1ste Bier Verhaal van November: Oerbier - België
Oerbier
Het
bier dat is ontstaan in een wastobbe in 1980 door vier fietsende vrienden,
genaamd de Dolle Dravers waar dan weer de naam van de brouwerij is afgeleid. Om
toe te treden tot dit clubje moest men de jaarlijkse trip per fiets van
Roeselare naar Cap-Gris-Nez en terug fietsen en wel op één dag, een afstand van
ongeveer 270 kilometer. Brouwerij De Dolle Brouwers is gevestigd in oude
brouwerij te Esen, vlakbij Diksmuide in West-Vlaanderen.
Thans
is van dat viertal alleen de veelzijdige Kris Herteleer overgebleven, behalve
brouwer is hij ook architect en kunstenaar. De etiketten van zijn bieren heeft
hij ontworpen, al zien ze er wat simpel uit maar het blijft een kunstenaar. De
kunstwerken zijn te zien in de brouwerij en het proeflokaal, in het weekend is
het open voor publiek.
Oerbier
is het eerste brouwsel van deze brouwerij, na geëxperimenteer met moeders
wastobbe wat resulteerde in leegspuitende flessen tot het plafond tot
fantastische maar onverwachte resultaten. Ook brouwkits werden niet geschuwd maar
dat resultaat solide en niet spannend. Tot een brouwwedstrijd met eigen gekozen
ingrediënten de 1ste plaats werd mee behaald, zodoende werd Recept
nr.33 bekend als Oerbier.
Oerbier
betekent eigenlijk Origineel Bier en het wordt gebrouwen met Belgische
Poperingse Hop en lokaal mout en heel belangrijk gist van brouwerij Rodenbach
uit Roeselare. Tot 1999 ging het kopen ervan makkelijk tot brouwerij Palm de
boel overnam, toen kon het om technische en organisatorische redenen niet meer.
Dit leidde tot een kleine ramp met het belangrijkste bier van de brouwerij,
enigste oplossing was snel experimenteren.
Het
licht zurige karakter van Oerbier was onmisbaar voor het bier, het opnieuw
uitvinden van Oerbier ging uiteraard niet van een leien dakje. Door geëxperimenteer
met Stille Nacht het kerstbier van de Dolle Brouwers waarvan de flessen konden
ontploffen, werd besloten het bier in houten wijnvaten leeggegoten. Na 18
maanden concludeerden dat dit experiment geslaagd was, Stille Nacht Reserva
2000 was geboren een bier van uitzonderlijke kwaliteiten. Dit deed men beseffen
dat het ook met Oerbier kon, zodoende goot met wat er nog voorraad stond ook in
de wijnvaten. Door het hout van het vat kreeg het bier het zurige karakter en
Oerbier was gered.
Dit
brouwsel is volgens www.Ratebeer.com een Belgian Strong Ale, maar door de zurigheid
veroorzaakt door melkzuurbacteriën ook onder de Oud Vlaams Bruin scharen en die
stijl behandel ik in een later verhaal. De kleur is donker bruin-rood en het
alcoholpercentage is 9%. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en het
heeft tonen van karamel, pruim en rode wijn.
Een
goede tip, koop een krat en zet deze op een droge donkere plek en wacht een
jaar. Neem een flesje en geniet ervan, doe hetzelfde een jaar later en vervolg
dit jaar op jaar. De smaak evolueert ondanks wat de houdbaarheidsdatum zegt,
het is een wettelijk verplichting want veel bieren kunnen jaren mee. Wil men
niet zo lang wachten er is ook een Oerbier Special Reserva die elk jaar anders
smaakt, al is het alcoholpercentage 13% maar de kleur is hetzelfde.
De smaak is volgens sommige reviews op Ratebeer als volgt, de zurigheid is scherper en tonen van roodfruit is meer aanwezig met wat vanille. Dit was Oerbier en volgt nog de link en een filmpje. http://www.dedollebrouwers.be/
Reacties
Een reactie posten