1ste Bier Verhaal van April: ’t Goeye Goet Lentebier - Nederland

’t Goeye Goet Lentebier

Voetbalsteden en brouwerijen thema gaat weer verder en dit
keer Arnhem aan de beurt. Na een grote commerciële brouwerij (Enschede), brouwcafé in een voormalig nonnenklooster (Amsterdam) en brouwcafé in een oud raadhuis (Rotterdam).
Locatie dit keer een brouwerij in een openmuseum, welteverstaan het Nederlands Openluchtmuseum. Dit is het bekendste openluchtmuseum van ons land, het terrein 44 hectare groot oftewel 88 voetbalvelden en staat vol met historische gebouwen uit het hele land. Waarmee aan wil tonen hoe Nederlanders vroeger woonden, werkten en andere dingen deden.
Één van die beroepen is hoe kan het ook anders met deze blog is brouwen en op terrein van het museum staat een brouwerij met geschiedenis. Net voor de oorlog in 1938 door het Nederlands Openluchtmuseum aangekocht een brouwerij aangekocht, de Roskam uit Ulvenhout, Noord-Brabant die in 1925 sloot. In 1940 werd het gebouw gesloopt en weer opgebouwd op het museumterrein in Arnhem. Deze brouwerij werd opgericht in 1750 en stopte met brouwen in 1922, dit gebeurde met veel brouwerijen in die tijd. De ketel behoorde ook tot brouwerij de Roskam en de rest kwam van brouwerij de Valk uit Sint Oedenrode.


 Dus een hele brouwerij verhuist maar het brouwen gebeurde pas in 2007, nadat er een wat moderner bijgebouw werd neergezet. De brouwerij nu heet gewoon Brouwerij in Openluchtmuseum, op het terrein noemt het bij de oude naam de Roskam en om het makkelijker te maken komen de bieren onder de naam ’t Goeye Goet. Onder deze naam worden er meer goederen verkocht die vervaardigd zijn op het museumterrein.


Zo is het bier te proeven bij brouwerij de Roskam op het museumterrein en te deze zijn te koop in de museumwinkel en bij slijterij Wijnhandel Barrique in het centrum van Arnhem, in stenen kruiken van 0,75 ltr. Op het etiket prijst het hoofd van de laatste eigenaar Henri Nooren die de brouwerij sloot en toch iets zichtbaars van het verleden van de Roskam op de fles komt.
Het bier die ik wou behandelen is het ’t Goeye Goet Lentebier, nou ja Lente is nog tamelijk koud vandaag en je moet ergens beginnen. Een bier van het Meibok-type en heeft een alcoholpercentage 6,5% . De kleur is troebel oranje en heeft een zoet fruitige smaak en een beetje kruidig.
Het is Lente maar de winter is niet helemaal weg maar wil ook het ’t Goeye Goet Winterbier aanprijzen dit donkerbruin kleurig brouwsel van 8%, heeft een kruidige smaak met tonen van karamel en zoete drop.
Ook is er voor de Pils liefhebbers onder ons een ’t Goeye Goet Pilsener, een helder goud kleurig bier van 5%, met verfissende smaak met een fijn bitter einde zoals het hoort te zijn. Geen filmpje dit keer maar twee linkjes.

Het openluchtmuseum http://www.openluchtmuseum.nl/
Een link naar alle Nederlandse brouwerijen open en gesloten http://www.cambrinus.nl/cambrinus/Reacties

Populaire posts