Bier+Randzaken = Astra Rotlicht - Duitsland

Astra Rotlicht


Het is tijd voor een Carlsberg verhaal en wat ze doen bij onze oosterburen, waar ze twee brouwerijen hebben. Namelijk brouwerij Holsten uit Hamburg en de Mecklenburgische Brauerei Lübz en deze is te vinden in het noordoosten van Duitsland. Nou die sneden in het bezit van brouwerij Holsten nadat ze werden overgenomen in 2004 waar alleen de brouwerijen uit Hamburg en Lübz overbleven. Maar laten we beginnen in 1879 het jaar dat brouwerij Holsten werd opgericht in de stad Altona dat sinds 1938 onderdeel van Hamburg is. Daarvoor hoorde Altona bij Holstein het zuidelijke gedeelte van Sleeswijk-Holstein en tot 1864 was het een Deense stad. Na de Deens-Duitse oorlog van 1864 kwam Holstein eerst toe aan Oostenrijk en na de Pruisische-Oostenrijks oorlog van 1866 aan de Duitsers. Dus we weten de de herkomst van de naam Holsten, al hoort de brouwerij er sinds 1938 niet meer in Holstein. Dat al weerhield ze er niet van om de grootste van Duitsland te worden voor een korte periode maar er werden wat brouwerijen overgenomen en op het hoogtepunt hadden ze er 7 brouwerijen in bedrijf. Wie groot wilt blijven kan dat blijven door je concurrenten over te nemen, maar je kan overgenomen worden en dat gebeurde dus met Holsten. Carlsberg die sinds 1988 brouwerij Hannen bezat in Mönchengladbach die ze van de hand hebben gedaan in 2003 aan brouwerij Oettinger. Het merk Hannen Alt hebben ze gehouden maar laten onder contract brouwen bij brouwerij Königshof in Krefeld en sinds 2008 ook weer in Mönchengladbach. Het merk Gatz Alt is ook van Carlsberg en die wordt gebrouwen bij Königshof in Krefeld. Klik op de link en dan kom je bij een bierverhaal waar ik deze merken een keer heb behandeld. 
https://bierverhaaltjes.blogspot.com/2018/07/bierrandzaken-juli-1-frankenheim-alt.html


Nu wat brouwerijen die ze bij Holsten hebben overgenomen en Carlsberg weer van de hand heeft gedaan. Dit zijn de belangrijkste: Bill-Brauerei, Hamburg (1956), brouwerij Kronen, Lüneburg (1974), brouwerij Feldschlößchen, Braunschweig (1976), Mecklenburgischen Brauerei, Lübz (1991), Bavaria-St.Pauli-Brauerei, Hamburg (1998), Licher Privatbrauerei, Lich (1999), brouwerij König, Duisburg (2000), Landskronbrauerei, Görlitz (2003). De bezittingen in Hamburg en Lüneburg zijn al jaren verdwenen behalve hun merken. Brouwerij Oettinger heeft Feldschlößchen sinds 2009. Licher sinds 2004 en Köning sinds 2007 horen bij brouwerij Bitburg. Landskronbrauerei is sinds 2006 in private handen.


