Bier+Randzaken = Fix Hellas/Φιξ Ελλάδα - Griekenland

Fix Hellas/
Φιξ Ελλάδα


Dit verhaal had ik al geschreven voor dat het ernstig werd met de Covid-19 uitbraak maar voor wat afleiding publiceer ik het toch. Het derde bierverhaal als het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd moet spelen of het nu uit of thuis dat maakt niet uit, maar het voetbal wordt toch (grotendeels) genegeerd. De andere twee verhalen zijn terug te vinden als men ergens rechts in het blogarchief op 2020 klikt en vervolgens de maand, daar staan ze. Griekenland komt langs voor een oefenpotje en een mooi moment voor een Grieks Carlsberg-merk wat mooi uitkomt met jaar over Carlsberg.


Fix is de naam van het merk en min of meer heeft het de moderne Griekse geschiedenis gevolgd. In het jaar 1821 kwamen de Grieken in opstand tegen het Ottomaanse Rijk waar ze een eeuwigheid een onderdeel van was. De Griekse Onafhankelijkheidsoorlog duurde tot 1829 maar bemoeienis of hulp van Rusland, Frankrijk en Engeland verkreeg Griekenland zijn onafhankelijk. De Eerste Helleense Republiek was al in 1927 uitgeroepen maar in 1829 een feit en toen brak er gelijk een burgeroorlog uit. De grote drie Rusland, Frankrijk en Engeland zagen het een tijdje aan en grepen in en riepen het Koninkrijk Griekenland uit in 1832. Navplion was in die tijd de hoofdstad want Athene was niets meer dan ruïne maar werd later opgebouwd. Navplion is tegenwoordig een klein stadje.


Op de kaart zie je hoe groot Griekenland was in die tijd en het was bescheiden maar erg ambitieus. Naar een zoektocht naar de juiste kandidaat werd de 17-jarige Beierse prins Otto op de troon gezet en het regeren ging niet van een leien dakje. Omdat hij nog jong was werd het land geleid door meegekomen Beierse regenten dus dat gaf problemen bij de Grieken. Otto I was eigenlijk niet geschikt voor de baan wegens zijn leeftijd, geen ervaring en was toegeeflijk. Hij regeerde als absoluut vorst met de hulp van Beierse adviseurs en had een leger bestaan uit Beierse vrijwilligers. 


Dit kon nooit goed gaan en in 1837 werd de koning verplicht die Beierse adviseurs te vervangen door Grieken en als constitutioneel vorst te regeren. Populair werd hij nooit maar dat hij voor een Groot-Griekenland was hield hem in het zadel min of meer. Maar dat hij en vrouw geen kinderen konden krijgen was toch reden om hem in 1862 te vervangen door de Deense prins Willem die regeerde als George I en wel populair werd. Maar terug naar Otto I die had mensen (uit Beieren) nodig die hem konden helpen en de bende die Griekenland toen was. Hij had iemand nodig voor de mijnen en daar kwam rond 1834 Johann Adam Fuchs op af. Overigens Fuchs werd vergriekst naar Fix en daar hebben de naam van het merk. Hij liet zijn vrouw en zoon Johann Georg achter maar die kwam zijn vader achterna toen hij 20 werd. Tragedie sloeg toe toen zijn vader hem kwam ophalen in de haven Pireaus werd de beste man vermoord door een stelletje struikrovers. 



Zoon Johann Georg overleefde het en na zichzelf te hebben herpakt ging hij bier importeren in Griekenland. Maar zijn zoon Karl Johann (op zijn Grieks Karolos Ioannou)besloot later zelf te gaan brouwen en opende een brouwerij in 1864 te Athene meer in de wijk Kolonaki. Het bier was goed en de Beierse gemeenschap in Griekenland was er content mee en het geïmporteerde Griekse koningshuis helemaal. Geen andere Griekse brouwerij kon tippen aan Fix, de vraag was groot en de veel drachmen stroomde binnen. Moet er wel bij zeggen dat bier duurder was dan wijn in die tijd. Het bedrijf bleef groot en overleefde twee wereldoorlogen met gemak en had een flinke monopolie opgebouwd, maar daar kwam een einde aan in 1965. Vier gebeurtenissen waren er schuld aan: Griekse overheid opende de biermarkt voor buitenlandse brouwerijen, Griekenland werd geleid door een militaire junta (1967-1974), het koninkrijk werd afgeschaft in 1973 en Petros Garoufalias trouwde met Marianthi Fix de weduwe van Ioannis Fix. Petros was lid van de Junta en die was niet populair en in 1983 werd de brouwerij failliet verklaart.



De rechten van het merk ging naar de Griekse Nationale Bank waar een enorme schuld openstond. Maar er werd geprobeerd om het merk terug te krijgen maar dat lukte pas enigszins eind jaren 90, toen wijnmaker Kourtakis de naam Fix kocht van de bank. Het werd gebrouwen bij brouwerij Mythos en het deed niet veel maar de aanhouder wint. In 2008 werd brouwerij Olympic op het eiland Euboea bij het dorpje Ritsona. De goede oude tijd van het merk Fix werd aangehaald door een flinke campagne en in 2010 was Fix weer terug. In 2015 kwam het in handen van Carlsberg dat ook sinds 2008 brouwerij Mythos uit Thessaloniki bezit. Carlsberg noemt hun Griekse onderdelen gezamelijk Olympic.



Het bier Fix Hellas wordt gebrouwen met biologische ingrediënten, je weet wel die eerlijk verbouwde producten, al siert het etiket geen biologisch keurmerk. Het is een Lager met de traditionele heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5%, De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van citroen.


Dit was een verhaal over een herrezen merk en volgt nog de link en een filmpje.

Reacties

Populaire posts