3de Bier Verhaal van September: Schmaltz’s Alt - Verenigde Staten / Minnesota

Schmaltz’s Alt
De staat Minnesota deze maand en de 23ste staat die ik behandel, bijnaam van Minnesota is "Land of 10,000 Lakes" en er zijn er 11.842 van die meren te vinden. Door het continentale klimaat heeft deze staat nogal extreem weer, alle vormen van sneeuw in de winter en veel ervan. Temperaturen gemiddeld tot -11 °C maar -51 °C is ook mogelijk, in de zomer is het gemiddelde 23 °C met uitschieters tot wel 46 °C en dat kan gevaarlijke windhozen opleveren.
Toen ergens rond 1800 zoveel trokken immigranten uit Scandinavië naar Californië, maar veel bleven hangen in Minnesota. Ze voelden zich thuis met die Scandinavische koutemperaturen en met al die meren heeft de staat ook iets weg van Finland. Minnesota is 5,4 groter dan Nederland en er wonen 5,4 miljoen.
Behalve Scandinavische immigranten kwamen er ook drommen Duitse immigranten naar de Verenigde Staten voor een beter leven. Één van die gelukzoekende Duitsers was August Schell die op 20 jarige leeftijd rond 1948 aankwam in New Orleans, Louisiana. Met een groep geïmmigreerde Duitsers trok August en zijn familie noordwaarts om in Minnesota het plaatsje New Ulm te stichten. Dit plaatsje met ongeveer 13.000 inwoners ligt in het zuiden van de staat, waar het iets warmer is dan de rest van de staat. Na een tijdje begon August zijn vertrouwde Duitse bier te missen en besloot een brouwerij op te richten in 1860, daarmee is deze brouwerij op de één na oudste brouwerij van de Verenigde Staten.
De brouwerij overleefde de drooglegging in de jaren twintig door het produceren van laagalcoholische bier (2%), softdrink en snoep. Maar stiekem in de kelder was daar een kleine distilleerketel om deze strenge alcoholloze periode door te komen. Eind jaren zeventig ging het flink minder met de brouwerij en op het terrein stond een grote walnootboom. Deze werd omgehakt om het hout ervan te verkopen, het hout leverde genoeg geld om de brouwerij draaiend te houden. Jaren daarna ging men meer speciaalbier doen en dat werd helemaal de redding, men kon de brouwerij renoveren en een voormalige Minnesotaanse concurrent van verdwijning te redden. De rechten op de naam en recepten van voormalig concurrent brouwerij Grain Belt, worden nu gebrouwen bij brouwerij August Schell.

In ieder geval de speciaalbieren zijn Duits geïnspireerd en zo ook de titel van het verhaal, Schmaltz’s Alt. In de jaren 30 werd de brouwerij gerund door Warren Marti en deze man had een hobby met zijn aanstaande vrouw Casey. De hobby was meer een “date”, de activiteit was op ratten schieten op de vuilstort en wat een lol hadden ze. Ook de manager van de stort, John Schmaltz, was onder de indruk van de gedreven jager en gaf de brouwer een bijnaam “Schmaltz” Marti. En zo is het bier vernoemd naar de brouwers bijnaam en ook de manager, het enige bier van deze brouwerij die refereert naar een persoon.
 Schmaltz’s Alt is geïnspireerd van een Duitse bierstijl Altbier genaamd, Altbieren komen oorspronkelijk uit en rond Düsseldorf vandaan. Dit zijn amberkleurige bieren maar ook lichtere varianten komen voor en ze zijn rond de 4,5% en 5% zwaar. Zelf noemen ze hun Altbier een Doppel Alt, want het bier heeft een alcoholpercentage 5,1%. De kleur is helder amber en de smaak is zacht zoet bitter. Tonen van chocolade, karamel en een beetje gedroogd fruit. Dit was een bier uit Minnesota en ergens volgende maand is Mississippi aan de beurt, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.
Reacties

Populaire posts