3de Bier Verhaal van April: Quilmes Cristal - Argentinië

Quilmes Cristal

Nog even en we hebben hier in dit land een andere Koningin en zij komt uit Argentinië en dan maar eens een kijkje in de bier cultuur
van dat Zuid-Amerikaanse land. Terwijl bier kenners vinden dat Argentijnse bieren nogal gemiddeld smaken en nogal lijken op Amerikaanse versie pilsbieren en dit geldt ook voor de rest van het Zuid-Amerikaanse continent. Eigenlijk is Argentinië bekend om zijn wijnen, het is tevens wijnland nummer vier in de wereld en het wordt voornamelijk verbouwd vlakbij de Andes.

Terug naar het bier bij een stedentrip naar Buenos Aires zal je voornamelijk de volgende merken tegenkomen Quilmes, Isenbeck, Schneider en het Braziliaanse Brahma. Het merk Quilmes Cristal komt men wel het meest tegen en Quilmes Cristal is vrijwel synoniem met een avondje uit in de grote steden van Argentinië. Dit bier is al sinds 1920 het nationale bier van Argentinië en doet 75% van de biermarkt.

Het etiket is een weerspiegeling van de Argentijnse vlag, lichtblauw-wit-lichtblauw. Opmerkelijk houden de Argentijnen er niet van om zichzelf te bezatten en van een barkruk af te donderen, maar ervan te genieten van een bier, wijn of sterke drank. Quilmes Cristal is een helder goudkleurig bier van het Pilsener-type met een heel licht zoete smaak, een Corona-achtig browsel van 4,9%.

Dit bier wordt gebrouwen bij brouwerij Quilmes uit Quilmes een voorstad van Buenos Aires en buiten de Pils wordt er nog onder andere een Bock, Stout en andere Pils varianten gebrouwen. http://www.cerveceriaymalteriaquilmes.com/

Ondanks Quilmes de Argentijnse biermarkt domineert en dat land meer een wijnland is, want er is hoop voor de speciaalbier liefhebber middels microbrouwerijen. Ik zal er een paar opnoemen met wat bieren om een indruk te geven.

1ste: Antares een brouwerij uit Mar del Plata heeft een keten van brouwcafés door het land, en brouwt nogal wat Europese bierstijlen. Het meest geliefde is de Scotch, een rood kleurig bier van 6%.


2de: Buller uit Buenos Aires met twee brouwcafés in de stad. Brouwt op Amerikaanse wijze en hun India Pale Ale is zo’n voorbeeld. Al is het bier niet zo bitter van smaak als zijn Amerikaanse en Europese tegenhangers is het een goede poging volgens de Ratebeer beoordelers. Het bier is 6% zwaar en is amber kleurig.   http://www.bullerpub.com/


3de: El Bolson één van de zes brouwerijen uit het gelijknamige plaatsje in het afgelegen Patagonië, ook wonen er veel afstammelingen van Duitse Emigranten. Brouwt een hele reeks bierstijlen waaronder de Negra Extra van 6,2%, een bier van het Dunkel type. Een zeer donker bruin bier met een fijn bittere koffie smaak.En als laatste en 4de: Beagle de zuidelijkste brouwerij ter wereld, deze bevindt zich in de plaats Ushuaia op het eiland Vuurland. Hier brouwen ze drie bieren waarvan de Rubia het meerst gewaardeerd wordt. Een bier van het Golden Ale-type en is 5,8% zwaar. Heeft een licht hoppige smaak en zonder twijfel het beste bier wat gebrouwen wordt op Vuurland. Zo dit was Argentinië in het kort op bierwereld gebied, alle sites zijn in het Spaans maar kunnen redelijk vertaald worden door Google Translate.
Reacties

Populaire posts