1ste Bier Verhaal van Juni: Beer Here Ammestout - Denemarken

Beer Here Ammestout

Vorig jaar heb ik dit bier gedronken en dacht laat ik dit aspect van bier eens behandelen. Op het etiket staat een vrouw die een kind borstvoeding aan het geven is, tegelijkertijd drinkt ze een fles bier. Ooit honderd en nog wat jaren geleden werden vrouwen door hun dokters aangeraden om bruin bier te drinken, wat goed is voor het zog. Zog is een zeer ouderwets woord voor moedermelk, het bestaat nog als het werkwoord zogen. Dat doet het kind namelijk als het aan de borst drinkt. In ieder geval is er niks waar van dat een vrouw die een kind zoogt, dat bier goed is voor om vitamines aan te vullen is een hardnekkig verhaal die nog steeds word geloofd.

Misschien dat deze Franse reclame van rond 1900 niet echt meehelpt, de linker vrouw die vrolijk met glas bier een kind zoogt. De rechter vrouw die er een beetje verlept bijzit en het kind ziet er ook niet uit. Gevolgen van alcohol in de moedermelk o.a. melkproductie komt moeilijker op gang, hoeveelheid melk vermindert, baby slaapt slechter en kan dit tot minder tevredenheid leiden en niet goed groeien.
Maar er is een maar, is er behoefte aan bier of wijn kan er wel wat gedronken worden. Drie uur voor het zogen van het kind dan is de alcohol wel afgebroken, neem je een tweede glas dan duurt het zes uur voor dat alle alcohol afgebroken is. En ga zo maar door, voedt men het kind toch eerder dan gaan de bovengenoemde gevolgen werken of beter helemaal geen alcohol drinken. Het fabeltje van borstvoeding en bier drinken blijft zowel bestaan door de brouwerijhuurders van Beer Here uit Denemarken.
De naam van het bier Ammestout betekend vertaald uit het Deens, ongeveer zoals dit “Borstvoeding Stout” en dat is nou een verkeerd gekozen naam met eerdere uitleg over borstvoeding, baby’s en bier. Bij deze brouwhuurders geloven ze nog in het fabeltje of provoceren ze een beetje, want daar zijn ze best aardig in. Beer Here komt uit Denemarken en laat zijn bieren brouwen in Denemarken, België en Schotland, Ammestout komt uit Denemarken gebrouwen bij Søgaards Bryghus, Aalborg. http://soegaardsbryghus.dk/
Ammestout is een Stout bier en om precies te zijn een Milk Stout. Een uitleg is wel op zijn plaats een Milk Stout soort van Stout met een zeer zoete en branderige smaak, richting koffie of chocolade. Het alcoholgehalte en de hopbitterheid zijn vaak lager dan de 'standaard' stout, maar bij deze is dat niet het geval. Het heeft een donkere tot zwarte en de zoete smaak wordt vaak veroorzaakt door toevoeging van lactose. De functie van lactose of melksuiker wat voorkomt in moedermelk van zoogdieren. Lactose gaf het bier extra zoetheid als er niet genoeg restsuikers in het bier aanwezig zijn, de lactose wordt pas toegevoegd na het gisten. Wat misschien verklaart van het verhaal over die Franse reclame en dat bier drinken en kinderen zogen goed is. In Engeland is de term Milk Stout juridisch niet meer toegestaan en worden Milk Stouts Sweet- of Cream Stouts genoemd. De reden hiervan heeft niks met zogende vrouwen te maken, maar dat het verward kan worden met melk.
Trouwens elders in de wereld wordt de benaming nog wel gebruikt. Dan nu het bier van het verhaal Ammestout, het is 6,5% zwaar en de kleur is zwart. De smaak is licht geroosterd mout, koffie (staat op het etiket) en er zijn tonen van gedroogd fruit en melkchocolade. Het einde is licht bitter met wat zoetheid. Zo na deze waarschuwings bierverhaal een link en een filmpje. http://www.beerhere.dk/
 Reacties

Populaire posts