2de Bier Verhaal van Januari: Anchor Steam Beer - Verenigde Staten / Californië

Anchor Steam Beer
Het vijfde bierverhaal met als thema “Amerikaanse Staten” nu de beurt aan Californië, de staat met de meeste brouwerijen in de Verenigde Staten. In deze staat die iets kleiner dan Frankrijk is, heeft de meeste brouwerijen binnen haar grenzen namelijk 312 en de teller staat niet stil. Klik op deze link voor een idee hoeveel het er zijn http://www.californiacraftbeer.com/who-we-are/brewery-members/ .
Dus met dat aantal brouwerijen kan ik eigenlijk ook verhaaltjes maken over bieren alleen uit Californië schrijven, zou ik ook wel een paar jaar mee bezig kunnen zijn. Maar dat doe ik voorlopig niet, ga op alfabetische volgorde de staten af. Van alle staten hebben ze in Californië de meest vrije regels omtrent alcohol, enigste vreemdste dat in sommige counties een papieren zak vereist is bij het vervoeren van alcohol over straat. En alcohol boven de 76,5% alcoholpercentage is illegaal en strafbaar. Een echte Amerikaanse bierstijl is in deze staat uitgevonden namelijk Steam Beer(Stoom Bier) of ook een gebruikte naam is California Common.
Laat ik beginnen in het 1848 wanneer er goud werd gevonden en het gebied overspoeld werd door gelukzoekers, die hadden onder best zin in een biertje. Dat was een probleem het was te warm voor bier, in dit geval laaggistend bier zoals Pilsener. Maar improviserend vonden ze min of meer een manier om het iets drinkbaar te brouwen. Door deze brouw improvisatie komt de naam Steam Beer van, omdat ze in dat gedeelte van Californië waar het nogal warm is, geen goede afkoelmanier (op één na dan) voor het wort hadden.
Na het brouwen pompten ze het wort naar open gistingskuipen op het dak van de brouwerij in de avond, waar het wort afkoelde door de koele mistige lucht van de Grote Oceaan. Dat leverde een wolk van stoom van het afkoelende wort boven de brouwerij op, dit verhaal komt van brouwerij Anchor uit San Francisco die Steam Beer brouwt sinds 1896. Het brouwen van brouwen van bier in Californië was toen nogal lastig, bij het brouwen van dit type bier gebruikt men toen en trouwens nu ook lage gisting voor een hoge gisting bereidingsproces. Nu staan die open kuipen binnen en is de methode gemoderniseerd. Deze manier van brouwen in het voormalige Wilde Westen bestaat sinds 1860 of misschien zelfs terug tot 1850.
Anchor Brewery was lange tijd de enige die deze stijl brouwt en overleefde als weinige de Drooglegging in de jaren 20, net aan dat wel. Het was het zogenaamde dubbeltje op zijn kant in de jaren in de jaren 60, de brouwerij sloot en ging weer open door wanbeleid en wan brouwbeleid. 1965 werd de brouwerij gekocht door Fritz Maytag, een telg uit het voormalig Amerikaans witgoed imperium Maytag (nu onderdeel van Whirlpool). De legende ging als volgt: Fritz bestelde een Steam Beer waarop de barman attendeerde dat het weleens de laatste kan zijn, prompt besloot hij de brouwerij te kopen en om iets serieus met zijn leven te doen.
Fritz Maytag wordt in Amerika gezien als de eerste “microbrouwer” en brouwde later als enigste in die tijd “verdwenen” bieren zoals Porter, Barley Wine en India Pale Ale. Anchor is een voorbeeld voor de meer dan 2000 microbrouwerijen die de Verenigde Staten telt, net aan dat dan weer wel.

Steam Beer of Californian Common van Anchor Brewery is een bier met een alcoholpercentage 4,9%. De kleur is helder amber met een licht beige kleurige schuimkraag.  De smaak is licht zoetbitter met tonen van citrus fruit, noten en karamel een goede dorstlesser na het zoeken naar goud of wat dan ook intensief. Een filmpje over Steam Beer en de link en volgende keer Rusland. http://www.anchorbrewing.com/ 
Reacties

Populaire posts