5de Bier Verhaal van Oktober: Verhaeghe Echt Kriekenbier - België

Verhaeghe Echt Kriekenbier
Zo de laatste Belgische brouwerij die Vlaams Rood brouwt en wat andere bierstijlen, brouwerij Verhaeghe uit Vichte een plaats tussen Waregem en Kortrijk in. In 1892 begon het allemaal met de halfbroers Paul en Adolphe Verhaeghe een brouwerij en mouterij oprichtten. In die tijd viel de brouwerij op door helder bier te brouwen die ook na transport helder bleef, helderheid in die tijd was geen gewoontezaak. Brouwerijen leverden in die tijd alleen in de gemeente of net daarbuiten, Verhaeghe leverden zelfs tot in Brussel in die tijd een behoorlijke wereldreis. De wegen waren niet veel in die tijd en de vervoersmogelijkheden waren voornamelijk paard en kar. Halfbroer Adolphe verliet de brouwerij na enkele jaren om burgemeester te worden van het dorp Vichte, trouwens hun vader Ivo was ook burgemeester van hetzelfde dorp.
Toen brak de 1ste Wereldoorlog uit en Paul Verhaeghe weigerde voor de Duitse bezetter bier te brouwen, prompt werd de brouwerij ontmanteld want al het koper wat handig met aanmaak voor ammunitie. De oorlog is over en de brouwerij word weer opgestart met de mogelijkheid om ondergistende Pilseners te brouwen. Vervolgens breekt de 2de Wereldoorlog uit en gebrek van grondstoffen word er enkel Tafelbier van 0,8% gebrouwen. Na die oorlog brak Pilsbier echt door in België en ook Verhaeghe deed mee, maar bleef ook Vlaams Rood brouwen en ander hooggistende bieren tot op de dag van vandaag. Ik zal er 4 behandelen die ik ooit heb mogen drinken.
 1: Verhaeghe Pils gaat al een tijdje mee en heette vroeger Vera Pils en onderscheidt zich van de grotere Belgische Pilseners doordat het bitterder van smaak is. Het bier heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 5,1%. De smaak is droog bitter met een licht zoetje, met wat grassig hoppigheid en wat karamel. 


 2: Sinds 2009 worden er een reeks bieren gebrouwen met de naam Barbe wat baard betekent in het Frans en was een brouwerij in Luik die bestond tot de 16de eeuw. Deze brouwerij behoorden tot de voorouders van Marie-Thérèse de Romsée,de vrouw van de huidige eigenaar Jacques Verhaeghe. Die naam leent zich goed voor 5 speciaalbieren zoals Barbe Noire (Zwartbaard), Barbe Rouge (Roodbaard)  en Barbe d’Or (Goudbaard). Barbe d’Or is de eerste en is een Belgian Strong Ale, zoals een Duvel. Het heeft een alcoholpercentage van 7,5% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet en weinig bitter met tonen van abrikoos, appel en karamel.
 3: Vichtenaar is een Vlaams Rood en een uitleg van dit bier kunt u vinden door op de link te klikken onderaan het verhaal. Dit bier word gebrouwen en rijpt nog eens 8 maanden op houten eikenvaten. Door die vaten krijgt het roodbruine bier een lichtzurige smaak maar is ook zoetheid, die zeer dorstlessend is in de zomermaanden. Het bier heeft tonen van geroosterd mout, zure bessen en eik. Het brouwsel heeft een alcoholpercentage van 5,1%.
 4: Echt Kriekenbier begint zijn bestaan als een jonge Vlaams Rood waar zure Noordkriek (kersenras) uit de regio Sint-Truiden toegevoegd. Maar omdat de kers elk jaar anders kan smaken wordt het bier versneden of gemengd met een 1 of 2 oudere Vlaams Rood met kersen om een wat constantere smaak te verkrijgen. Het bier krijgt door de kersen een meer helder rode kleur, de langere rijping geeft bier een hoger alcoholpercentage van 6,8%. De smaak is gebalanceerd zurig met tonen van zure kersen, eik en iets van zwarte bes en karamel.
Volgt nog een link naar een eerder bier verhaal, de link naar de brouwerij en een filmpje. De volgende keer begint een ellenlange maar leuke serie over bieren en brouwerijen uit het Verenigd Koninkrijk wegens de Brexit.Reacties

Populaire posts