Bier+Randzaken = Reichenbrander Unser Helles - Duitsland

 Reichenbrander

Unser Helles


Deel twee dit jaar van de Culturele Hoofdstad van Europa van 2025 en na de gesplitste stad, het Sloveense Nova Gorica en Italiaanse broer Gorizia. Chemnitz de kandidaat uit Duitsland en om precies te zijn te vinden in de deelstaat Saksen. Het is daar na Dresden en Leipzig de derde stad van de deelstaat.

Voor diegene die Oost-Duitsland nog heeft meegemaakt stond Chemnitz van 1953 tot 1990 heette het Karl-Marx-Stadt. Het was een communistische traditie om plaatsen te hernoemen naar communistische figuren. Karl Marx (1818-1883) één van de grondleggers van het socialisme en communisme heeft nooit van leven Chemnitz bezocht. Van hem staat er in vol ornaat een buste van 13 meter hoog in het centrum van Chemnitz. 


Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad bijna weggevaagd door luchtbombardementen dat men na de oorlog besloot de DDR regering de boel niet her op te bouwen maar de stad van nieuwbouw te voorzien. Maar er is ook nog wat ouds blijven staan en dan vooral de gebouwen die een impact van een bom redelijk kon doorstaan. Wat ook heeft doorstaan zijn de Soviet-stijl gebouwen want na de hereniging van Duitsland is veel gesloopt in de voormalige DDR, wat Chemnitz enigszins is bewaard gebleven. 


Wat er van gesloopt is vervangen door hedendaagse nieuwbouw en sinds 1999 hebben ze een fatsoenlijk stadscentrum met winkels, restaurants, bars en ander vertier. Daarvoor was er na de hereniging een meer aan de rand van de stad beleid. Ook de museum liefhebber komt aan ze trekken in Chemnitz. Tevens is deze stad een goede uitvalsbasis om Saksen te ontdekken met de auto of er langer wil over doen de trein. In ieder geval met de auto ben je in drie kwartier in het populaire Dresden, het verassende Leipzig in een anderhalf uur. 


Naar het Tsjechische Karlovy Vary duurt de tocht een anderhalf uur en Praag is wat verder met een tocht van drie uur. Dan zijn we bij het biergedeelte aangekomen van dit bierverhaal en ik hou het bij twee brouwerijen die heel bijzonder de DDR tijd heeft overleefd en daarna onafhankelijk zijn gebleven. Van beide brouwerijen doe ik drie bieren uit hun portfolio.


Einsiedler Brauhaus is te vinden in de wijk Einsiedel in het zuidwesten gelegen, tot 1996 was het een eigen gemeente. Oorspronkelijk was het opgericht in 1885 door Emil Schwalbe om de dorst te laven van fabrieksmedewerkers en er wat aan te verdienen. Emil Schwalbe kwam erachter dat het water in Einsiedel van perfecte kwaliteit is en dus goed om mee te brouwen. In 1904 kwam de brouwerij in private handen en had niks meer met de brouwerij te maken. De Eerste Wereldoorlog  In 1924 werd Einsiedler Brauhaus overgenomen door Radeberger Exportbierbrauerei uit Radeberg om weer onafhankelijk te worden in 1937. 


De Tweede Wereldoorlog was bijna funest waarbij de geallieerden 93% van Einsiedel wegvaagde door bombardementen en van de brouwerij bleef ook niet veel van over. Na de oorlog werd de boel heropgebouwd en de oude brouwhuis in oude glorie herstelt zodat het tegenwoordig een monument is. Ook volgens communistische traditie werd de brouwerij genationaliseerd en met andere brouwerij in en rond Karl-Marx-Stadt op één hoop gegooid in een brouwerijgroep genaamd Vereinigte Brauereien Karl-Marx-Stadt. Na de hereniging van Duitsland viel die brouwerijgroep uit één en ging Einsiedler Brauhaus geprivatiseerd door, wat voor een voormalige Oost-Duitse brouwerij uitzonderlijk is. 


Echt Einsiedler Böhmisch voor het eerst gebrouwen in 1904 geïnspireerd door bier uit Bohemen oftewel Tsjechië waren erg populair, Pilseners dus. Het helder goudkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van fruitigheid, karamel en iets van noten. 



Einsiedler Doppelbock en wegens de wat hogere alcoholpercentage vinden ze het ideaal voor de winters maar het mag van mij altijd worden gedronken. Het helder donkerbruinkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 7,8%%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, geroosterd mout en chocolade.



Einsiedler Weissbier en met deze schrijfwijze betekent het "witbier" en met ß in plaats van de ss'en betekent het "tarwebier", dus een Hefeweizen. Het troebel  oranjegeel kleurige bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%%. De smaak is zoetig en verfrissend met tonen van banaan en kruidnagel.


Dat was brouwerij nummer één en klik hier voor de link nu komt de ander.


Brauerei Reichenbrand of ook Bergt-Bräu Reichenbrand genoemd maar de eerste is de officiële. Opgericht in 1874 door Karl-Friedrich Hofmann als Brauerei Reichenbrand uit de wijk Reichenbrand  wat toen in de gemeente Siegmar-Schönau lag. In 1950 werd Siegmar-Schönau bij Karl-Marx-Stadt gevoegd en werd Reichenbrand een wijk van die stad, Chemnitz nu. Verder met de brouwerij en die ging failliet in 1895 en Oswald Bergt nam de onderneming over. De brouwerij kreeg een nieuwe naam namelijk Brauerei Gebr. Bergt. Na de Tweede Wereldoorlog had de brouwerij kort achter elkaar drie verschillende namen, Brauerei Oswald Bergt Reichenbrand, Bergt Siegmar-Schönau en Bergt Karl-Marx-Stadt. 


Uiteindelijk kwam het ook in de eerder genoemde brouwerijgroep Vereinigte Brauereien Karl-Marx-Stadt. Trouwens tijdens de Eerste Wereldoorlog hadden ze het zwaar met grote tekorten wat ook gold voor de Tweede Wereldoorlog waar ze het geluk was dat er geen oorlogsschade was. Na de hereniging van Duitsland werd ook deze brouwerij geprivatiseerd en de familie Bergt bleef er de baas, in de DDR tijd waren ze managers in dienst van het communistische regime. Dus werd de wederom familiebrouwerij in kleine stapjes gemoderniseerd.


Reicherbrander Festbier en hier is de bierstijl Oktoberfest wat alleen in München zo mag heten, verkrijgbaar van september tot december. Het helder goudkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 5,5%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, fruitigheid, karamel en iets van citroen. 



Reichenbrander Red Ale en de biernaam staat in de naam. Maar in het verleden werd in Duitsland Rotbier gebrouwen wat bijna vergeten is en een revival bezig van is. Het helder amberkleurig bier heeft een alcoholpercentage van 4,8%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, gedroogd fruit en licht geroosterd mout. 



Reichenbrander Unser Helles en het laatste woord is de bierstijl, oorspronkelijk een ondergistede bierstijl uit München, iets zoeter en minder bitter. Het helder goudgeel kleurig bier heeft een alcoholpercentage van 4,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en iets van citroen. 


Klik hier voor de link en dan mogen we één jaar wachten want volgend jaar zijn het 
er wederom twee culturele hoofdsteden. 

      



Reacties