Bier+Randzaken September (5): Elgood's Black Dog - Engeland

Elgood's
Black Dog


Brex-beer-it thema deel 11 en dit maal is het Engelse graafschap Cambridgeshire aan de beurt. Het gebied is nogal vlak met nog stukken laagveen en dat noemen ze hier fens, het laagste punt van Engeland is hier te vinden namelijk 2,75 meter. In het zuiden zijn wat heuvels te vinden de hoogste is maar 146 meter en die bestaan voornamelijk uit kalk. 


Nog iets over die fens er werden Nederlanders voor ingeschakeld om het gebied bewoonbaar te krijgen en dat getuigt in de kanalen en windmolens om het land droog te krijgen. De vlag van Cambridgeshire stelt het gebied voor de blauwe lijnen staan voor de rivieren (kromme lijnen) en kanalen (rechte lijnen). 


Het gebied is groter dan de provincie Groningen en het heeft ongeveer 651 duizend inwoners en de hoofdstad is Cambridge. Hier is een universiteit uit 1209 en het is op één-na-oudste van Engeland, men kan er leuk langs al die oude collegegebouwen wandelen. Ook kan men fijn punteren op de Rivier Cam door een student of door jezelf. 


Er wordt ook geroeid met als jaarlijkse hoogtepunt de wedstrijd met de universiteit van Oxford op de rivier Thames in West-Londen, het parkoers is 6,8 km. lang. De stand staat in het voordeel van Cambridge met 83 tegen 80 overwinningen en bij de vrouwen leidt Cambridge ook met 43 tegen 30. 


Even terug naar die fens waar we 27 kilometer noordelijker reizen, naar het stadje Ely dat naar palingen is vernoemd (eel = paling). Dit stadje ligt middenin in de fens waar paling goed gedijt in de wateren aldaar, al is het in de loop der jaren allemaal droger en begaanbaar geworden. Maar de belangrijkste attractie is de Ely Cathedral en dit is de langste kerk van Engeland, de totale lengte is 172,5 meter en de toren is 66 meter hoog. Lokaal is de kathedraal beter bekend als "the ship of the Fens"  en dat betekent “het schip van de moerassen”. Dat is vanwege zijn vorm die uittorent boven het omliggende waterrijke landschap. 


Verder naar het noorden zo’n 38 kilometer tegen de grens van het graafschap Norfolk ligt het stadje Wisbech, ook de grens van het graafschap Lincolnshire is niet ver. Hier gaan we verder met het biergedeelte van het verhaal, de oudste brouwerij van Cambridgeshire komt hiervandaan. Brouwerij Elgood’s bestaat sinds 1795 maar begon als brouwerij North Brink tot de familie Elgood de boel overnam in 1878. De hond komt van het familiewapen van de Elgood’s en ook in de regio ziet men wel eens een zwarte spookhond ronddwalen, ze houden wel van een goede mysterie op de Britse eilanden. 


Die sleutel in de bek van de hond slaat op een verhaal van een brouwer die in donken toestand die sleutel aan een hond gaf, hierbij sloot hij zich uit en die sleutel was voor altijd weg. Het moraal van het verhaal is kijk uit wat met je weggeeft, je zal het misschien nooit meer terugkrijgen. Dan komen we bij het bier en dat is dus de Black Dog een bier van het Mild type, een minder gehopt bier maar wel zoetiger, meestal tussen de 3% en 3,6%. De kleur is vaak donker bruin, al komen er minder donker bruin versies voor. 


Dit bier heeft een alcoholpercentage van 3,6% en de kleur is zeer donker bruin. De smaak is bitter met iets zoets, tonen van geroosterd mout, chocolade en iets van lichtzurig fruit. Dan doen  we de Black Dog nog een keer maar dan de versie van het vat of op zijn Engels cask. Vaak met Britse brouwerijen is de smaak en alcoholpercentage ietsjes anders van het vat. Black Dog van het vat en het alcoholpercentage is hetzelfde en kleur ook. De smaak is licht droog bitter met ietsje pietsje zoet, tonen van geroosterd mout, karamel, chocolade en pruimen. 


Dit was Cambridgeshire en het volgende Brex-beer-it thema blijft in Engeland, graafschap Cheshire is dan aan de beurt. Volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. https://www.elgoods-brewery.co.uk/ https://www.facebook.com/elgoods.brewery.96


Reacties

Populaire posts