1ste Bier Verhaal van December: Cookie Beer - België

Cookie Beer
Ondanks al het gezever over de knecht van de goedheiligman, is het tijd voor speculaas of in België speculoos genaamd en bier uiteraard. Die twee dingen kunnen goed samen en dat blijkt uit de bieren die ik ga behandelen, maar eerst wat weetjes over speculaas. Dat speculaas bestaat sinds Gouden Eeuw en de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie namen de ingrediënten mee koffie, peper en kruiden. Deze spullen waren in die bijzonder en uiteraard erg duur. Bakkers maakten van die kruiden een mengsel, om de kosten te drukken en het mengsel wordt speculaaskruiden genoemd. Eeuwenlang werd het alleen gebakken in de tijd rond Sinterklaas en kerst. De mogelijke reden dat speculaas aan zijn naam komt, is van Sinterklaas zijn Latijnse bijnaam: Speculator en dat betekent “hij die alles ziet”. Ook een mogelijke verklaring van de naam dat het van het Latijnse woord “speculum” wat “spiegel” betekent.
De speculaaspop is een spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank. Dan is er ook nog de uitdrukking “iemand versieren” en dat heeft ook alles te maken met speculaas. Vroeger was het heel gebruikelijk om als jongen een grote speculaaspop te versieren met bijvoorbeeld glazuur en noten, deze speculaaspop wordt een “vrijer”genoemd. De pop werd aan het meisje van zijn dromen gegeven en accepteerde het meisje de pop, dan waren de gevoelens wederzijds. De kenmerken van speculaas is dat het een gebak is dat weinig rijst, het bevat enkel bakpoeder als rijsmiddel en waardoor het een vaste structuur heeft. Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonadesuiker of basterdsuiker en speculaaskruiden, dit dan te mengen met de bloem en het bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen. Dit deeg wordt liefst een nacht in een koude omgeving gezet zodat de smaak van de kruiden het deeg terdege kan doordringen. Daarna het geheel in vormen gebakken wordt in een warme oven.
Nou nog iets over die speculaaskruiden, de kruiden die in het mengsel gebruikt worden zijn:  kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Tevens kunnen die kruiden in het brouwproces meegenomen worden zoals de volgende bieren.
1: Speculaasje van Het Brouwcafé te Scheveningen-Haven alleen verkrijgbaar van tap en alleen rond Sinterklaastijd. De kleur is troebel amber en het bier is 7% zwaar. De smaak is zoet bitter van smaak en heeft ietsje pietsje tonen van speculaas. http://www.hetbrouwcafe.nl/home.html
2: Speculator van brouwerijhuurder Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers of makkelijker SNAB uit Purmerend maar gebrouwen bij De Proefbrouwerij, Lochristi , België. Deze is 8% zwaar en heeft een koperbruine kleur. De smaak is zeer zoet, kruidig en een licht bittertje. Tonen van vooral speculaas en een beetje karamel en wat fruitigheid. http://www.snab.nl/
3: Speculaas van brouwerij Toetëlèr uit Hoeselt, Belgisch Limburg. De naam Toetëlèr betekent in het lokale dialect vlierstruik. Oud hout van de vlierstruik is hol, vroeger gebruikte men dat hout  om fluitjes van te maken om op te fluiten of toeten en zo is die naam ook weer verklaart. Dit bier heeft een donker amber kleur en de smaak is best zoet bitter. De speculaas is in begin nauwelijks waarneembaar het wordt beter hoe leger de fles raakt. http://www.toeteler.be/wp/

4: Cookie Beer van brouwerij d’ Ecaussinnes uit het gelijknamige plaatsje ten zuiden van Brussel. Deze brouwerij die sinds 2001 bestaat en bieren brouwt onder de naam Ultra, vernoemd na een verdwenen merk uit Écaussinnes. Maar Cookie Beer heeft van al de behandelde speculaasbieren wel degene die smaak het meest benaderd, vloeibaar speculaas en wel met een alchoholpercentage van 8%. Troebel oranje van kleur en lekker net niet overdreven zoet van smaak, dit is wel een bier waar er één mee wegloopt en één ander hem in de gootsteen leeggiet. Helaas heeft deze brouwerij geen website en ook geen Facebook-pagina maar wel een filmpje.
Volgende keer weer een bier uit de Amerikaanse staat Iowa.










Reacties

Populaire posts