3de Bier Verhaal van September: Great Lakes Dortmunder Gold - Verenigde Staten / Ohio

Great Lakes
Dortmunder Gold 
De staat Ohio de aan het verloederende industriële powerhouse van de Verenigde Staten was, nou is het de middelpunt van de zogenaamde “Rust belt”. Eind 19de eeuw werd Ohio en andere delen van staten die op de kaart staan belangrijk met industrie, omdat daar de grondstoffen voorhanden waren. IJzer uit de staten Minnesota, Wisconsin en het noorden van Michigan samen met de steenkool uit West Virginia naar de staalfabrieken onder ander in Pittburgh, Pennsylvania.
Dit gemaakte staal ging dan weer onder ander naar Detroit, Michigan voor de automobielindustrie. De goederen die klaar voor verkoop zijn gingen naar Cleveland, Ohio een belangrijke havenstad aan het Eriemeer, om van daaruit weer verdeeld te worden. Ook groeide Chicago, Illinois uit tot het grootste spoorwegknooppunt van het land.
Alles ging goed tot de lage lonen landen opkwamen en veel fabrieken daar heen gingen, ook de uitvinding van de aircondition zorgden dat er fabrieken naar het veel warmere zuiden van Amerika verplaatsten. Door de verlaten fabrieken en verroesten machines kreeg het gebied de bijnaam de “Rust Belt”, ondanks de teloorgang is het nog steeds het belangrijkste industriegebied van Amerika en ze moeten zichzelf gewoon weer uitvinden.
 Ook onderscheid Ohio met zijn vlag, de enige Amerikaanse statelijke vlag die niet rechthoekig is. Één van de twee niet rechthoekige statelijke vlaggen ter wereld. Want die ander is Nepal. Het schijnt geïnspireerd te zijn op een cavalerievlag uit de Burgeroorlog, maar kan ook beïnvloed zijn door Cuba of de Filippijnen.
 


Voor de rest is Ohio redelijk vlak en naar het zuiden word het meer glooiend met wat heuvels, de staat is 2,8 keer groter dan Nederland en er leven 11,5 miljoen mensen. In één van die vervallen industriesteden van Ohio vinden we brouwerij Great Lakes, Cleveland is die stad.
Opgericht in 1988 en is de eerste microbrouwerij van Ohio en is tegenwoordig de 27ste brouwerij van de Verenigde Staten, dus flink gegroeid in de jaren. Enkele jaren geleden drie bieren van ze geproefd en worden nog steeds gebrouwen.
1: Dortmunder Gold vernoemd naar de gelijknamige Duitse stad met zijn gelijknamige bierstijl, iets zwaarder dan Pilsener en hoppiger. Dortmund ligt in het industriële Ruhrgebied en ook zijn ze hier zichzelf weer aan het uitvinden. Dit het meest verkochte bier van de brouwerij en best geliefd in heel Cleveland. Helder goudkleurig en het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8%. De smaak is licht zoet bitter met grassig aroma, lichte tonen van citrus.
 2: Elliot Ness vernoemd naar de opsporingsambtenaar die de naleving van de Drooglegging moest uitvoeren en controleren, ook Al Capone het lastig maken. Hij werkte ook in Cleveland want in het café van de brouwerij zit een kogelgat van Ness in de bar, de moeder van één van de oprichter was een stenograaf van Ness. Ironisch een bier vernoemd naar een alcoholjager. Het bier is een Vienna met een heldere amber kleur, het alcoholpercentage is 6,2%. De smaak is licht droog bitter en heeft tonen van karamel, hazelnoot en iets fruitigs.


 3: Burning River Pale Ale is vernoemd naar de rivier Cuyahoga die door Cleveland stroomt en uitmondt in het Eriemeer. Ook stond deze rivier minstens dertien keer in brand, door industriële vervuiling en de brand van 1969 was het heftigst. Dat was voorlopig de laatste keer en er zijn milieumaatregelen getroffen, toch is de rivier nog steeds vervuild. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% met een heldere oranje kleur, het is een American Pale Ale. De smaak is een beetje droog bitter met tonen van citrus, karamel en een beetje perzik.

Dit was Ohio en ergens volgende maand Oklahoma, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.Reacties

Populaire posts