2de Bier Verhaal van Juli: 2 Caps Noire de Slack - Frankrijk

2 Caps Noire de Slack
Na Asturië is nu de Opaalkust aan de beurt, redelijk vlakbij Nederland en toch Frankrijk. Qua weer is het zomers net zoals een typische Nederlandse zomers, het kan alleen maar mee vallen.
De 120 kilometer lange gevarieerde kuststrook met zijn pittoreske dorpjes, leuke badplaatsen, zandstranden en duinen. Deze kuststrook loopt van Duinkerken tot Berck en ooit sprak men in deze regio Nederlands of een Vlaams dialect, de plaatsnamen zijn hier verfranst. Enkele voorbeelden eerst de Nederlands vorm en tussen haakjes de Franse:
Groot-Sinten (Grande-Synthe)
Grevelingen (Gravelines)
Kales (Calais)
Zandgat (Sangatte)
Witzand (Wissant)
Terdingem (Tardinghen)
Oudingem (Audinghen)
Bonen (Boulogne-sur-Mer)
Saint-Étienne-au-Mont (Sint-Stevens Berg)
Stapel (Étaples)
Het Hoekske (Le Touquet-Paris-Plage)
Kuuk (Cucq)
Berk (Berck)
Dan heeft de kuststreek twee kapen met de namen Cap Blanc-Nez (Kaap Blankenes) en Cap Gris-Nez (Kaap Zwartenes). De eerste is 134 meter hoog en men kan er heerlijk wandelen en de witte rotsen zijn van krijtgesteente.
De tweede kaap is 50 meter hoog en ligt het dichtst bij het Verenigd Koninkrijk. Het was hier in 1940 dat Hitler en zijn gevolg naar Engeland keken, want de Krijtrotsen van Dover zijn zichtbaar vanaf de Cap Gris-Nez en al die boten die door Het Kanaal varen.
Een badplaats voor de welgestelde en om ooit de rijke Parijzenaars er heen te lokken, Le Touquet-Paris-Plage (Het Hoekske) is een mondaine plek.
Berck (Berk) ligt ten zuiden van Le Touquet en heeft lange en brede stranden, die ooit gebruikt werden in de begindagen van het vliegtuig.
Tussen de eerder genoemde kapen vind men Wissant (Witzand) een plek waar wandelaars, (wind)surfers en kitesurfers graag komen. En zo zijn er nog vele badplaatsen met al hun eigen karakteristieke dingen en veel 1ste en 2de Wereldoorlog herinneringen zoals bunkers, kerkhoven en gedenktekens.
Nu is het de beurt aan het bier gedeelte, een brouwerij vernoemd naar de twee kapen. Brouwerij 2 Caps of ook wel Christophe Noyon genoemd naar de brouwer/oprichter. De brouwerij bestaat sinds 2003 en bevind zich in het dorpje Tardinghen (Terdingem), het ligt vlakbij de zee maar er ligt kustmoeras ertussen. De brouwer studeerde aan de Belgische universiteit van Leuven voor brouwmeester en verbouwde een boerderij tot brouwerij in Tardinghen. En ooit had ik drie bieren van ze op en ik behandel ze alle drie.
 1: La 2 Caps Blonde een bier in de Belgische Blond bierstijl met een alcoholpercentage van 6%, duidelijk vernoemd naar de twee kapen. De kleur is troebel blond en het bier heeft een mild zoet bittere smaak, tonen van abrikoos, karamel en koriander.


 2: Blanche de Wissant een Belgisch Witbier en erg duidelijk vernoemd naar de witte stranden van Wissant (Witzand). Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en een troebel gele kleur. De smaak is lichtjes droog bitter met tonen van sinaasappel, koriander en iets van banaan.


 3: Noire de Slack is een Stout en is vernoemd naar  lokaal riviertje genaamd de Slack, waarvan het water er nogal donker uitziet. Het pikzwarte bier heeft een alcoholpercentage van 5,4%. De smaak is droog bitter met tonen van geroosterd mout, koffie, chocolade en iets rokerigs.
Dit was de Opaalkust met zijn bier en op Nederland lijkende zomers, ideaal voor mensen die niet van hitte houden en teveel zonneschijn en toch is het buitenland. Volgt nog de link en een filmpje. http://www.2caps.fr/en.html
Reacties

Populaire posts