3de Bier Verhaal van Januari: Tallgrass Buffalo Sweat Stout - Verenigde Staten / Kansas

Tallgrass Buffalo Sweat Stout
Kansas heeft een bijna rechthoekige vorm, de staat is redelijk glooiend en zeker niet vlak zoals veel mensen denken door de prairies en graslanden. Kansas ligt ongeveer even ver van de Atlantische als van de Stille Oceaan en ook is het geografische centrum van de Verenigde Staten (Alaska en Hawai niet mee gerekend) in deze staat te vinden. Iets meer dan 5 keer groter dan Nederland, maar het heeft 2,8 miljoen inwoners tegen de bijna 17 miljoen in Nederland.
Het is een agrarische staat waar voornamelijk maïs, tarwe, sorghum en zonnebloemen, de bijnaam van deze staat heeft met zonnebloemen te maken “The Sunflower State”. Op alcoholgebied is Kansas één van de strengste staten, sterker de “drooglegging” die in 1933 landelijk is opgeheven is nog steeds niet geratificeerd.

De staat heeft ook een eigen “drooglegging”gehad en dat was gelijk ook de langst durende van alle staten, namelijk van 1881 tot 1948. Dat deze “drooglegging” werd ingevoerd had te maken met de bezopen en agressieve cowboys, na het verkrijgen van het loon werd deze gelijk verbrast. In 1937 mocht er wel weer bier worden gebrouwen en verkocht worden maar tot een alcoholpercentage van 3,2%, dit geldt nog steeds voor supermarkten. 53 counties zijn “droog” en is het bezit van alcohol illegaal en 16 counties zijn “nat” en daar doen ze iets minder moeilijk.
Ook een beetje vreemd was dat treinen die door staat reden geen alcohol mochten verkopen aan de reizigers. Vooral vreemd dat luchtvaartmaatschappijen die door het luchtruim van Kansas vlogen en er nog geeneens landen, geen alcohol mochten verkopen. In 2013 is deze lokale staatswet door het oppergerecht te Washington D.C nietig verklaard. De “natte” counties waar je alcohol mag kopen heeft ook nog wat voeten in de aarde, alleen bier van 3,2% is mogelijk in de supermarkt. Maar bij de slijter kan dan weer alles, alleen de slijter heeft met wat regels te maken en zelfs een slijterij openen is nogal grappig. Om er één te openen moet men minstens 10 jaar een Amerikaans staatsburger zijn, minstens 4 jaar in Kansas wonen en minstens 6 maanden in een “natte” county. Nooit zijn veroordeeld voor een misdrijf, een misdaad van morele verdorvenheid, geen alcoholwet overtreding begaan, mag nooit een intrekking van een eerdere vergunning gehad hebben. Mag niet ook een beroep in de richting van de rechtshandhaving hebben en de echtgenoot of echtgenote  van de slijter met licentie moet aan dezelfde kwalificaties voldoen en beide 21 jaar en ouder zijn. Prijs van de drank mag niet onder de kostprijs zijn en al het personeel moet 21 en ouder zijn. Men mag alleen drank verkopen en niets anders, ook wat de fabrikant anders dan alcohol aanbiedt zoals frisdrank en snacks. Ook moet de slijter gevestigd zijn in een winkelgebied of een commerciële gebied en niet in een straal van 61 meter van een school, kerk of universiteit. Tijdens Amerikaanse feestdagen moet de tent gesloten zijn en als je geluk heb er zijn “natte” counties die verkoop op zondag toestaan.
Door al dit gedoe en wat de cowboys hebben aangericht, zijn er maar 20 brouwerijen in deze staat en brouwerij Tallgrass is er één van. Tallgrass bestaat sinds 2007 en staat in de plaats Manhattan, vlakbij deze plaats vind men de Flint Hills.
Hier vind men het grootste ongerepte stuk prairie dat is overgebleven in de Verenigde Staten, en dan van het type “Tallgrass”-prairie met wat uitgezette bisons die typisch voor het gebied zijn.
Brouwerij Tallgrass duidelijk vernoemt naar die prairie en het bier naar de bison en dan wel op zijn Engels, Buffalo Sweat Stout. Ze omschrijven het bier als een Oatmeal Cream Stout maar het valt in de categorie Sweet Stout zoals een Ierse Guinness. Maar het zegt wel over het graan wat ze hebben gebruikt in het bier namelijk haver (oatmeal) en dat geeft het bier wat vettigheid, de schuimkraag is wat minder en het bier smaakt wat droger.
Cream heeft met lactose te maken dat is een zoetstof uit koeienmelk bijvoorbeeld en is een ideale manier om het bier te zoeten, dat niet door het gist wordt omgezet in alcohol. Maar lactose kan wat problemen opleveren bij het brouwen van bier, het moet van goede kwaliteit zijn en mag niet besmet zijn anders werkt het niet. Dit bier en trouwens alle bieren van Tallgrass worden alleen in blik afgevuld en niet op fles.
Het heeft een alcoholpercentage van 5% en heeft een zwarte/zeer donker bruine kleur. De smaak is zacht bitter met tonen van romige chocolade, beetje geroosterd mout en wat vanille. Dit was het wat strenge Kansas en haar alcoholbeleid, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. Volgende keer verder met wat tropische landen en hun bieren.


Reacties

Populaire posts