1ste Bier Verhaal van November: Oerbier - België

Oerbier
Het bier dat is ontstaan in een wastobbe in 1980 door vier fietsende vrienden, genaamd de Dolle Dravers waar dan weer de naam van de brouwerij is afgeleid. Om toe te treden tot dit clubje moest men de jaarlijkse trip per fiets van Roeselare naar Cap-Gris-Nez en terug fietsen en wel op één dag, een afstand van ongeveer 270 kilometer. Brouwerij De Dolle Brouwers is gevestigd in oude brouwerij te Esen, vlakbij Diksmuide in West-Vlaanderen.
Thans is van dat viertal alleen de veelzijdige Kris Herteleer overgebleven, behalve brouwer is hij ook architect en kunstenaar. De etiketten van zijn bieren heeft hij ontworpen, al zien ze er wat simpel uit maar het blijft een kunstenaar. De kunstwerken zijn te zien in de brouwerij en het proeflokaal, in het weekend is het open voor publiek.
Oerbier is het eerste brouwsel van deze brouwerij, na geëxperimenteer met moeders wastobbe wat resulteerde in leegspuitende flessen tot het plafond tot fantastische maar onverwachte resultaten. Ook brouwkits werden niet geschuwd maar dat resultaat solide en niet spannend. Tot een brouwwedstrijd met eigen gekozen ingrediënten de 1ste plaats werd mee behaald, zodoende werd Recept nr.33 bekend als Oerbier.
Oerbier betekent eigenlijk Origineel Bier en het wordt gebrouwen met Belgische Poperingse Hop en lokaal mout en heel belangrijk gist van brouwerij Rodenbach uit Roeselare. Tot 1999 ging het kopen ervan makkelijk tot brouwerij Palm de boel overnam, toen kon het om technische en organisatorische redenen niet meer. Dit leidde tot een kleine ramp met het belangrijkste bier van de brouwerij, enigste oplossing was snel experimenteren.
Het licht zurige karakter van Oerbier was onmisbaar voor het bier, het opnieuw uitvinden van Oerbier ging uiteraard niet van een leien dakje. Door geëxperimenteer met Stille Nacht het kerstbier van de Dolle Brouwers waarvan de flessen konden ontploffen, werd besloten het bier in houten wijnvaten leeggegoten. Na 18 maanden concludeerden dat dit experiment geslaagd was, Stille Nacht Reserva 2000 was geboren een bier van uitzonderlijke kwaliteiten. Dit deed men beseffen dat het ook met Oerbier kon, zodoende goot met wat er nog voorraad stond ook in de wijnvaten. Door het hout van het vat kreeg het bier het zurige karakter en Oerbier was gered.
Dit brouwsel is volgens www.Ratebeer.com een Belgian Strong Ale, maar door de zurigheid veroorzaakt door melkzuurbacteriën ook onder de Oud Vlaams Bruin scharen en die stijl behandel ik in een later verhaal. De kleur is donker bruin-rood en het alcoholpercentage is 9%. De smaak is zoet bitter met een licht zuurtje en het heeft tonen van karamel, pruim en rode wijn.
Een goede tip, koop een krat en zet deze op een droge donkere plek en wacht een jaar. Neem een flesje en geniet ervan, doe hetzelfde een jaar later en vervolg dit jaar op jaar. De smaak evolueert ondanks wat de houdbaarheidsdatum zegt, het is een wettelijk verplichting want veel bieren kunnen jaren mee. Wil men niet zo lang wachten er is ook een Oerbier Special Reserva die elk jaar anders smaakt, al is het alcoholpercentage 13% maar de kleur is hetzelfde. De smaak is volgens sommige reviews op Ratebeer als volgt, de zurigheid is scherper en tonen van roodfruit is meer aanwezig met wat vanille. Dit was Oerbier en volgt nog de link en een filmpje. http://www.dedollebrouwers.be/
Reacties

Populaire posts