Bier+Randzaken = Zillertal Märzen - Oostenrijk

 Zillertal Märzen


Een Oostenrijkse brouwerij met een makkelijk onthoudbare oprichtingsjaar, het jaar waar ik het over heb is 1500. De naam van de brouwerij is Zillertal Bier en daarvoor moeten we in het dorpje Zell am Ziller zijn, om precies te zijn in Tirol. Tevens is het de oudste brouwerij van de deelstaat Tirol en zo'n 523 jaar geleden kreeg men toestemming om bier en brandewijn te maken en schenken van het aartsbisdom Salzburg. Het gebeurde allemaal in een zogenaamde polsingerhaus wat volgens mij een plek was om iets sterkers te mogen drinken, ook toen draaide alles om accijnzen. 


Het gebouw waar het gebeurde staat er nog en is een hotel genaamd met een toepasselijke naam namelijk Bräu. Zodoende is het oprichtingsjaar van dit hotel gemakshalve ook 1500 en sinds het begin is de leiding al zeventien generaties lang, van de brouwerij en het hotel. In 1738 had men ruimte nodig en verhuisde het brouwerij gedeelte naar de Gerlosstraße waar ze tot 2012 verbleven waar de brouwerij vlakbij de spoorlijn er nog steeds leeg staat, ook moet erbij zeggen dat al sinds 1994 de logistiek elders in het dorp werd geregeld. 


Maar ook dat allemaal werd te klein en werd aan de rand van het dorp in 2008 begonnen met de bouw van een spiksplinternieuwe brouwerij die open ging in 2012. Op zich is het allemaal bescheiden met de uitbreidingen in die 523 jaar. Ze willen traditionaliteit met een vleugje modernisme uitstralen. Bij die nieuwe brouwerij kan men ook terecht in hun proeflokaal BrauKunstHaus genaamd waar men die uitstraling kan ervaren. Hier hebben ze vier kleine brouwketels staan waar ze eens in de zoveel tijd een speciaalbier brouwen die een traditionele Oostenrijkse brouwer niet zo gauw zal brouwen. 


Voor degene die het nog niet weten is Zell am Ziller een toeristische bestemming want in de winter is er in de buurt zo'n 127 km aan skipistes en in de zomermaanden is het er ook goed toeven. Het dorp ligt in de Zillertal en vormt met het Gerlos, het Salzburgse Königleiten en Kimml de Zillertal Arena, een groot skigebied. Dus na al dat geskied in de winter en gewandel in de zomer kan de dorst worden gelest met bier van Zillertal Bier, in het kort komen er een hoop voorbij.


Zillertal Märzen heeft een alcoholpercentage van 5,1% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met op het einde een klein scherp droogje. Het heeft lichte tonen van karamel, citroen en een grassig aroma. Märzen is een ondergistende bierstijl die wat steviger is dan een Pilsener. Ontstaan in München en daar het het Oktoberfestbier, maar de kleur kan ook helder amberkleurig zijn.


Zillertal Pils heeft een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en citroen. Zillertal Bier is er trots op dat ze de eerste waren in Oostenrijk met de bierstijl Pilsener. Zoals we weten uitgevonden in de stad Plzen, Tsjechië en door de hele wereld omarmd en verguisd. 


Zeller Hell heeft een alcoholpercentage van 4,7% en de kleur is helder goud. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel en fruitigheid. De bierstijl hier is Helles de van oorsprong Münchener tegenhanger van de Pilsener. Het verschil dat de Helles het meer van het mout moet hebben, wat het bier zoet laat smaken.


Zillertal Dunkel heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder oranjebruin. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en een beetje koffie. Dunkel is de oudst bestaande ondergistende bierstijl waar ook Pilsener bij hoort, ook ontstaan in en rond München.


Zillertal Schwarzes heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder zeer donkerbruin met rode gloed. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel en een beetje drop. De bierstijl is hier Schwarzbier wat de donkerste ondergistende stijl is. Ontstaan in Thüringen en een tijd opgesloten in het communistische Oost-Duitsland.

Zillertal Gauder Bock heeft een alcoholpercentage van 7,8% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is zoet bitter met tonen van citrus, karamel en vierbloesem. Heller Bock behoort dit bier toe en in Nederland kennen we het als Lentebock. In Duitsland het hele jaar gedronken en bij ons enkel in het voorjaar wat zeker niet hoeft.

Zillertal Gauder Steinbock heeft een alcoholpercentage van 10,4% en de kleur is helder goudgeel. De smaak is behoorlijk zoet, beetje bitter met wat branderigheid door de alcohol. Het heeft tonen van karamel, fruitigheid en honing. Dit is een Doppelbock maar voor de verandering een helderkleurige waar de meeste donkergekleurd zijn.


Dat waren de ondergistende bierstijlen en zo meteen komen de bovengistende voorbij. Maar eerst het woord "Gauder" die voorkwam in de laatste twee bieren. Dat heeft te maken met lokale volksfeest in Zell am Ziller en heeft met de brouwerij te maken. Toen het men het recht kreeg om te brouwen in 1500 besloot dat elk jaar een feest te houden in het eerste weekend van mei. Aanvankelijk werd het op het terrein van de brouwerij gehouden, wat men aldaar een "Gauder" noemt. Dus veel drank, eten, muziek, klederdrachten, feesten en een optocht op het einde.  


Zillertal Weißbier Hell heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel oranjegeel. De smaak is zoet met tonen van banaan, beetje citrus en kruidnagel. Dit bier valt ind de bierstijl Hefeweizen, bovengistend bier gebrouwen met tarwe. Hefe betekent gist, weizen betekent tarwe en weißbier betekent dus tarwebier. 

 
Zillertal Weißbier Dunkel heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel oranjebruin. De smaak is zoet met tonen van banaan, licht geroosterd mout en kruidnagel. Dit bier is een Dunkelweizen en bij de wordt het mout iets meer geroosterd om de donkere kleur te krijgen en een geroosterde smaak.


Zillertal Weißbier Bock heeft een alcoholpercentage van 7,8% en de kleur is troebel oranjebruin. De smaak is zoet en de branderigheid van de alcohol is goed verborgen. Het heeft tonen van banaan, citroen,sinaasappel en wat kruidnagel. De bierstijl is Weizenbock de zwaarste tarwebierstijl van Duitse origine en om precies te zijn uitgevonden door Beierse brouwerij Schneider Weisse.


523 jaar brouwtradities uit een mooie Tiroler en een beetje Salzburger streek. Volgt er nog de link en een filmpje. Link naar Zillertal Bier



Reacties

Populaire posts