2de Bier Verhaal van Januari: Bintang Bir Pilsener - Indonesië

Bintang Bir Pilsener
We blijven in de tropische sferen en dit maal wat bieren en brouwerijen uit Indonesië, als titel heb ik de bekendste bier van dat land genomen maar ik behandel er meer. Al deze brouwerijen en het zijn er drie, bevinden zich op het Indonesische eiland Java.
Laten we beginnen in het oosten te Surabaya, daar liggen de wortels van brouwerij Pt. Multi Bintang. Begonnen in 1929 door Nederlanders met industriële brouwtechnieken oftewel laaggistende Pilseners kunnen brouwen in de tropen, scheelde de nodige export uit koude Europese landen. In 1949 na de onafhankelijkheid van Indonesië werd de brouwerij overgenomen door Heineken, om 1957 uit het land te worden geknikkerd en werd de brouwerij genationaliseerd door de Indonesische regering. Maar na een luttele 10 jaar mocht Heineken weer terugkeren om het populairste bier van Indonesië te brouwen.
Bintang Bir Pilsener wat letterlijk “Ster Bier Pilsener” betekent, toevallig lijkt die ster op die van Heineken en die zwarte balk met tekst trouwens ook. Het bier is net zoals Heineken goudkleurig en maar heeft een lichter alcoholpercentage van 4,7%. Smaak is mild zoet maar bijna geen bitterheid, tonen van wat licht fruitigheid.
Ook is er tegenwoordig Bintang Radler verkrijgbaar in het tropische Indonesië, zal ongetwijfeld de dorst lessen door het citroensap en het heeft ook het lage alcoholpercentage van 2%. http://www.multibintang.co.id/
Op naar West-Java om precies te zijn in een voorstad van Djakarta, Bekasi is de brouwerij Bali Hai te vinden. Ondanks de naam heeft het niets met het eiland Bali te maken, maar schijnt iets met het liedje Bali Ha'i uit de musical South Pacific te maken.
Opgericht in 1975 met de reden om internationale bieren te brouwen en later een eigen gamma aan bieren te brouwen. Hun best verkochte bier is uiteraard van het Lager-type en heeft dezelfde naam als de brouwerij Bali Hai. 5% zwaar en heeft een heldere gouden kleur, in de smaak is iets van een bitter te proeven en een goed beer voor een hete zomerdag of tijdens een hete Indonesische maaltijd.
Panther Stout is een pikzwart bier dat brouwerij Bali Hai ook brouwt, het alcoholpercentage ervan is 5%. De smaak is licht droog bitter met een zoetje, tonen van geroosterd mout, chocolade en karamel. http://www.balihaibeer.com/
.

Dan naar de hoofdstad Djakarta voor de laatste brouwerij met de naam Pt. Delta, deze bestaat sinds 1932 en is opgericht door Duitsers, uiteindelijk overgenomen door Oranjeboom. Als brouwerij bestaat Oranjeboom tegenwoordig meer, maar wel als merk. Genationaliseerd in de jaren 70 en de naamsverandering van de brouwerij naar Pt. Delta. De jaren 80 als eens van de eerste Indonesische bedrijven die naar de beurs ging, om eigendom van de grote Filippijnse brouwer San Miguel.
Ooit heb ik een Stout-bier van deze brouwerij mogen drinken met de naam Anker Stout, kleur is pikzwart en heeft een alcoholpercentage van 5%. Droog bitter van smaak met tonen van geroosterd mout, chocolade en in de verte iets van koffie.
Ook produceren ze een “economy beer” oftewel een allemans bier dat net buiten het “Premium segment”valt. Het bier heet Kuda Putih of vertaald in het Nederlands “Wit Paard”. 5% zwaar maar kan ook 4,5% of 4,7% zijn en helder goudkleurig. Heeft dit bier een licht bittere smaak met wat moutige en grassige tonen, stop dit bier in de vriezer voor een korte tijd net zoals de Indonesiërs om het lekker weg te klokken. http://www.deltajkt.co.id/web/index.php
Ondanks dat Indonesië het grootste moslimland ter wereld is, wordt er genoeg bier gedronken en zijn voor een type land als dit aardig wat soorten te vinden. Het toegenomen toerisme heeft er zeker aan mee geholpen, de inwoners doen graag mensen na uit westen. Zelfs op het eiland Bali zijn microbrouwerijen te vinden, voor nog wat beter bier. Volgende keer weer iets uit de Verenigde Staten, de staat Kansas is dan aan de beurt. Maar ook het liedje Bali Ha'i is te horen in het onderstaande filmpje
 


Reacties

Populaire posts