3de Bier Verhaal van Juli: Magic Hat #9 - Verenigde Staten / Vermont

Magic Hat #9
De 14de staat van de Verenigde Staten is een aparte, het is de eerste die bij de originele 13 staten voegde en nooit een Britse kolonie was. Sterker het was zelfs ooit onafhankelijk, in 1777 werd de onafhankelijkheid uitgeroepen om 14 jaar later een staat te worden.
Eigenlijk hoorde Vermont bij New York en New Hampshire, maar de inwoners van ruige bergachtig gebied hadden iets van “zoek het uit met je zooitje” we zorgen wel voor ons zelf.
De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog was toen bezig en zo konden de mensen in de Green Mountains de republiek Vermont stichten, tegenwoordig zijn er groeperingen die uit de Verenigde Staten willen stappen. In ieder geval is de staat niet groot want Nederland is 1,6 maal groter, Macedonië is iets groter. Qua bevolking staat op de 49ste plek van de 50 staten met ongeveer 630 duizend inwoners, Washington D.C. wat geen staat is heeft iets meer inwoners 670 duizend inwoners, maar daar kom ook over een paar bier verhalen op terug.
Montpelier de hoofdstad van Vermont is de kleinste van alle staatshoofdsteden met maar ongeveer 7900 duizend inwoners, tevens de enige staatshoofdstad zonder een McDonald’s.  Deze nogal linkse en progressieve staat is redelijk streng met de alcoholwetten, sterke drank mag alleen verkocht worden in door de staat gecontroleerde slijterijen. Bier tot 8% en wijn tot 16% mag in supermarkten verkocht worden en alles boven die alcoholpercentages moet men naar de eerder genoemde staatsslijterijen. Met 66 brouwerijen op die 630 duizend inwoners doet Vermont het niet slecht met gemiddelde van 1 brouwerij per 9500 inwoners. Ik ga er 4 brouwerijen behandelen waarvan ik er 2 ooit op van heb, de eerste 2 heb ik nog niets van kunnen proeven.
 1: Brouwerij Long Trail bestaat sinds 1989 en komt uit Bridgewater Corners, Centraal-Vermont en door dure importbieren uit Engeland en Duitsland begonnen ze te brouwen voor een goedkoper en beter alternatief. De naam van de brouwerij slaat op dat men in nabij gelegen Green Mountains kan wandelen en de meeste bieren zijn gerelateerd hiernaar. Double Bag is van het Altbier type en dan wel de Stickebier variant, een zware en voor speciale momenten gebrouwen bier door Altbierbrouwers. Maar hier brouwen ze het hele jaar deze 7,2% zware jongen met zijn heldere amber/koperen kleur. De smaak is zoet bitter en heeft tonen van karamel, sinaasappel en honing, beste om te drinken als de koeien weer op stal staan. http://longtrail.com/
 2: Brouwerij Rock Art uit Morrisville, Noord-Vermont en bestaat sinds 1999. De brouwer komt oorspronkelijk uit Colorado en daar zijn rotstekeningen te vinden, zodoende komt de naam van de brouwerij en het logo daar vandaan. Vermonster is een Gerstewijn en dat zijn zware jongens om te drinken en deze heeft een alcoholpercentage van 10%. Vernoemt naar een lokaal mythisch wezen die men alleen tegenkomt na een flink avondje stappen, of naar een Ben & Jerry ijsje wat ook uit Vermont komt. De kleur van het bier is troebel donker bruin, de smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, noten en wat citrusvruchten. http://www.rockartbrewery.com/home
3: Brouwerij Otter Creek uit Middlebury, West-Vermont bestaat sinds 1991, een zeer milieubewuste brouwerij en best ook wel hipster of hippieachtige geïnspireerde etiketten. Maar dat is pas sinds 2000 want toen hebben ze de hele boel omgegooid en het huidige imago aan gemeten. Op veel van die etiketten zien we een op een Volkswagen busje lijkende voertuig en de Berner sennenhond van de brouwmeester terug. Met het bier Backseat Berner IPA zien we ze beide terug, deze I.P.A. is 7% zwaar en heeft een troebel blond kleurtje. De smaak is droog bitter met tonen van citrus, mango en karamel. http://ottercreekbrewing.com/
4: Brouwerij Magic Hat bestaat sinds 1994 en komt uit South Burlington, Noord-West Vermont. Ze brouwen van het begin al hun bieren met een twist, de bekende bierstijlen en dan toch iets anders. Ze gebruikten als extra ingrediënten gember, knoflook, zoethout en koffie en doen het nog steeds met speciale “limited editions”. De etiketten zijn ook best “funky” en onder de kroonkurk staan zogenaamde uitdagende teksten zoals: “Hocus pocus don’t loose your focus” & “Make your move to improve your groove.”
Waar het bier gist zijn de bakken blootgesteld en dat komt in de Verenigde Staten niet veel voor. Er is een speciale luchtfiltersysteem in bij die bakken om ongewenste spontane gisting tegen te gaan en zo extreem willen ze ook weer niet gaan. Magic Hat #9 is het negende brouwsel die echt aansloeg, de andere 8 zijn verdwenen en is het enige bier met een nummer als naam. Dat moet het bier een zeker mysterie geven, volgens mij zijn ze het gewoon vergeten. Magic Hat #9 is een American Pale Ale met als niet zo geheim ingrediënt abrikoos. De kleur is goud wat neigt naar oranje en het alcoholpercentage is 5,1%. De smaak is droog bitter en heeft tonen van citrus, abrikoos(uiteraard) en ietsepietsjes kruidigs van kruidnagel en gember. http://www.magichat.net/  https://www.facebook.com/magichatbrewing
Dit was het links liberale Vermont en wat van hun brouwerijen, ergens volgende maand is de staat Virginia aan de beurt, volgt nog een filmpje.

Reacties

Populaire posts