Bier+Randzaken = Xingu - Brazilië

Xingu
Black Beer


Dit verhaal gaat over het meest speciale bier van Braziliaanse grote commerciële brouwerij die toevallig eigendom is van Heineken, trouwens ze noemen het Heineken Brasil en volgend jaar ga ik daar op in. Xingu heeft al een bierverhaal op zich al waard. Antropoloog/archeoloog/schrijver/ondernemer/galeriehouder/tv maker/bareigenaar Alan D. Eames (1947-2007) die ook wel van bijnaam genoot "Indiana Jones of Beer". Hij studeerde af als antropoloog net als zijn vader maar begon wel in 1968 als galeriehouder in New York. In zijn vrije tijd bezocht hij de bibliotheek van New York om onderzoek te doen naar bier. In 1975 opende hij een winkel gespecialiseerd in bier in Massachusetts. Hij bleef bezig met bier met het open van een biercafé in Portland, Maine wat een rariteit was in het Amerika van 1980. 


Het Amerikaanse bierlandschap was in die tijd nogal schraal met alleen neutrale Lagers, er waren wel spannendere bieren maar die waren op het punt om uit te sterven. Terloops was hij oprichter van het American Museum of Brewing History and Fine Arts in Fort Mitchell, Kentucky die volgens mij al een tijd gesloten is. Ook schreef hij enkele boeken over bier, maakte een tv programma over bier en andere biergerelateerde thema's.


Maar vooral de reizen naar 44 landen om dingen over beer te onderzoeken zoals het vinden van Egyptische hiërogliefen waarop staat hoe er gebrouwen moet worden. Een Mesopotamische tablet van 6000 jaar oud met een soort van bierreclame erop. Dat Vikingen knoflook aan hun bier toevoegde om het kwaad te verdrijven, Dat dronkenmanschap was verboden bij de Azteken behalve als 52 jaar en ouder was. In de Andes op zoek was naar bier gebrouwen met een framboos-achtige vrucht zo groot als honkballen. Tenslotte ging hij naar het Amazonegebied op zoek naar een legendarisch zwart bier waar over werd gedocumenteerd in 1577 door Portugese ontdekkingsreizigers.  


Alan Eames nam contact met een Braziliaanse brouwer genaamd Cesário Mello Franco die wist een kleine Braziliaanse brouwerij Caçadorense enthousiast te maken om het bier te brouwen. In 1988 zag het bier Xingu het licht en er moet bij gezegd worden dat er niet meer op de ingrediënten wordt gekauwd. Langzaam werd het bier populairder en vooral in de Verenigde Staten, dus er moest opgeschaald en werd vanaf 1993 gebrouwen bij brouwerij Kaiser uit Divinópolis, Minas Gerais. Brouwerij Kaiser is dus sinds 2010 eigendom van Heineken.


Het bier is vernoemd naar het Xinguvolk, het volk bestaat uit 16 verschillende stammen. Ze wonen om en rond de Xingu rivier en heeft een lengte van 1980 km., het is een zijrivier van de Amazone. Het bier is meer een Braziliaanse variatie op een Duitse Schwarzbier, de zwart kleurige ondergistende broer van de Pilsener en Lager. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 4,6%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, chocolade, beetje zoete drop en maïs. 


Lange tijd heeft die bier gewoon Xingu geheten maar kreeg in 2013 een goudkleurige broer erbij, Xingu Gold. Vanaf toen werd de zwart kleurige Xingu, Xingu Black Beer. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Een reactie posten

Populaire posts