3de Bier Verhaal van December: Us Heit 11 Stedentocht Bier - Nederland

Us Heit 11 Stedentocht Bier
Geen kerst- of nieuwjaarsbier verhaal maar iets winters, de Tocht der Tochten die bijna nooit wordt geschaatst. Elk jaar in het nieuws als het 1 graad onder 0 vriest, met de vraag “gaat het gebeuren?”. 4 januari 1997 was de laatste editie van de 15 keer dat die verreden is en sindsdien zit schaatsminnend Nederland en vooral Friesland te wachten op deze ijzige wedstrijd. Het traject is bijna 200 kilometer lang, de lengte op zijn korts was in de beginjaren 189 en de laatste in 1997 was 199,6 kilometer.
Men kan dus de route anders laten verrijden als men maar de 11 Friese steden aandoen, wel de steden met middeleeuwse stadsrechten. De tocht wordt met de wijzers van de klok mee geschaatst, uitgezonderd de jaren 1933 en 1941 ging men tegen de klok in. De route gaat volgens de volgende 11 Friese steden en omdat de “Tocht” toch nooit doorgaat, in het kort iets over die steden.

1: Leeuwarden (Ljouwert) de hoofdstad en grootste stad van de provincie Friesland en 1435 kreeg het stadsrechten. Mooie binnenstad en 2018 culturele hoofdstad van Europa.
2: Sneek (Snits) wordt na 22 kilometer schaatsen aangedaan, bekende historische binnenstad met de Waterpoort en de befaamde Sneekweek. 1456 kreeg Sneek stadsrechten.
3: IJlst (Drylts) een klein stadje met 3200 inwoners is de volgende na 4 kilometer schaatsten. 1268 kreeg het stadsrechten, al is nooit echt groot geworden. “De schippers van de Kameleon” is er opgenomen en de typische tuinen langs het riviertje de Ee.
4: Sloten (Sleat) ligt 14 kilometer verderop. Dit vestingstadje met maar 760 inwoners heeft stadsrechten in 1426 verkregen. Vrijwel intacte omwalling, wat grachtenpandjes, een kanon dat wordt afgeschoten wordt op vrijdagavond in juli en augustus.
5: Stavoren (Starum) de oudste stad met stadsrechten in Nederland, verkregen tussen 1058 en 1068 ligt 26 kilometer van Sloten. Het stadje floreerden tot de haven verzanden, tegenwoordig leeft het toerisme. De (wereld)bekende legende “Het Vrouwtje van Stavoren” komt hier ook vandaan er zijn genoeg referenties te vinden van dit verhaal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_Vrouwtje_van_Stavoren
6: Hindeloopen (Hylpen) in 1225 stadsrechten maar tegenwoordig maar 870 inwoners. Hoewel klein in omvang er zijn veel bezienswaardigheden  en rijksmonumenten. Op 11 kilometer schaatsen van Stavoren.
7: Workum (Warkum) 9 kilometer verderop heeft ongeveer 4300 inwoners en heeft stadsrechten sinds 1399. Ook hier is genoeg te zien en trouwens ook het Jopie Huisman Museum.
8: Bolsward (Boalsert) heeft ongeveer iets meer dan 10.000 inwoners, kreeg stadsrechten in 1455 en ligt op 13 kilometer schaatsen van Workum. Het heeft een oude binnenstad met grachtjes, Berenburg komt ervandaan en de Friese Brouwerij ook (later meer). Alternatieve tochten zijn de Fietselfstedentocht en de Stepelfstedentocht met start- en finish in Bolsward.
9: Harlingen (Harns) 17 kilometer noordelijker van Bolsward met meer dan 14.000 inwoners, is dit de haven van Friesland en stadsrechten sinds 1234. Van alle Friese steden is dit wel die het minst op hebben met Friesland, Fries wordt er bijna niet gesproken. Je kan vanuit Harlingen naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling en die binnenstad ziet er leuk uit.
10: Franeker (Frjentsjer) deze voormalige universiteitstad met stadsrechten sinds 1374, ligt 13 kilometer van Harlingen en heeft 13.000 inwoners. Mooie binnenstad met de nodige monumenten en jaarlijks de oudste reguliere sportwedstrijd ter wereld wordt er gehouden, een kaatswedstrijd.
11: Dokkum (Dokkum) de weg daarheen is lang namelijk 45 kilometer. Dit stadje heeft 12.500 inwoners en een opgeknapte oude binnenstad met stadsrechten 1298. En hiervan is 25 kilometer terug naar Leeuwarden de finish met uiteraard voor de 2de keer langs het bekende bruggetje van Bartlehiem. Oh ja in elke stad een stempel halen anders geen medaille.
Nou die Tocht is er niet elk jaar maar wel een bier genaamd

Us Heit 11 Stedentocht Bier is dat namelijk wel. Gebrouwen bij de Friese Brouwerij uit Bolsward. Troebel bruin van kleur met een licht zoet bittere smaak met alcoholpercentage van 8%, tonen van karamel, gedroogd fruit en een beetje banaan. Geen etiket maar een papieren wikkel met de Elfstedentocht erop. Volgend jaar maar iets tropisch doen, maar eerst nog een link een filmpje. http://www.bierbrouwerij-usheit.nlReacties

Populaire posts