Bier+Randzaken Juni (extra): Timothy Taylor's Landlord - Engeland

Timothy Taylor's Landlord


Als het Nederlands Elftal uitspeelt schrijf ik een extra verhaal over een brouwerij over het land waar we tegen spelen. In dit geval hebben we de halve finale van de Nations League gehaald, we spelen “thuis” tegen Engeland. Maar deze wedstrijd wordt in Portugal gespeeld want dit land organiseert de halve finales en de finale. Die andere wedstrijd gaat tussen Portugal en Zwitserland en mochten we winnen dan komt er ook een verhaal over de volgende tegenstander, verliezen we dan gebruik ik die verhaaltjes ergens in de toekomst.
1: Light Ale de lichtste in alcohol, vaak gebottleld.
2: Session of Ordinary Bitter waar de Amerikaanse India Pale Ale is van afgeleid, veel Britse Bitters worden nu ook IPA’s genoemd. Rond de 4%.
3: Best of Special Bitter ietsjes zwaarder in alcohol, rond de 4,2% en 4,7%.
4: Premium of Strong Bitter de meest smaakvolste, in Noord-Amerika bekend als ESB (Extra Special Bitter). Vanaf 4,8% naar de 7%.
5: Golden Ale of Summer Ale het antwoord op de Lagers. Alleen bovengistend maar wel de heldere gouden kleur en rond de 5%.Nou laat brouwerij Timothy Taylor’s uit Keighley uit West Yorkshire die sinds 1858 bestaat twee Bitters brouwen, waarvan één best een toppertje is.

Boltmaker is er in twee versies, trouwens de andere ook namelijk van het vat en fles. Met Britse bieren is het vaak zo dat er verschil in smaak is en licht afwijkend alcoholpercentage. Het vat heeft een alcoholpercentage van 4% en de kleur is helder goud/oranje. De smaak is droog bitter met wat fruitigs, tonen van caramel en citrus. Uit de fles komt dezelfde kleur maar het alcoholpercentage is 4,2%. De smaak is droog bitter met tonen van karamel, noten en een klein beetje citrus. Voor 1992 heette dit bier Best Bitter, maar het is nu een ode aan de hardwerkende Britse arbeiders.Landlord de topper onder de Britse toppers, dat Madonna aangaf dat dit haar favoriete bier is deed het bier heel veel goed. De nodige prijzen van erkenning zijn er gewonnen en ik sluit me erbij aan. De versie van het vat heeft een alcoholpercentage is 4,3% en de kleur is helder donker goud. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, tonen van karamel en citrus. De fles versie heeft een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder amber/oranje. De smaak is droog bitter met wat zoetheid, tonen van karamel, citrus en een beetje appel. Landlord is Engels voor herbergier of waard, deze ziet men ook op het etiket of de tapschild.


Dit was een verhaal uit het land van de Bitter en als het meezit over een paar dagen nog een verhaal. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties

Populaire posts