Bier+Randzaken = Zunft Kölsch - Duitsland

 Zunft Kölsch


Wederom tijd voor bierverhaal over Kölsch. wil je oudere lezen klik op de zoekbalk en type daar Kölsch dan vind je er een stuk of vijf. Dit keer iets over de Kölsch-Konvention wat werd georganiseerd in 1985, uiteraard gehouden in Keulen waar de bierstijl Kölsch is ontstaan. Hier kwamen 25 brouwerijen bijeen die er toen waren, overigens dat aantal is flink geslonken maar daar over later meer. Hier spraken ze af om het begrip en de bierstijl Kölsch te beschermen, dat het een ding is voor Keulen alleen. 


Dus net zoals champagne geniet een gekwalificeerde geografische oorsprongsbenaming en brouwerijen uit Keulen genieten deze voorkeur, met uitzondering van brouwerijen die voor 1985 al een Kölsch brouwde. Ook moet er duidelijk Kölsch op het etiket, verpakking, reclamemateriaal en diverse met de naam van de brouwerij verkort of de naam van de brouwer. Versies bijvoorbeeld met Super-Kölsch, Spezial-Kölsch, Premium-Kölsch of Top-Kölsch mogen niet. Ook het glas dat ze gebruiken dat geserveerd in het Bräuhaus in een slank glas van 0,20 ltr, of ook wel genoemd een Kölner Stange. 


Contractbrouwers mogen een Kölsch ergens laten brouwen als het maar een Keulse brouwerij is, of één die aan de Kölsch-Konvention heeft meegedaan. Ook het bottelen, inblikken of afvullen op een vat moet in Keulen of bij een brouwerij die aanwezig was of al bestond ten tijde bij de Kölsch-Konvention. Het is zelfs zo goed geregeld dat het ook geldt in de rest van Duitsland en Europa waar Kölsch sinds 1997 een beschermde geografische aanduiding heeft. Behalve in de rest van de wereld daar gebruiken ze de term Kölsch te pas en te onpas. Ook belangrijk Kölsch moet een alcoholpercentage van 4,8% hebben en de kleur moet helder goudkleurig zijn. 


Nou die brouwerijen van toen en welke er nog bestaan, welke niet en van degene die nog als merk bestaat. De lijst hieronder staat de brouwerij, plaatsnaam(+stadsdeel), Kölsch merk, oprichting- en eventueel sluitingsjaar en een X-je in een kleur met de uitleg hieronder.

X = bestaat nog 
X = bestaat als merk 
X = onderdeel van Haus Kölscher Brautradition 
X = gesloten/ niet meer verkrijgbaar
B = heeft een Bräuhaus waar je kan eten en drinken


Bergische Löwen-Brauerei, Keulen-Mülheim - Gilden Kölsch (1890) B
Brauhaus zur Garde, Dormagen - Garde Kölsch (1885-2000) X
Dom-Brauerei, Keulen-Bayenthal - Dom Kölsch (1894-2005) B
ErzqueII-Brauerei, Bielstein - Zunft Kölsch (1885) X
Giesler Brauerei, Brühl - Giesler Kölsch (1863-1998) X
CöIner Hofbräu Früh, Keulen-Fühlingen - Früh (1904) B
Privatbrauerei GaffeI Becker, Keulen-Porz - Gaffel Kölsch (1908) B
Ganser-Brauerei, Leverkusen - Ganser Kölsch (1869-2000) X
Hubertus-Brauerei, Keulen-Altstadt - Gereons Kölsch (1922-1992) X
Küppers Brauerei, Keulen-Bayenthal - Küppers Kölsch (1893-2001) X
Kurfürsten-Bräu, Bonn - Kurfürsten Kölsch (1897-1993) X 
Brauerei zur Malzmühle Schwartz, Keulen-Altstadt - Mühlen Kölsch (1858) B
Privatbrauerei Robertz Metzmacher, Frechen - Rats Kölsch (1879-1994) X
Monheimer Brauerei Peters & Bambeck, Monheim am Rhein - Peters Kölsch (1847-2004) B
Obergärige Hausbrauerei Gebr.Päffgen, Keulen-Altstadt - Päffgen Kölsch (1883) B
Privat-Brauerei Heinrich Reissdorf, Keulen-Rodenkirchen - Reisdorff Kölsch (1894) B
Richmodis-Bräu, Keulen-Porz - Richmodis Kölsch (1874-1992) X
Römer-Brauerei Josef Roleff, Keulen-Ehrenfeld - Römer Kölsch (1755-1988) X
Rheinische Bürger-Bräu, Keulen-Weidenpesch - Bürger Kölsch (1885-1973) X
Brauerei Peter Schopen, Bedburg - Severins Kölsch (1839-2001) X
Privatbrauerei Sester, Keulen-Ehrenfeld - Sester Kölsch (1805-1993) 
Sieg-Rheinische Germania Brauerei, Hersel - Germania Kölsch (1862-1993) X
Altstadt-Bräu Johann Sion, Keulen-Altstadt - Sion Kölsch (1318-1978) B
Brauerei Gebr. Sünner, Keulen-Kalk - Sünner Kölsch (1830) B
Oberkasseler Brauerei, Bonn - Römer Kölsch (1866-1983) X


