Bier+Randzaken = Guinness Bright - Maleisië

Guinness Bright

Na die Afrikaanse Guinness Foreign Export Stouts gaan we nu naar Azië en daar is het merk ook populair. Vooral in Oost-Azië en Zuidoost-Azië en naast Maleisië komen ook Singapore, Indonesië, Cambodja, China en Hongkong voorbij. Er is wel enig verschil in de alcoholpercentages want tot nu in elk verhaal waar ik het over Guinness Foreign Export Stout had was het alcoholpercentage wel 7,5%, maar in Azië gaat het er anders aan toe. De landen komen voorbij en zal vertellen over de brouwerij en de meeste worden gebrouwen bij Heineken en Carlsberg dochters in een joint-venture constructie. Mocht er nog een ander bier worden gebrouwen dan vertel ik er ook wat over en alle Guinness Foreign Export Stout's per land.

Hongkong

Hongkong is zo'n speciaal geval doordat het lang bij Groot-Brittannië heeft gehoord is het kapitalistisch en westers maar nu het bij communistisch China hoort wordt dat langzaam omgevormd met enorme tegenzin. Daar geef ik de Hongkongers gelijk in want het is een flink stuk vrijheid die ingeleverd wordt. De Guinness activiteiten in de Speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China worden behartigd door het Deense Carlsberg, moet er wel bij zeggen dat er sinds 1999 geen brouwerij meer is maar wel een flink kantoor en een distributiecentrum, alle brouwactiviteiten zijn wegens kosten naar China overgeheveld wat straks behandeld wordt. 

Guinness Foreign Export Stout die ze in Hongkong voorgeschoteld krijgen heeft een alcoholpercentage van 6,8% maar alle bieren die hierna volgen hebben een pikzwarte kleur. De smaak is nagenoeg redelijk het zelfde maar zal overal wel het verschil vertellen. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, koffie, karamel en wat gedroogd fruit. Link naar Carlsberg Hong Kong 


China

Zo'n 100 km noordelijk van Hong Kong vinden we de stad Huizou in China. Daar is de Carlsberg brouwerij te vinden en daar heb ik een bierverhaal over geschreven en klik hier om het te lezen. Deze brouwerij is actief sinds 1981 en in de rest van China hebben ze er nog paar brouwerijen gebouwd en overgenomen. Maar Carlsberg is in China niet verantwoordelijk voor de distributie maar dat is het Belgische AB-Inbev ondanks dat de Carlsberg het bier brouwt, maar die deal kan zo weer anders zijn met een andere brouwerij. Dus de Foreign Export Stout is uiteraard hetzelfde als in Hongkong op naar Cambodja.


Cambodja

In 1965 werd door de Cambodjaanse regering want het was communistisch in die tijd een brouwerij opgericht. Met Franse hulp werd gerealiseerd in de havenstad Sihanoukville en kreeg het de naam SDK een afkorting van Société des Khmere Distilleries. Maar er brak een burgeroorlog uit en de boel kwam stil te liggen en dat duurde tot 1991. Toen ging het open onder de naam Cambrew en sinds 2005 is het voor 50% van Carlsberg wat wel uitgebreid tot 100% in 2019. 


Guinness Foreign Export Stout is de zwaarste in dit verhaal met een alcoholpercentage van 8%. De smaak is wel wat steviger met wat lichtjes branderigheid door de alcohol. De tonen zijn hier ook geroosterd mout, karamel en chocolade als iets extra.



Maar nu komt er een ander bier van Cambrew en blijven bij het Foreign Export Stout thema. In Cambodja is het enorme tempelcomplex Angkor Wat te vinden en dat leent zich goed voor een Cambodjaans biermerknaam. Angkor Wat staat ook op de vlag van Cambodja trouwens. Angkor Extra Stout heeft ook een alcoholpercentage van 8% en ook de kleur is pikzwart. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, wat chocolade en een beetje zwarte bes. Link naar Cambrew



Indonesië

Heineken's bezit in Indonesië de grootste brouwerij van het land, Pt. Multi Bintang uit Surabaya te vinden in het oosten op het eiland Java. Opgericht door Nederlanders in 1929 met hulp van Heineken en kwam in handen van ze in 1949 maar de boel werd genationaliseerd in 1957. Tien jaar later kreeg Heineken de brouwerij terug dat bekend is om het bier Bintang, dat letterlijk "ster" betekent. Dus hier zijn ze verantwoordelijk voor de distributie van Guinness nadat overgescheepte wort uit Dublin in Indonesië verder mee wordt gebrouwen.


Guinness Foreign Export Stout in Indonesië heeft de laagste alcoholpercentage van alle varianten en het is 4,9% zwaar. Omdat Indonesië voornamelijk een moslimland is heeft dat gevolgen voor het alcoholpercentage, dat mag niet te hoog zijn. Dit heeft wel effect op de smaak want het is allemaal net minder. De smaak is wel meer zoeter op het plakkeriger af, maar de tonen van geroosterd mout, chocolade is aanwezig met een vleugje gedroogd fruit. 



