3de Bier Verhaal van Oktober: Gulder - Nigeria/Ghana

Gulder
Ditmaal een verhaal over een merk dat in Afrika is beland maar vanuit Spanje is het er terecht gekomen. Het vaker voor dan je denkt dat een merk compleet verdwijnt uit het originele land zoals Oranjeboom dat ooit uit Rotterdam kwam en toen ook een brouwerij in Breda had. Die van Rotterdam ging dicht, de boel kwam in handen van Interbrew (voorloper van AB-Inbev) en deze sloot alles en Oranjeboom verdween voor een tijdje.
Het merk werd verkocht aan United Dutch Breweries een investeerdersmaatschappij die buiten Oranjeboom nog meer merken elders laten brouwen, trouwens Oranjeboom wordt bij brouwerij Wolters uit Braunschweig, Duitsland gebrouwen. http://www.hofbrauhaus-wolters.de/ https://www.facebook.com/Hofbrauhaus-Wolters-GmbH-254174787989856/?rf=159498207413072
Verder met een Filipijnse brouwerij opgericht in 1890 te Manila met de naam San Miguel, tegenwoordig het grootste voedingsbedrijf van Oost-Azië.
Maar ik weet wat jullie denken en is dat bier niet Spaans, vaak gezien en gedronken op vakantie aldaar. Nou dat klopt want in 1953 kreeg men het voor elkaar om San Miguel te mogen brouwen in een daarvoor speciaal gebouwde brouwerij in het Catalaanse Lleida. Het heette voor vier jaar brouwerij La Segarra om vervolgens verder te gaan als San Miguel, vervolgens volledig onafhankelijk van de Filipijnse brouwerij maar het lettertype van het logo bleef.
Als onafhankelijke Spaanse brouwerij opende in 1966 een brouwerij in Malaga en in 1970 kocht men Hispano-Holandesa de Cervezas uit het Castiliaanse Burgos. Dit was een door Heineken en Unilever opgerichte brouwerij met staatssteun van het Franco Regime nadat beide bedrijven waren overgehaald om een ontwikkelingsplan voor de regio opstarten. Ze kwamen met het merk Gulder en dit klinkt een beetje Nederlands en de naam impliceert de gouden kleur en de Spanjaarden kunnen het uitspreken. Maar de brouwerij werd geen succes, de boel werd dus verkocht aan San Miguel en Heineken verliet Spanje om later terug te keren.
San Miguel exporteerde het merk naar Afrika, alleen Nigeria deed lastig waar geen vloeistoffen mag worden geïmporteerd. San Miguel is sinds 2000 met Mahou uit Madrid gefuseerd.
https://www.mahou-sanmiguel.com/index-eng.aspx  
Gulder is best succesvol in West-Afrika en bij de Nigerian Breweries dachten ze dat moeten we ook gaan brouwen, gelukkig voor hen was Gulder nog een geregistreerd merk van Heineken. Ook kwam het mooi uit dat Heineken aan de wieg stond van Nigerian Breweries uit Lagos, dus ze konden het gaan brouwen. Behalve dat er niet mag worden geïmporteerd worden in Nigeria moet er bij het brouwen verplicht sorghum gebruikt worden, dit is een graansoort die in Afrika, Zuid-Azië, Centraal-Amerika en Australië voorkomt. http://gulder-nigeria.com/index.html http://nbplc.com/
Maar dan waar San Miguel de licentie kwijt was kon in Ghana bij de Ghanese tak van Guinness in Kumasi Gulder gebrouwen worden, met voordeel dat ze in Ghana niet zo moeilijk doen en er geen sorghum hoeft te worden gebruikt. Ook was Heineken nog niet te bekennen in de jaren 70 want ze kwamen pas in 1997 met de koop van ABC Brewing Company en de bedoeling om Gulder en de topper uit Nigeria Star Lager te brouwen. Al is dat niet gelukt want Guinness Ghana heeft nog steeds de licentie en Heineken kan ernaar fluiten. https://www.guinnessghana.com/
Laat ik beide versies gedronken die ik heb gevonden in diverse Afrikaanse winkels in Nederland en België, zo worden ze hier heen geïmporteerd. De ridder helm moet kracht uitstralen en die ridders zijn nooit in sub-saharaans Afrika geweest maar dat mag de pret niet drukken.
De Ghanese variant als eerste en het heeft een alcoholpercentage van 5%, heldere gouden kleur uiteraard omdat het een Lager is. De smaak is licht zoet bitter en heeft iets van hoppigheid.
De Nigeriaanse versie heeft ook die gouden kleur maar is iets zwaarder namelijk 5,2%. De smaak is “zoet” bitter en dus zoeter dan de Ghanese versie, heeft lichte tonen van zoete maïs en ook iets van hoppigheid. Dit was een verhaal over een reizend merk en volgt nog een filmpje.

Reacties

Populaire posts