3de Bier Verhaal van Januari: Baltika nr.4 Original - Rusland

Балтика №4 Оригинальное
Ja wat staat daar nou weer, zal het even omzetten in het Latijnse schrift: Baltika nr.4 Original een Russische bier uit Sint -Petersburg. Olympische Winterspelen komen eraan en laat ik een bier uit dit land nemen, dat erg aanwezig in het nieuws is en vooral lekker negatief. De juiste ingrediënten voor een soepel verloop van zo’n wereld evenement. Sotchi heeft geen brouwerij of een bier om erover te schrijven, in ieder geval ik heb er geen gevonden en dan doe ik er maar een over de grootste brouwer van het land Baltika.
Maar eerst iets de sterke drank Vodka, wat “watertje”betekent en dat wordt nog steeds het meest gedronken in Rusland. Overigens Rusland staat erg hoog in de ranglijst van alcoholgebruik of alcoholmisbruik en dan drinken ze ook nog regelmatig Wodka! Ze drinken gemiddeld 15,8 liter Wodka per jaar, ter vergelijking wij zitten rond de 1,5 liter! Het gemiddelde omtrent bier is 66 liter per jaar en in Nederland is dat gemiddeld 74 liter per jaar. Rusland heeft een aardig alcoholprobleem maar dat heeft zo zijn redenen, zal het proberen een beetje toe te lichten. Het drinken van veel alcohol is publiekelijk geaccepteerd, wodka word overal gedronken, buiten en binnen en met het eten. De staat is ook schuldig want het kopen van alcohol levert veel geld op, al zijn ze de laatste jaren bezig met invoeren van impopulaire regels en verhogen van minimum prijzen van drank. Ook werkt de omgeving niet mee, zoals koude winters, lange nachten, desolate steden en het communistische verleden. Op het internet zijn er filmpjes met dashboardcamera’s met idiote auto ongelukken die best mogelijk door alcoholgebruik ontstaan, zie filmpje.


Nu verder met brouwerij Baltika uit Sint-Petersburg bestaat sinds 1990, maar de bierfabriek staat er al sinds 1978 toen heette ze Lenpivo. 40% marktaandeel en 70% van Russisch exportbier is een bier van Baltika. Ze hebben tien brouwerijen door Rusland heen en één in Azerbeidzjan en de eigenaar is het Deense Carlsberg. Ik heb vier bieren van ze op, ooit gekocht in een Russische winkel in Nederland.
Als 1ste Балтика №3 Классическое vertaalt als Baltika nr.3 Classic, een goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,8%. Licht bitter van smaak met tonen van graan.
De 2de de bier van titel Балтика №4 Оригинальное vertaalt als Baltika nr.4 Original. Helder bruin gekleurd bier van het Dunkel type met een zachter bittere smaak en tonen van karamel. Het bier heeft 5,6% alcoholpercentage. Tot nu de lekkerste van deze brouwerij.
De 3de Балтика №8 Пшеничное vertaalt als Baltika nr.8 Wheat. Dit bier is een Duitse Hefeweizen, een tarwe bier met een 5% alcoholpercentage. Troebel geel kleurig bier met een zoet bittere smaak met tonen van banaan. Een redelijke Russische interpretatie van een Duitse bierstijl.
De 4de Балтика №9 Крепкое vertaalt als Baltika nr.9 Extra is een helder goudkleurig bier met een alcoholpercentage van 8%. Dit is een Strong Lager en dit type bier vind je vooral in Oost-Europa. Smaak is belachelijk zoet en bitterheid is ver te zoeken.
Dit zijn vier geproefde bieren en ze brouwen er meer zie het goed gevulde schap hierboven. Bij al die bieren gebruiken ze een nummer, ik denk dat ze dat gebruiken voor analfabeten om hun favoriete bier te kunnen kiezen. Dit was het verhaal over Rusland en zijn alcoholgebruiken, de volgende keer iets over de bierstijl Dunkel. Volgt nog een link en een filmpje. http://eng.baltika.ru/
Reacties

Populaire posts