Bier+Randzaken = Natural Light - Verenigde Staten / Missouri

Natural Light


Vorig jaar heb ik een verhaal over het Amerikaanse Budweiser van mega-brouwerij Anheuser-Busch geschreven. Daar kwam uit dat het bier zeer neutraal en vlak smaakt want iedereen moet het kunnen drinken, maar het kan nog vlakker en neutraler met Bud Light dat ook in dat verhaal voorkomt. 



Ik sloot af dat ik later de andere brouwsels van Anheuser-Busch zou behandelen en dat moment is nu. Er volgen nu 12 en kom erachter of die ook neutraal en vlak van smaak zijn. Ook zet ik erbij de vlakheid-schaal van 1 tot 5, hoe hoger hoe smaakvoller. Klik op de link als je het Budweiser verhaal wilt lezen en later hier verder gaat. 


Natural Light werd in 1977 geïntroduceerd als antwoord op Miller Lite om ook een graantje mee te pikken van de Light Beer markt die in de jaren 70 erg populair werd tot op de dag van vandaag. Aanvankelijk heette dit bier Anheuser-Busch Natural Light en was de eerste Lager 
met een lager alcoholpercentage en ook minder koolhydraten wat ook minder calorieën oplevert van het concern. Ooit voor "premium" prijzen verkrijgbaar maar Natty Light is nu het goedkoopste merk en daarom populair. Het bier heeft een een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is helder goud. De smaak is ontzettend vlak en er is misschien iets van bitterheid en wat fruitig te onderscheiden. (1/5)



Michelob ULTRA is ook een Light Beer en het is het tweede merk van Anheuser-Busch en gaat al sinds 1896 mee. Het merk Michelob was en is bedoeld voor kenners die betere bieren van deze brouwerij willen hebben. Vele bierstijlen dragen de naam Michelob bij Anheuser-Busch en zo ook deze ULTRA die het licht zag in 2002. Het alcoholpercentage is 4,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is heel heel licht zoet bitter erg tegen het neutrale aan, ook zijn er zeer zeer lichte tonen van zoete maïs. (2/5)



Busch Beer is er sinds 1955 en het enigste merk dat de naam draagt van medeoprichter Adolphus Busch die ander was zijn schoonvader Eberhard Anheuser. Trouwens de heer Busch kwam uit Hessen, Duitsland en dit bier heette tot 1979 Busch Bavarian Beer en die connectie klopt niet. Busch Beer is een Lager maar er zijn ook andere varianten van dit merk. Het alcoholpercentage is 4,3% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer licht zoet bitter met wat lichte tonen van zoete maïs. (2/5)



Hurricane is een Malt Liquor en aan het einde van het verhaal een korte uitleg over deze bierstijl en ook de Light Beer heeft daar een uitleg. Het is de tweede Malt Liquor merk van de brouwerij en is er sinds 1996, het andere merk is King Cobra die niet in dit verhaal voorkomt. Gericht aan de minder bedeelden en dat geeft deze bierstijl een dubieuze reputatie. Het heeft een alcoholpercentage van 6% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zoet bitter met tonen van zoete maïs en suikerklontjes. (2/5)



Bud Ice is een Lager waar het zogenaamde "Ice Beer" procedé is op los gelaten. Het bier wordt aan het einde van de vergisting gelagerd bij temperaturen iets onder nul. Er ontstaan kleine ijskristallen die verwijderd worden, waardoor de smaak zachter en minder bitter wordt en het alcoholpercentage omhoog gaat. Dit begon in de jaren 90 in Canada en werd een rage van jewelste in Noord-Amerika. Ze konden al vlak en neutraal brouwen bij Anheuser-Busch en nou helemaal. Bud Ice heeft een alcoholpercentage van 5,5% en de kleur is helder goud. De smaak is saai maar er is wat te zoets en iets bitters te ontwaren als je je best doet. (1/5)



Redbridge is een Gluten-Free Beer en voor een grote brouwer is het heel wat dat ze dit brouwen voor mensen met coeliakie oftewel glutenintolerantie. Want iedereen moet hun bier kunnen drinken en er is wat geld aan te verdienen. Dit bier bevat geen gerst een bron van gluten maar sorghum heeft dat niet, beide zijn graansoorten. Het bier heeft voor de verandering een heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 4%. De smaak is licht zoet bitter met wat tonen van citrus en ook heel lichtjes appel. (4/5)