Dan is er nog de Guinness Smooth en je zal dit merk ook aantreffen in West-Afrika en in het  Caribisch gebied maar deze Stout is overal wel 4,5% zwaar. De smaak is licht droog bitter met tonen van geroosterd mout, beetje chocolade en lichtjes wat zurig fruit. Link naar Guinness Indonesia, het is wel in het Indonesisch.


Singapore

Brouwerij Heineken Asia Pacific ook bezit van de Grote Groene Reus uit Nederland in de stadstaat Singapore. Ik heb niet lang geleden wat geschreven over deze brouwerij en het belangrijkste merk is Tiger Beer, je kan hier klikken om dat bierverhaal te lezen. Heineken was betrokken met hulp bij de oprichting van de brouwerij in de jaren 30, maar ze kwamen in 2012 de boel overnemen en hebben een flinke vinger in de pap in Australazië. 


Guinness Foreign Export Stout in Singapore is ook een vreemde eend in de bijt en dat heeft te maken met het alcoholpercentage van 5,5%. Dit bier is al 156 jaar aanwezig in deze contreien en daar bedoel ik ook Maleisië mee maar die komt zo. Het is al die tijd onder licentie gebrouwen maar in de loop van tijd hebben ze het alcoholpercentage langzaam verlaagt, van 8% naar 6,8% tot tenslotte 5,5%. De reden van dit is niet religie zoals in Indonesië maar met accijnzen, hoe hoger het alcoholpercentage hoe hoger de belasting. Qua smaak komt het overeen met de Indonesische variant alleen is het iets minder plakkerig zoet. Leuk feitje in Singapore heeft dit bier een bijnaam en dat is Ang Ji Gao vertaald "hond met de rode tong". Want een distribiteur had als logo een hond met rode tong en die werd naast de harp van Guinness geplaatst. De vele Chinese immigranten konden niet lezen maar refereerden naar die hond om een bier te bestellen.



Heineken Asia Pacific brouwt ook zelf een Foreign Export Stout en die heet ABC Extra Stout. Dat ABC staat voor Archipelago Brewing Company en dat is de oude naam van de brouwerij. Het bier is goed verkrijgbaar in Zuidoost-Azië en varieert in alcoholpercentage van 8,8% tot 6% en die laatste geldt voor SIngapore. Het bier heeft een pikzwarte kleur, de smaak is zoet bitter en heeft tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en beetje drop. Link naar Heineken Asia Pacific


 Maleisië

Laatste land en wederom een brouwerij van Heineken, officieel heet het Heineken Malaysia Berhad te vinden in de stad Petalin Jaya een voorstad van Kuala Lumpur. Wel heeft deze brouwerij een Guinness geschiedenis want de Ieren openden een brouwerij in 1964 maar werd pas in 1965 operationeel. In 1989 fuseerde Guinness Malaysia met Malayian Breweries en ging het geheel Guinness Anchor Berhad heten. Diageo de eigenaar van Guinness besloot wat geld te besparen en verkocht de boel in 2015 aan Heineken. Behalve Guinness brouwen ze ook het merk Anchor en het Singaporese Tiger Beer.


De Maleisische Guinness Foreign Export Stout heeft ook een alcoholpercentage van 5,5% net zoals in Singapore maar ooit was het 6,8%. Hier heeft het weer te maken met religie en dat Maleisië een federatie is hebben sommige staten een strenger alcoholbeleid. Moslims is het strikt verboden om alcohol te nuttigen maar anders gelovige Maleisiërs en bezoekers kunnen gerust een drankje doen. Vooral in het westen was het zo dat men stokslagen kreeg als je betrapt werd met het drinken van alcohol. Maar sinds 2010 krijgt men een taakstraf om vervolgens drie weken in een kindertehuis te werken. Andere plekken zijn ze niet zo streng anders was het niet de moeite om een brouwerij te beginnen in dit moslimland. Het pikzwarte bier smaakt iets anders dan de variant uit Singapore en het gaat meer de Indonesische kant op, oftewel het is zoeter van smaak. 



We gaan eruit met een Stout en deze is ontstaan in de Open Gate Brewery in Dublin, dit is het Guinness proeflokaal waar ze eens in de zoveel tijd een speciaal bier brouwen. Aan Guinness Bright worden kruiden toegevoegd waarbij ze dachten dat wel kan aanslaan in Maleisië met zijn al zo kruidige keuken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is uiteraard pikzwart. De smaak is behoorlijk zoet met een weinig bitter en aardig kruidig, heeft tonen van geroosterd mout, koffie, citroengras, gember en een beetje karamel en drop. Link naar Heineken Malaysia Berhad


Dat was het wel en wee van Guinness aan de oostelijke kant van Azië en dan volgt geen filmpje want die zijn er domweg niet behalve wat reclames uit de jaren 80.












 




Reacties

Populaire posts