Bier+Randzaken Februari (3): Jennings Sneck Lifter - Engeland

Jennings
Sneck Lifter


Brex-beer-it thema deel 16 van het zuidwestelijke
Cornwall naar het noordwestelijke Engelse graafschap
Cumbria. Qua grootte het 3de graafschap van Engeland
oftewel ongeveer twee keer Zuid-Holland, er wonen
bijna een half miljoen mensen in dit gebied. Het graafschap
is erg natuurrijk en dunbevolkt, er zijn twee steden. De
hoofdstad van Cumbria Carlisle ligt in het noorden en in
het uiterste zuidwesten het havenstadje Barrow-in-Furness.Door de afgelegen ligging hebben de mensen hier een apart dialect ontwikkeld, het is Engels met een flinke dosis Viking woordenschat en een scheutje Keltisch. Maar de grootste trekpleister in dit gebied is het Lake District, vertaald het Merengebied. Ze hebben er stuk of zestien grote meren, alleen eentje heeft het woord “lake” in zijn naam, de rest hebben “mere” en “water” in hun naam.


Ook de hoogste bergtoppen van Engeland boven de 900 meter zijn binnen dit nationale park te vinden, de Scafell Pike is met zijn 978 meter de hoogste top van Engeland. De oppervlakte van het Lake District is iets groter dan de provincie Limburg. Op bier gebied zit het helemaal wel goed er zijn meer dan 40 brouwerijen te vinden in dit landelijk gebied. Maar ik doe er eentje en deze brouwerij is te vinden in het pittoreske stadje Cockermouth aan de rand van het Lake District.


Brouwerij Jennings bestaat sinds 1828 en het verhaal begon in het gehucht Lorton op een kwartier rijden van Cockermouth. John Jennings is de oprichter van de brouwerij en zijn vader William Jennings was een mouter, dus er was al iets bier gerelateerd. De zoon van John die ook zo heette besloot uit te breiden en nam brouwerij Castle te Cockermouth in 1874 over, die plaats heeft meer inwoners en dus mogelijk meer klanten, ook het lokale water is perfect. De brouwerij in Lorton ging dicht in 1889 en Jennings nam alle concurrenten over in Cumbria in de komende jaren tot 1926. Zelf werden ze overgenomen door brouwerij Marston’s uit brouwstad Burton-upon-Trent, die flink investeerde in Jennings. Het water is perfect, van het mout wordt zoveel het kaf gehouden en het hop liefst in vlokken dan de populaire korrels. Nu drie bieren die ik ooit heb mogen drinken van ze.


1: Jennings Cumberland is een Bitter en is vernoemd naar het oude graafschap waar Cockermouth in lag, in 1974 werd Cumbria gevormd met Cumberland, Westmorland en delen van Lancashire en West-Yorkshire. Helder oranje van kleur en een alcoholpercentage van 4%. De smaak is droog bitter met wat tonen van karamel, iets fruitigs en kruidigs. De versie van het vat is wat milder van smaak.2: Jennings Cocker Hoop is ook een Bitter en de naam betekent in de 18de eeuw zoiets een tap aan het biervat te bevestigen tot de moderne betekenis “extreem en duidelijk tevreden, vooral over een prestatie” werd. Door deze dubbelzinnige werd de uitleg “aan de oever van de rivier Cocker”. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,2% en de kleur is licht troebel goud. De smaak is zacht droog bitter met tonen van perzik, abrikoos, wat karamel en wat kruidigheid. De versie van het vat heeft een alcoholpercentage van 4,6% en iets droger van smaak.
3: Jennings Sneck Lifter is een Old Ale en de naam van het bier heeft een leuke uitleg. Een “sneck” is een lokaal woord voor “klink” en “sneck lifter” is een lokaal begrip voor “de laatste sixpence van een man” en een sixpence is een oude Britse munt. Daarmee opende de man een klink om een pub binnen te komen om een met die munt een biertje te kopen, ook probeerde hij vrienden te maken in de pub voor wat extra biertjes. Het bier heeft een donkerbruine kleur en een alcoholpercentage van 5,1%. De smaak is zoet bitter met tonen van wat geroosterd mout, karamel, chocolade en gedroogd fruit. De versie van het vat heeft als extra tonen vanille.


Dit was Cumbria en het volgende Brex-beer-it thema speelt zich af in Derbyshire, Engeland en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.jenningsbrewery.co.uk/ https://www.facebook.com/JenningsBreweryReacties

Populaire posts