Budweiser 66 is aanvankelijk bedoeld voor de Britse markt als een nog vlakkere en neutraler alternatief voor de gewone Budweiser, maar Rusland kan er ook van genieten. Het is ook een Light Beer maar zo noemen ze het niet in Europa, bier in combinatie met light verkoopt niet. Het alcoholpercentage is 4% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is zeer vlak, neutraal en zeer saai, daar zijn wat tonen van gekookte zoete maïs waar te nemen. (1/5)



Bud Light Platinum is de stevigere broer van de best verkochte bier van Amerika, Bud Light die ook vlak, neutraal en waterig van smaak is. Met dit bier gingen ze aanvankelijk de strijd aan met sterke drank in de nachtclubs, de blauwe glazen fles heeft wel wat en in marketing en artwork zijn ze wel goed bij Anheuser-Busch. Met zijn heldere gouden kleur en 6% aan alcohol is dit een Malt Liquor. De smaak is zacht zoet met een licht bittertje en het heeft lichte tonen van citroen en wat zoete maïs. (3/5)



LandShark Lager heeft een wat aparte ontstaan nadat dat zanger/restauranthouder/ondernemer Jimmy Buffet een bier wilde hebben van de brouwers van Corona wat hij lekker vond. Dit wilde hij voor zijn keten restaurants genaamd Margaritaville Cafe maar de brouwerij Modelo uit Mexico vond dat hij het met Corona moest doen. Dus een eigen merk verzinnen en Anheuser-Busch ging het brouwen maar de brouwerij staat niet op het etiket. De naam van het bier komt uit een lied van Jimmy Buffet genaamd Fins, het heeft te maken met een man die op het strand een vrouw wil versieren. Het bier is een Lager met een alcoholpercentage van 4,7% en oh ja de heldere gouden kleur. De smaak is iets van droog bitter met lichte tonen van citroen. (3/5)



Natty Daddy is de papa van de eerder genoemde Natty Light oftewel Natural Light. Kan deze Malt Liquor met zijn 8% zijn zwakkere zoon aan? Nauwelijks ondanks zijn hogere alcoholpercentage is het iets minder vlak en iets meer zoet bitter. Deze heldere goudkleurige plas water heeft ook zeer lichte tonen van citroen, karamel en fruit. (2/5)



Michelob Golden Light en dat hebben we nog een vlakke en neutrale van dit merk maar ik kan al verklappen dat het beter is, minimaal beter. Deze Light Beer bestaat sinds 1991 en toen was er een rage in Amerika om bier van tap-kwaliteit uit een fles te krijgen. Want daar zit best wel verschil in, het kan wel het zelfde bier zijn maar waar het uitkomt kan de smaak mede bepalen. Michelob Golden Light heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,1%. De smaak is ietsjes minder vlak dan de ULTRA maar net zo neutraal. Wat het minder vlak maakt is dat je iets van citroen ontwaart en neigt iets naar droog bitter. (2/5)



Budweiser Select is ook een Light Beer en aanvankelijk bedoeld voor vrouwen maar het zogenaamde zwakkere geslacht heeft ook smaak. In ieder geval heeft Anheuser-Busch onbedoeld iets met smaak op de markt gezet. Deze helder goudkleurige bier heeft een alcoholpercentage van 4,3%. De smaak is enigszins zoet bitter met zeer lichte tonen van citroen en zoete maïs. (3/5)



Ik denk dat het gluten-vrije bier wel gewonnen heeft en Natural Light in de onderste regionen is geëindigd maar dat krijg je met een brouwerij die bier brouwt die iedereen moet kunnen drinken. Volgt nog de eerder beloofde uitleg en dit keer  geen website en Facebookpagina maar wel een filmpje.

Light Beer is gewoon een variant van het Pilsener-type maar met een gereduceerd aantal calorieën doordat is het alcoholpercentage lager is dan een reguliere Pilsener-achtig bier. De term Light in Amerika wekt de indruk dat het gezonder is als je een Light Beer drinkt, helaas als je er meer dan één drinkt gaat het verhaal helemaal niet op. 

Malt Liquor is een Amerikaanse bierstijl geboren uit gebrek aan grondstoffen, dat gebeurde na de 2de Wereldoorlog. Het bier word gebrouwen met weinig hop en met toegevoegde suiker, dit houd in dat het bier een hoger alcoholpercentage kan hebben. De smaak is door het minder gebruikte hop ook minder bitter, zodoende makkelijker drinkbaar. Alcoholpercentages variëren wegens wetten in diverse Amerikaanse staten.


Reacties

Populaire posts