Oberkasseler Brauerei is een beetje vreemd in dit rijtje omdat ze twee jaar voor de Kölsch-Konvention gesloten waren en ze brouwde Römer Kölsch in opdracht van toenmalige brouwerij Römer. Privatbrauerei Bischoff uit Brühl was niet bij de conventie maar de uit 1911 stammende brouwerij brouwde en brouwt nu ook nog steeds Kölsch, dus vallen onder de regeling. Dan zijn er nog brouwerijen en merken bijgekomen na 1985 maar dat zijn volgens de conventie regels wel Kölsch omdat ze allemaal gebrouwen en geregistreerd zijn in Keulen. 1985 was in ieder geval goed voor een flinke Kölsch proeverij al kan tegenwoordig ook nog wel.


Jullie hebben misschien al opgemerkt dat er plaatjes met Zunft Kölsch zijn voorbijgekomen, dus daar gaan we mee verder. Erzquell-Brauereien is een kleine brouwgroep want ze hebben twee brouwerijen en het bedrijf bestaat sinds 1900. Deze bierbrouwer is één van de twee overgebleven Kölsch producenten die buiten Keulen hun bier brouwen. Die ander is brouwerj Bischoff uit Brühl wat zo'n 15 km van de Keulse binnenstad te vinden is. Maar Erzquell-Brauereien moet men 50 km westwaarts rijden van Keulen, wat het meest afgelegen Kölsch merk is en te vinden in het dorpje Bielstein wat bij het stadje Wiehl hoort. 


Deze brouwerij is een mooi voorbeeld hoe de situatie rondom Kölsch voor 1985 eruit zag, al lagen die negen andere brouwerijen in het lijstje hierboven nog relatief vlakbij Keulen. Ook brouwde die brouwerijen naast Kölsch nog een andere bierstijl en vooral Pilsener, Dortmunder of Bock. Erzquell-Brauereinen houdt het bij Pilsener en Landbier maar als ik het begrijp brouwen ze Zunft Kölsch in Bielstein. De rest brouwen ze bij hun tweede brouwerij 50 km zuidoostelijk verderop in het plaatsje Mudersbach. De brouwerij in Bielstein ging open in 1900  en heette aanvankelijk brouwerij Adler maar in 1936 werd het Bielsteiner. Eerder in 1931 werd brouwerij Siegtal uit Mudersbach overgenomen om in 1976 beide brouwerijen onder de naam Erzquell te laten opereren. Laat ik naast Zunft Kölsch ook hun Pilsener en nieuwkomer de Landbier behandelen.


Zunft Kölsch bestaat sinds na de Tweede Wereldoorlog omdat in de chaos erna het makkelijker was om Kölsch te brouwen dan een Pilsener. Kölsch is bovengistend en dat brouwt makkelijker dan de ondergistende Pilsener. Zunft is Duits voor "gilde" wat grappig is dat Gaffel Kölsch en Gilden Kölsch met hun merknaam hetzelfde betekent. Zunft Kölsch heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is subtiel droog bitter met zeer lichte tonen van citroen. Er bestaat ook een alcoholvrije versie van Zunft plus een Radler en bier-cola mix.



Erzquell Pils heette ooit Siegtal Pils en toen Siegtal Erzquell naar hun waterbron, quell is Duits voor "waterbron". Deze Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de bijbehorende heldere gouden kleur. De smaak is redelijk droog bitter met zeer lichte tonen van citroen en karamel.



Bergisches Landbier en dit bier is vernoemd naar de streek waar de brouwerijen te vinden is, namelijk het Bergische Land dus dat klinkt aardig in combinatie met de biernaam. Het Bergisches Land heeft zijn naam te danken aan het hertogdom Berg wat hier ooit lag. Het is een donkerbruin kleurige Landbier met een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en ietwat pepperig.


Dat was de verst van Keulen gelegen Kölsch merk en ook de hoogst gelegen gebrouwen Kölsch op een hoogte van wel 177 m, aangezien Keulen niet hoger ligt dan 53 m. In ieder geval volgt nog een link en een filmpje. Link naar Erzquell-Brauereien



 

 





Reacties

Populaire posts