  
Mecklenburgischen Brauerei uit Lübz is dus die andere die Carlsberg heeft gehouden en het zal wel te maken dat er iets in de voormalige DDR moet worden open gehouden wegens de grote werkloosheid. Het biermerk Lübzer is tegenwoordig het grootst in diezelfde voormalige DDR en dat helpt ook wel, maar niet is zeker bij de grote bierreuzen. Voor het biergedeelte van het verhaal heb ik geprobeerd de Pilseners een beetje ingeperkt, op 1 bierstijl na zijn ze allemaal ondergistend.  Lübzer Schwarzbier en de bierstijl is in de naam verwerkt en dat is lekker duidelijk, dit zwartkleurige ondergistende bieren. Alleen die van Lübz is helder donkerbruin van kleur en het bier heeft een alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is zoet bitter met tonen van licht geroosterd mout, karamel en iets van cola.Lübzer Bock is een Dunkler Bock wat wij kennen als Herfstbokbier alleen in Duitsland is het hele jaar te koop. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7% en de kleur is helder bruin met een rode gloed wat bij een Dunkler Bock hoort. De smaak van het bier is zoet bitter met tonen van karamel en noten.Duckstein Rotblondes Original dit bier heten ooit gewoon Duckstein en bestaat sinds 1987, brouwerij Feldschlößchen kwam ermee die een oud merk een revival gaf. Het bier wordt gebrouwen in Lübz en is bedoeld voor zeer speciaal bier. Duckstein Rotblondes Original kan men zien als een Altbier, de bovengistende bierstijl die erg populair is in en rond Düsseldorf. Het bier heeft een alcoholpercentage 4,9% en de kleur is helder oranje-amber. De smaak is een beetje droog bitter met tonen van karamel, fruit en biscuit.Duckstein Opal Pilsener Grand Cru is een Pilsener die er speciaal uit moet zien en dito smaken met het gebruik van de hopsoort Opal. Deze Beierse hop geeft het bier een aroma van kruiden met toets van citrus. Alle Duckstein bieren rijpen met snippers beukenhout die na afloop er worden uitgezeefd om de bieren een "houten" smaak mee te geven. Deze "speciale" Pilsener heeft een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is gemiddeld zoet bitter met tonen van citrus, beetje fruit en karamel.
Moravia Pils was ooit van Bill-Brauerei uit Hamburg en is vernoemd naar de Tsjechische regio Moravië, het was ooit mode om bieren Tsjechische uiterlijk mee te geven. Moravia Pils werd overgeheveld naar brouwerij Kronen uit Lüneburg in 1975. Het bier werd ook populair in die stad en regio dat men het over brouwerij Moravia in plaats van Kronen. In 2000 sloot Kronen en kwam het bier terug in Hamburg. Moravia Pils heeft een alcoholpercentage van 4,8% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is droog bitter met lichte tonen van citrus.Lüneburger Pilsener of ook bekend als LüPi kwam ook mee en is ook nog erg populair in en rond Lüneburg, een stad in het noordoosten van de deelstaat Nedersaksen en vlakbij de deelstaat Hamburg. Deze Pilsener heeft ook een heldere gouden kleur en het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van citrus en een grassig aroma.Holsten Bernstein Lager en wie het Duits een beetje machtig is bedoelen ze met Bernstein de kleur amber mee. Dit is een poging van Holsten om met wat anders te komen, dus de ondergistende bierstijl Vienna die altijd een helder amber kleurtje heeft. Rest alleen nog het alcoholpercentage te vermelden en dat is 4,6%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel.Holsten Export heb ik gekozen in plaats van het vlaggenschip de Pilsener want die kan ooit later worden gedaan. De ondergistende bierstijl Dortmunder is wat zwaarder dan de Pilsener en die zijn rond de 5,5% en minder gehopt. Buiten Dortmund en dan bedoel ik de rest van Duitsland noemen ze deze bieren Export, zo ook Holsten Export. Deze heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht zoet bitter en heeft zeer lichte tonen van fruit en toast.


Het merk Astra moet je zien als wat Amstel voor Heineken is. Horen bij hetzelfde bedrijf maar concurreren elkaar wel, ook worden ze op dezelfde plek gebrouwen. Astra kwam bij Holsten toen ze Bavaria-St.Pauli-Brauerei overnamen. Dit merk is wat luchtiger, alternatief en minder serieus.


Astra Rakete is een Shandy die wat over de top is want een gewone Shandy is een Pilsener waar citroenlimonade is toegevoegd. Die biermix is meestal maar 2% á 3% zwaar. Astra Rakete heeft als extra een scheut wodka erbij en dat maakt deze biermix wat zwaarder met zijn 5,9%. Het heeft een heldere gouden kleur met een zoet smaak met wat zuurheid door de citroenen en limoenen, dan komt er ook wat alcohol van de wodka bij kijken.
Astra Rotlicht en de biernaam heeft met de afkomst van het merk, de wijk Sankt Pauli waar men de befaamde Reeperbahn vindt waar dames liggend staand proberen te houden. Daar bedoelen we het Red Light District van Hamburg dus mee. Astra Rotlicht is ook een Dortmunder maar de kleur is helder donkergoud en het alcoholpercentage is 6%. De smaak is gemiddeld zoet bitter en heeft tonen van karamel. 


Dat was Carlsberg in Duitsland en dan volgt nog de link en een filmpje.
https://www.carlsbergdeutschland.de/

Reacties

Populaire posts