Bier+Randzaken = Wichita 5:02 Amber - Verenigde Staten / Kansas

 Wichita 
5:02 Amber

Jaren geleden had ik een serie over Amerikaanse staten en wat er valt te beleven met wat bier. Dus ook de staat Kansas wat nogal streng is op het gebied van alcohol. Nou op dat gebied is niets veranderd maar wel de brouwerij in het dat bierverhaal is gesloten. Wel is het zo dat alle rechten en brouwmateriaal van Tallgrass Brewery zijn overgenomen door Wichita Brewing Company waar ik zo over ga hebben. Ook zal ik in dit verhaal nog vier andere brouwerijen behandelen uit Kansas met ook de steden en omgeving waar de brouwerij is gevestigd.Wichita is de grootste stad van Kansas. bekend een productiecentrum voor vliegtuigen en als bijnaam "The Air Capital of the World" heeft. Bedrijven zoals Boeing, Airbus, Cessna en Learjet hebben hier een fabriek. Ook zijn er genoeg museums met als de volgende voorbeelden. Old Cowtown is een openluchtmuseum en kan men een idee krijgen hoe men leefde rond 1850 in de tijd van het Wilde Westen dus. Museum of World Treasures en heet veel spullen uit verschillende momenten uit de geschiedenis van de wereld, van de dinosaurussen tot nu. Er zijn nog veel meer museums en ook hebben ze een grote dierentuin Sedgwick County Zoo. Het uitgaansleven is te vinden in de wijk Old Town waar men oude pakhuizen heeft omgebouwd voor dit doel.

Wichita Brewing Company (2011) uit Wichita dus en is opgericht door hobbybrouwers Greg Gifford and Jeremy Horn die ook wel van pizza houden. Dus ze opende een brewpub waar je naast bier dus ook voor pizza terecht kunt en snel kwam er ook een tweede locatie erbij. Ook werd er een voormalig pakhuis betrokken om meer bier te brouwen om het af te vullen in blik om weer te verkopen in supermarkten en slijterijen. Wichita 5:02 Amber is een Amber Ale met een alcoholpercentage van 5,75%, ja in Kansas gaan ze verder achter de komma. Het helder amber kleurige bier heeft een zoet bittere smaak met tonen van karamel, toast en een beetje vanille. Twee over vijf is best een goed tijdstip voor een biertje.Lawrence is een universiteitsstad die in de burgeroorlog heeft geleden doordat Kansas een vrije staat wilde zijn. Het Zuiden had andere plannen en viel deze stad een paar keer aan en elke keer kwam het erboven op. Heden ten dage is het stadje vol kunst, cultuur, vertier en andere eigenaardigheden. Basketbal is \niet uitgevonden in Kansas maar de bedenker James Naismith heeft de originele regels achtergelaten op de University of Kansas toen hij er coach was. Google Earth beschouwt Lawrence als het nulpunt van hun programma omdat een mede-uitvinder Brian McClendon hier geboren.


Free State Brewery (1989) is de eerste legale brouwerij in Kansas in honderd jaar. De brouwerijnaam verwijst naar de tijd dat Kansas een vrije staat werd en geen slavernijstaat. Het is begonnen als een brewpub maar in de loop van tijd groter geworden om hun bier in blik en fles af te vullen op een andere locatie. Hun mascotte die het logo siert is prairievalk die onder ander in  Kansas voorkomt. Ad Astra is een Amber Ale en de biernaam heeft te maken met het motto van Kansas, namelijk: Ad astra per aspera oftewel Naar de sterren door moeilijkheden. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,6% en de kleur is helder amber. De smaak is droog bitter met ook wat zoetheid, tonen van karamel, chocolade en wat gedroogd fruit. Link naar Free State Brewery Washington is een klein stadje en hoofdplaats in Washington County wat grenst aan de staat Nebraska. Wie door dit gebied rijdt ziet hoe het stereotypebeeld van Kansas is, uitgestrekte landbouwvelden vol koeien, tarwe, maïs, sojabonen en zonnebloemen. De zonnebloem is het symbool van Kansas en staat ook op hun vlag maar is ook de bijnaam van de staat. Wild West kenners weten wel wat de Pony Express is namelijk een bezorgdienst die kort heeft bestaan voordat de spoorwegen die rol overnamen. In Washington County is namelijk de meest intacte verversingstation nog te vinden nabij het plaatsje Hanover.


Kansas Territory Brewing Company is te vinden in het stadje Washington, veel plekken in de Verenigde Staten zijn vernoemd naar hun eerste president. De brouwerijnaam heeft te maken met voordat het een staat werd was het een territorium van 1854 tot 1860. De brouwerij en brewpub bestaat om te bewijzen dat kleine landelijke Amerikaanse stadjes nog relevant zijn, min of meer. Horse Power Red Ale kan men ook kwalificeren als een Amber Ale. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,9% en de kleur is helder amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en chocolade. Link naar Kansas Territory Brewing CompanyShawnee is onderdeel van het grootstedelijk gebied Kansas City en om het ingewikkeld te maken zijn er twee steden met die naam. Het grotere Kansas City ligt net over de grens in de staat Missouri en het kleinere Kansas City ligt in Kansas. Maar het Missouri gedeelte gebeurt het meest en de plaatsen Kansas City, Kansas, Overland Park, Olathe en Shawnee fungeren als forensensteden. Wel schijnt het Kansas gedeelte iets goedkoper te zijn, maar er valt niet veel te beleven daar.


Servaes Brewing Company (2019) komt dus uit Shawnee als men het nog niet doorhad. De brouwerijnaam heeft te maken met de achternaam van de oprichtster en eigenares Courtney Servaes. Ze gaf niet veel om bier maar het krijgen van een thuisbrouwpakket in 2012 werd ze bevangen doort het brouwvirus, na een aantal jaar ging ze professioneel. Ze heeft inmiddels vele Sour Ale's gebrouwen maar doet ook andere bierstijlen waaronder India Pale Ale. Dad's Day is zo'n India Pale Ale en wordt elk jaar gebrouwen voor Vaderdag. Het bier heeft een alcolholpercentage van 7% en de kleur is troebel goud. De smaak is droog bitter met tonen van grapefruit, citroen, ananas, meloen en den. Link naar Servaes Brewing CompanyHays is een stadje in het westen van Kansas en hier is het stereotypebeeld van het Wilde Westen ontstaan of in ieder geval heeft het mee geholpen. Alle cliches zijn hier wel gebeurd zoals cowboys, saloons, treinen duels, moorden en dergelijke. Bekende inwoners waren George Armstrong Custer, Calamity Jane, Buffalo Bill en Wild Bill Hickok en kenners weten wel wie het zijn. In ieder geval het werkelijke Wilde Westen was niet zo wild zoals de films, maar in Hays konden ze er wat van. 


Defiance Brewing Company (2014) opricht door Matthew Bender en Dylan Sultzer maar ze kennen elkaar sinds 2010. De twee haddenbeide al aardig wat brouwervaring en kwamen erachter dat ze beide de ambitie deelden om samen een brouwerij te beginnen. Ze brouwen bieren waar Kansas trots op kan zijn. Gutch is een twist op de van origine Engelse bierstijl Mild. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter metr tonen van licht geroosterd mout, karamel, chocolade en hazelnoot. Link naar Defiance Brewing Company


Hopen dat deze brouwerijen wat langer blijven bestaan en zodoende heb ik ook iets meer van Kansas laten zien, volgt nog tenslotte een filmpje.Reacties

Populaire posts