Bier+Randzaken September (3): Fischer Tradition - Frankrijk

Fischer TraditionDit jaar wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan
speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen
uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden.
Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel
een reden om iets uit dat land te schrijven, verwacht
wel een bier van een grote brouwerij met dit thema.

                                             

Frankrijk is de tegenstander en het Franse Heineken merk Fischer is het onderwerp, op naar het Elzasser stadje Schiltigheim. Dit stadje heeft de bijnaam “cité des Brasseurs” en jullie vermoeden het al, dat betekent “stad van de Brouwers”. Eigenlijk begint het in het naburige en stuk lager gelegen Straatsburg in 1821 waar een zekere door Jean Fischer en noemde de brouwerij L’Ours-Blanc oftewel de Witte Beer. Vergeet niet dat de Elzas vele malen van eigenaar is gewisseld, Frans-Duits-Frans-Duits-Frans en dus zijn er nog Duitse namen in de streek.


Door Straatsburg stroom de rivier de Ill en die stroomde in die nog wel eens over en deden wat brouwerijen te beslissen om te verhuizen. Schiltigheim lag dus al honderd meter hoger, het water daar is van goede kwaliteit, meer ruimte en de spoorweg die er lag zorgde voor een betere afzetmarkt. Dagelijks gingen er wagonladingen vol bier naar Parijs. In 1854 verhuisde brouwerij Fischer daarnaartoe, andere concurrenten zoals Adelshoffen, l'Espérance en Schutzenberger om dezelfde redenen. In 1922 fuseerde Fischer met Adelshoffen en bleven eigen brouwerijen houden en ging verder als brouwgroep Pecheur, dit betekent visser in het Frans net zoals Fischer de Duits versie is.


In 1996 kocht Heineken brouwerij Fischer en ook daarmee brouwerij Adelshoffen, Heineken had brouwerij l'Espérance al in bezit sinds 1972 en zo hadden drie  brouwerijen in het stadje. In 2000 sloten ze Adelshoffen en in 2009 was Fischer aan de beurt en de bieren komen nu bij l'Espérance vandaan. Fischer heeft voor de Fransen een herkenbaar logo, een jongetje dat op een biervat zit met een enorme bierpul. Volkomen normaal in Frankrijk waar minderjarigen onder begeleiding van volwassenen alcohol mogen drinken, zelf iets kopen is bij 18 jaar en ouder. Twee Fischer bieren behandelen die ooit ik heb gedronken en alleen tegengekomen in fijne beugelflessen van 65 cl.


1: Fischer Doreleï heet sinds 2017 weer zo en heette daarvoor Reserve Ambrée voor tien jaar. Het is een ondergistend amberkleurige Lager met toegevoegde kruiden, dit doen Franse brouwers ook graag met kruiden spelen. Het bier heeft dus een heldere ambere kleur met een alcoholpercentage van 6,3%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel en het is een beetje kruidig.2: Fischer Tradition is van het Lager-type met een iets hoger alcoholpercentage en in dit geval 6%, ook de heldere gouden kleur is aanwezig. Even terzijde noemen de Franse brouwers over het algemeen hun bieren in bierstijlen Pilseners en Lagers niet zo, maar eerder Tradition, Blonde, Pur Malt en Bière de Luxe. Zo ook Fischer en verder met de smaak want die is zacht zoet bitter met verfijnde tonen van karamel en een toefje citrus.


Dit was Frankrijk en de volgende uitwedstrijd is in België,
volgt nog de link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts