2de Bier Verhaal van Augustus: New Holland Black Tulip Trippel Ale - Verenigde Staten / Michigan

New Holland 
Black Tulip Trippel Ale
Michigan dit keer de enige staat die uit twee schiereilanden bestaat en op één meer na van de Grote Meren ligt. Het zuidelijke schiereiland lijkt op een want of in het Engels “the mitten” en het noordwestelijke schiereiland heeft de bijnaam “the U.P. of the Upper Peninsula”.
 Beide delen zijn verbonden door de Mackinac-brug, deze loopt over de Straat van Mackinac een waterweg die het Huronmeer met het Michiganmeer verbindt. Dit noordwestelijke gebied kwam bij Michigan in 1836 toen de staat Ohio een goede haven wilden aan het Eriemeer. Michigan toen nog een territorium en geen recht van spreken, want het was minder dan een staat.

Het argument tussen de staat en het territorium dreigden uit de hand te lopen, gelukkig waren hun geweren waardeloos en misten hun doel op een paar meter afstand. De President van Amerika moest ingrijpen en gaf om economische redenen de “Toledo Strip” waar het conflict om ging aan de staat Ohio, Michigan kreeg het in hun ogen onbruikbare “Upper Peninsula”. De Toledo strip was bij 8 tot 13 kilometer breed en het onbruikbare schiereiland heeft een oppervlakte van 42,416 km2 groot (ietsjes groter dan Nederland). Later bleek dat het compromis erg mee te vallen, het is rijk aan mineralen (koper, ijzer, nikkel, zilver en zelfs goud) tegen de stad Toledo wat nog steeds een behoorlijke haven is. Michigan heeft 9,8 miljoen inwoners waarvan er bijna 5,2 miljoen in de agglomeratie van Detroit, bekend van de autofabrieken en Motown, wonen.
Michigan is 6 keer groter dan ons kikkerlandje en er wonen afstammelingen van Nederlandse gelukszoekers aan de westkust van de want aan het Michiganmeer, deze mensen wonen in het stadje Holland en er zijn ook dichtbij dorpjes met Nederlandse namen. Nederlandse achternamen op de typische Amerikaanse brievenbussen, een Hollandse windmolen en ook een Tulip Time Festival met een Bloemencorsoachtige optocht. Je kunt de Nederlander uit Nederland halen, maar Nederland niet uit de Nederlander of het moet heel erg lang slijten.
Ook heeft dit stadje een brouwerij met de naam New Holland opgericht in 1996, verwacht geen Nederlandsachtige namen hier maar wel een bier met een tulp op het etiket.
New Holland Black Tulip Trippel Ale is van het bierstijl Tripel met een Amerikaanse draai aan de smaak. Beetje troebel oranje van kleur en het bier heeft een alcoholpercentage van 9%. Zeer bitterzoet van smaak met tonen van banaan, karamel, beetje gember en anijs.
 
Trouwens de drankwetten vallen reuze mee in deze staat, alleen je mag niet dronken in een trein stappen of een bus. Dit was Michigan met wat Nederlandse invloeden, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje en volgende keer de Saison.


Reacties

Populaire posts