Bier+Randzaken (extra verhaal) = Ichnusa Anima Sarda - Italië

 

Ichnusa 

Anima Sarda


Het extra verhaal omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Italië voor het echie om de UEFA Nations League. 


Voor dit verhaal heb ik een Heineken merk gekozen dat ontstaan is op Sardinië. Het begon allemaal in 1912 in de Sardijnse hoofdstad Cagliari en het begin van Birraria Ichnusa was lastigAristide Giorgetti en Antonio Birocchi begonnen de brouwerij met Duits brouwmateriaal en snel was duidelijk er moest geld bij. Lokale rijke  wijnhandelaar Amsicora Capra had last van druifluizen die de Sardijnse wijngaarden teisterden en rest van Europa tevens ook. Dus hij zag bier als een potentieel alternatief om op alcoholgebied nog iets te verdienen. 


Amsicora Capra investeerde een flink bedrag in het bedrijf wat geleidelijk eigenaar maakte en de overige twee bleven aan om de brouwerij te leiden. Tot de Tweede Wereldoorlog was het bier een regionale aangelegenheid, dus enkel te koop op Sardinië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurde er helemaal niet veel en fungeerde de brouwerij zelfs als schuilkelder tegen geallieerde bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog was het een ander verhaal en groeide de brouwerij explosief en bereikte het vaste land van Italië. 


In 1963 werd besloten tot bouw van een nieuwe brouwerij in voorstad Assemini en deze ging open in 1967. De nieuwe locatie had als voordeel dat het boven perfecte waterbronnen lag wat mooi uitkomt bij brouwen van bier. De oude brouwerij in Cagliari viel prooi aan de sloopkogel in 1975 om op die plek woningen te bouwen. De brouwerij deed het goed dat er buitenlandse interesse kwam en Heineken kocht de brouwerij in 1986. Ze besloten dat Ichnusa er zo lokaal mogelijk uit moet zien maar wel overal te koop in Italië maar ook daarbuiten. 

Heineken heeft in Italië vier brouwerijen naast die in Assemini. In Cascina La Nuova ten zuiden van Bergamo is de grootste brouwerij van Italië te vinden. De volgende staat in Massafra vlak bij de stad Tarente, in de hiel van Italiaanse schiereiland. De derde is te vinden in Pollein een dorpje in het uiterste noordwesten van Italië. Maar de Sardijnse brouwerij is er helemaal voor het merk Ichnusa.


Dan even uitleggen wat Ichnusa nou betekent en het is een verbastering van een oude Griekse benaming voor Sardinië. De oude Grieken schreven het als zo Ιχνουσσα en dat uitgesproken zoals het volgende Ichnôussa of Icnussa. Dat betekent weer zoiets als "voetafdruk" en als je naar de kaart van Sardinië kijkt lijkt het eiland daar wel een beetje op. De Sardijnse vlag en wapen is als voorbeeld genomen voor het artwork. Tijdje geleden had ik een bierverhaal geschreven over de heraldiek van de Moorhoofd kan hier klikken voor de (controversiële) uitleg.


De Sardijnen zijn er erg trots op hun symbolen, cultuur, eten en drinken, dus komen er drie bieren voorbij.


Ichnusa Anima Sarda en dat laatste betekent "Sardijnse ziel", ze hebben de bijnaam toegevoegd. Dit bier is er sinds het begin en ook een symbool van het eiland geworden. Het bier is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 4,7%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, citroen en zoete maïs. Ichnusa Non Filtrata en uit het laatste kunnen jullie "niet gefilterd" uithalen, dit is de ongefilterde variant van de normale Ichnusa. Dus meer smaak, iets hoger alcoholpercentage en het is troebel. Het heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is troebel goudgeel. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van karamel, citroen en iets lichtjes van banaan en appel.Ichnusa Cruda en dat laatste betekent "rauw" dat ter ere van het 110-jarig bestaan van de brouwerij werd gebrouwen en er in is gebleven. Het "rauw" heeft te maken hoe men in de beginjaren van de brouwerij bier brouwde. Het is een Lager met een alcoholpercentage van 4,9% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met een zoetje en heeft tonen van citroen en wat karamel.


Dat was het wel en wee van het biermerk Ichnusa van Heineken Italia, volgt nog link en een filmpje. Link naar IchnusaReacties

Populaire posts