Bier+Randzaken = Castello La Decisa - Italië

Castello
La Decisa


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Italië voor het echie. Brouwerij Castello is een jonkie want ze bestaan sinds 1997 en dat komt indirect door Heineken. In 1992 ging brouwerij Moretti uit Udine over naar een spiksplinternieuwe brouwerij over in het dorpje San Giorgio di Nogaro, wat bijna 30 km. zuidelijker ligt. Paar jaar later in 1996 nam Heineken Moretti over en vonden ze in Italië dat de Grote Groene Reus een beetje veel monopolie kreeg. 


Dus er moest wat worden afgestoten en de keus viel op Moretti's nieuwste brouwerij. In 1997 nam een groep investeerders de boel over en begonnen een nieuwe brouwerij, want toendertijd begon bier beetje op te komen in Italië. Toen dronk een Italiaan gemiddeld 10 liter en nu zitten ze op 31 liter. In ieder geval deze nieuwe brouwerij had een mooie start. In 2008 maakte ik kennis met dit bier tijdens een vakantie met een vriend in de buurt van Venetië op een camping waar dit het huisbier was bij de bar en zo zag het er toen uit.


Het hele portfolio is inmiddels flink opgefrist, het receptuur wat aangepast en zodoende is het de 5de brouwerij van Italië geworden. In 2006 moest Heineken weer van een brouwerij af in Italië en dit keer wegens bezuinigen. Brouwerij Castello nam het uit 1897 stammende brouwerij Padevena over wat meer traditie en nostalgie in het bedrijf kwam, maar dat is en verhaal voor later. Voor nu laten we kijken wat ik in al die jaren heb gemist en behandel ik 3 bieren van Castello. 


Castello La Decisa en het laatste gedeelte is Italiaans voor "de beslissing" en misschien een goede beslissing om een 100% Italiaans gebrouwen bier te drinken. Dit bier is een Lager met de zoals altijd heldere gouden kleur, het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met zeer lichte tonen van karamel en een grassig aroma.
Castello La Rubina en dat laatste woord is Italiaans voor "de robijn". Dat heeft allemaal met de kleur van het bier te maken en die is helder donker robijnrood. Het biertype is Red Ale en dan wat zwaarder dan uit land waar het ontstond namelijk Ierland. Bijna elke brouwerij brouwt een Red Ale en variëren in zwaarte, ze kunnen van 6,5% tot 7,5% zwaar zijn. Maar een Irish Red Ale is bovengistend en de Italiaanse zijn ondergistend, net zoals Pilsener, Lager, Dortmunder en Bockbier. Eigenlijk is de bierstijl Dubbelbock de zwaardere broer van het Bockbier, alleen de Italiaanse is te licht en te robijnrood. Maar in ieder geval dat moet ik nog eens uitpluizen. Dit bier heeft een heldere donker robijnrode kleur die wat meer naar amber neigt en het alcoholpercentage is 6,7%. De smaak is zoet bitter met tonen van voornamelijk karamel en wat gedroogd fruit.


Dan volgt nog de link, Facebookpagina allebei in het Italiaans en een filmpje.


Reacties

Populaire posts