4de Bier Verhaal van Oktober: Mountain State Miners Daughter Oatmeal Stout - Verenigde Staten / West Virginia

West Virginia is een lastige staat om een bier verhaal over te schrijven, net zoiets als Nevada, North Dakota, South Dakota en Utah.
West Virginia werd een staat in 1863 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog wegens een verschil van mening omtrent slavernij en de afscheiding van de Verenigde Staten.
Het hoorde ooit bij Virginia maar het proces begon in 1861 en moesten nog mensen overtuigd worden van de afscheiding van Virginia. Toenmalig president Lincoln ondertekende een wet om dit mogelijk te maken en de Confederatie een hak te zetten, zo werd West Virginia de 35ste staat van Amerika. Ze hadden het beter “Appalachia” kunnen noemen want deze staat ligt helemaal in het Appalachengebergte, sterker het is de enige staat die compleet in een gebergtegebied bevind en de bijnaam van de staat is de “Mountain State”.
Door al die bergen zijn de reistijden nogal afwijkend want 10 kilometer is niet gemiddeld 12 minuten reistijd, maak er maar meer het dubbele ervan wegens haarspeldbochten en snelheidsbeperkingen. Ook een beetje link is dicht achter vrachtwagens gevuld met steenkool te rijden, een blok kool kan eruit vallen en dat is gevaarlijk.
De inkomsten van de staat is nog steeds steenkool en de bossen leveren genoeg hout op, maar alle activiteiten die men in bergen kan doen is in West Virginia op het juiste adres want toerisme is ook heel belangrijk geworden.
Die dichte wouden lenen zich ook goed voor het traditioneel illegaal stoken van Moonshine, er zijn legale distillerijen maar de illegale floreren nog steeds. Tijdens de Drooglegging deed men dit om toch alcohol te kunnen drinken, tijdens het stoken onder het licht van de maan en leveren onder diezelfde maan.
Deze drank wordt gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten te laten fermenteren, in deze streek gebruikt men vooral maïs. Het verkregen product met circa 15% alcohol wordt vervolgens gedestilleerd tot soms wel 50%, dan wordt het goedje afgevuld in een typisch potje of aardewerken kruik.
Maar de legale versies zijn wel een stuk veiliger want de illegale versies kunnen blindheid tot dood leiden. Stukken veiliger is bier en in deze staat zijn er ongeveer maar 20, er wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen en de staat is ongeveer 1,5 keer groter dan Nederland. De brouwerij die ik behandel gebruikt de bijnaam van de staat namelijk Mountain State, ze bestaan sinds 2006 en zijn de op één na oudste en de grootste brouwerij van West Virginia.
De brouwerij met proeflokaal is te vinden het voormalige mijndorpje te Thomas in oostelijk West Virginia. Het dorpje met bijna 600 inwoners ligt op een hoogte van 925 meter, vlak bij een rivier die in de buurt ontspringt voor vers bronwater. Ook hebben een hectare aan land vol geplant met Cascade en Willamatte hop, dat komt mooi uit om dat dure maar zó belangrijke ingrediënt voor bier. Een bier van hun is ook goed gekozen met het steenkoolmijn verleden van het dorpje Thomas, ik denk dat ze het levensverhaal van countryzangeres Loretta Lynn die een nummer heeft gezonen met als titel Coal Miner’s Daughter en film over haar met dezelfde naam. Ze was een dochter van een hard werkend mijnwerker, dit zware beroep was nogal levensverkortend met gevaar op instorting, vergassing, zwarte longen en weet ik veel nog meer.
Miners Daughter Oatmeal Stout is een Haverstout en het verschil met een gewone Stout is dat er 30% haver aan het bier is toegevoegd, maar ook meer of minder zijn. Hoe meer haver er gebruikt wordt kan de smaak er wel bitterder op worden, ook is er een vleugje zoetigheid waarneembaar. Het gebruik is flink afgenomen in de afgelopen honderd jaar, omdat gerst goedkoper werd en makkelijker is met brouwen. De Oatmeal Stout van brouwerij Mountain State heeft een donker bruine kleur met een alcoholpercentage van 5,3%. De smaak is lang droog bitter met tonen van geroosterd mout, pure chocolade en mokka koffie.
Dit was het bergachtige West Virginia en ergens volgende maand het bierige Wisconsin. Volgt de nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://mountainstatebrewing.com/ https://www.facebook.com/MountainStateBrewing

Reacties

Populaire posts