4de Bier Verhaal van November: Żubr - Polen

Żubr
Zoals beloofd met het Poolse bierverhaal over ongepasteuriseerde bieren, ga ik het hebben over de 3 grote brouwerijgroepen van dat land. Als eerste Kompania Piwowarska en deze groep is eigendom van SABMiller, want deze brouwgigant is overgenomen of gefuseerd met AB-Inbev en om deze deal te laten slagen moeten ze wat verkopen. Kompania Piwowarska is zo’n een onderdeel om verkocht te worden, maar de volgende eigenaar heeft wel gelijk de grootste brouwerijgroep van Polen in handen.
Deze groep bestaat uit de volgende 3 brouwerijen: Tyskie, Lech en Dojlidy. De eerste twee fuseerden al na de val van het Communisme in 1999 en gingen verder als Kompania Piwowarska, om in 2000 door SABMiller te worden overgenomen. In 2003 werd brouwerij Dojlidy gekocht en in 2008 werd brouwerij Belgia van de Belgische brouwerij Palm gekocht om in 2009 te laten sluiten.
1: De oudste brouwerij van de groep is tevens één van de oudste van Europa, brouwerij Tyskie bestaat sinds 1629 en komt uit de stad Tychy. Deze brouwerij heeft tot nu vele territoriale veranderingen meegemaakt, twee Wereldoorlogen, Communisme, Kapitalisme fusies en opgekocht worden. Een van de best verkochte bieren is Tyskie Gronie, een helder goudkleurige Lager uit Pools-Silezië. Met een zeer zoet zachte bittere smaak en lichte tonen van limoen.
2: Iets minder oud is brouwerij Lech want het werd opgericht in 1980 te Poznan, tevens hoofdkwartier van Kompania Piwowarska. Dit was een typisch Communistisch brouwerij, amper 36 jaar oud van uit het niets maar gelijk groots aangepakt. Na de val van het IJzeren Gordijn kwam er ook gelijk een eind aan het eigendomschap van de Poolse Staat en moest het maar redden daarna, dat is ergens goed gelukt. Lech Premium is een helder goudkleurige Lager met een alcoholpercentage van 5,2%. De smaak is licht droog bitter en het heeft een grassig aroma, er zijn ook lichte tonen citrus waarneembaar.
3: Iets ouder dan de brouwerij hierboven en wat jonger dan Tyskie, is de uit 1768 stammende brouwerij Dojlidy uit Białystok al een tijdje actief. Ook waren er tijden dat er niks gebeurden toen de eigenaar van de brouwerij overleed in 1771. In 1891 gebeurde er weer na een eeuw wat, 1915 is de brouwerij geplunderd door het terugtrekkende Russisch leger. In 1920 weer in bedrijf en in 1944 vernietigd door het  terugtrekkende Duitse leger. In 1948 startte de heropbouw om in 1954  weer open te gaan, na de val van het Communisme kwam het in Duitse handen om in 2003 weer in Poolse handen te komen en iets later Zuid-Afrikaanse handen. Dojlidy bieren worden niet meer gebrouwen op één na, maar die wordt nu Żubr genoemd. Żubr is Pools voor Europese bizon of ook bekend als wisent, deze dieren komen in het Oerbos van Białowieża voor.
Een relict van de eens uitgestrekte laaglandoerbossen van Centraal-Europa dat nog in een min of meer natuurlijke staat is. Doordat dit bos eigendom van de koningen van Polen en later de tsaren van Rusland, oftewel mensen die er niks te zoeken hebben mochten er niet komen. Hier werden wisenten gefokt in gevangenschap losgelaten en ze doen het er redelijk.
Żubr is een helder goudkleurige Strong Pale Lager, dit zijn zware ondergistende lagers van 6% tot wel 14% zwaar. De smaak is bitterzoet met tonen van wat hopigheid en iets van karamel.
Dit was Poolse brouwerijgroep nummer 1 en volgende maand de volgende groep. En bij de lokale Poolse buurtsuper zijn deze bieren te koop.
Reacties

Populaire posts