Bier+Randzaken = Pescadores Pale Ale Mexicana - Mexico

Pescadores 

Pale Ale MexicanaHet is weer eens tijd om een Mexicaanse staat met zijn bier suggesties te doen, dit jaar de meest oostelijkste, jongste en Caribische staat. Het deelgebied heeft een zwierige naam en het heet Quintana Roo, De staat deelt met twee andere staten het Yucatan schiereiland en die staten zijn Campeche en Yucatán. Het schiereiland is zelfs twee keer onafhankelijk geweest van Mexico maar werd 1 keer vrijwillig en 1 keer niet vrijwillig Mexicaans. Omdat het lang onrustig was in het gebied werd het opgesplitst in drieën, alleen Quintana Roo bleef van 1902 tot 1974 een territorium. Op 8 oktober in dat jaar werd het een staat samen met Baja California Sur en omdat de letter "Q"  na de "B" komt is Quintana Roo de jongste staat. Het is wat groter dan België en er wonen ongeveer 1,5 miljoen mensen.


De staat is vernoemd naar Andrés Quintana Roo (1787-1851). een vrijheidsstrijder die werd geboren in Mérida de hoofdstad van de staat Yucatán. De beste man streed met zijn pen en werd na de Mexicaanse onafhankelijkheid minister en diplomaat, veel straten zijn naar hem vernoemd, hier en daar een standbeeld of buste, heeft op de Mexicaanse Peso gestaan en een voetbalstadion draagt zijn naam. 


In mijn opinie hadden ze de staat beter kunnen vernoemen naar iets wat met de Maya's te maken heeft want dat volk leeft eeuwenlang op het schiereiland Yucatan. Die twee eerder genoemde staten hebben wel een Maya naam en hun beschaving met ruïnesteden zijn overal te vinden. De Maya cultuur is volop aanwezig en soms tot het Volendams af, daar bedoel ik mee om geld te verdienen aan toeristen, de witte Caribische stranden van Quintana Roo helpen mee aan het aantrekken van toeristen. 


Dus laat ik wat plekken de revue passeren en omdat er veel Amerikanen komen doet craftbier het goed in de staat, doe ik de daaruit afkomstige brouwerij(en) bij plaats en wat het te bieden heeft. 


Cancún was rond de jaren 50 een gehucht op een eiland met hier en daar een Maya ruïne in de omgeving. In de jaren 60 werd besloten door de regering het gebied toeristisch te ontwikkelen, het eiland werd verbonden door een dam met het vasteland en er kwam een internationale luchthaven. Cancún staat vol met (gigantische) hotels en het komt luxe over en de witte stranden met turquoise wateren maken het af, plus het Maya verleden. Behalve als er een orkaan langs komt dan wil je hier niet zijn en dat is van augustus tot november of soms daarbuiten.


Brouwerij Gran Arrecife Maya (2015) is vernoemd naar het koraalrif wat voor de kust ligt, want de naam betekent "groot koraalrif Maya". Het bier wordt gebrouwen van zeewater wat geschikt is gemaakt om te drinken en ze brouwen duurzaam, ook siert een zeldzame zeeschilpad het etiket. Het bier is vernoemd naar een Maya ruïne op 2 uur rijden en het is een goudkleurige Lager van 4,4%. Het heeft een licht zoete smaak met een licht bittertje met tonen van citroen.Chetumal is naast de hoofdstad van Quintana Roo ook een havenstad waar veel bedrijvigheid is. Dan is het ook een grensstad want het grenst aan Belize en daar is het goedkoper om dingen te kopen. Wat het gevolg is dat er veel winkeltjes zijn gesloten in Chetumal, maar de toerist komt hier niet gauw.


Brouwerij Curvato (2014) is vernoemd naar het schijnt naar boten die vaten met water leverden in de jonge jaren van Chetumal. Het is de enigste brouwerij van de stad en ze brouwen 1 bier. Obscura is Spaans voor "donker" en dat is het wel met zijn zwarte kleur. Deze Mexicaanse Stout heeft een alcoholpercentage van 4,5%, De smaak is gemixt droog/zoet bitter met wat tonen aan geroosterd mout, chocolade en karamel.Cozumel is het grootste eiland van Mexico en is een duikparadijs en menig cruiseschip meert hier aan. Voor de Maya's was het eiland heilig voor hen en was gewijd aan de godin van vruchtbaarheid Ixchel. Er zijn ook wat Maya ruïnes te vinden al hadden het er meer kunnen zijn als ze er niet een paar hebben platgewalst voor het vliegveld.

Brouwerij Punta Sur (2017) is de enigste op het eiland en voor hun bier moet je naar hun bar, geen flessen. Dat hoeft de pret niet te drukken met deze Caribisch beïnvloede brouwcafé, de piraat heeft een hopbel als baard. Eagle Ray Stout hoort in de categorie Foreign Stout, de Stout special gebrouwen voor verre zeereizen en dus een zwaarder alcoholpercentage. In dit geval heeft dit pikzwarte bier een alcoholpercentage van 6,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van geroosterd mout, karamel, chocolade en mokka. Link naar Facebook Punta Sur Isla Mujeres en dat betekent "eiland van vrouwen" en ook dit eilandje was gewijd aan godin Ixchel. De Spanjaarden troffen vele vrouwenbeeldjes aan en zodoende noemden ze het eiland Isla Mujeres. Nu komen er toeristen voor de hagelwitte stranden en duikers voor het koraalrif. Het is tevens een goede plek om de walvishaai te aanschouwen en dat kan rond half mei tot september. Deze haaiensoort eet alleen plankton en doet mens geen kwaad, pas wel op voor de staart daar kan het per ongeluk een mep mee geven.


Brouwerij Isla (2017) is opgericht door het echtpaar Jeff en Rhett McGahee uit North Carolina. Ze hebben alles in de Verenigde Staten achtergelaten om hun brouwerijcafé droom te verwezenlijken op het eilandje 8km. voor de kust van Cancún. De bieren hebben een Mexicaans en/of Caribische gevoel. La Mordida wat "de beet" betekent en dat komt met uiting door de witte haai op het etiket plus dat de biersoort een IPA is, wat voor een "bite" kan zorgen. De kleur is helder oranje met een alcoholpercentage van 7%. De smaak ik droog bitter met tonen van grapefruit, citroen en den. Link naar Facebook Isla  Playa del Carmen ligt 70 km. ten zuiden van Cancún en ook dit ooit slaperige vissersdorpje heeft zich ontwikkeld tot een toeristisch centrum. Het ligt in het centrum van de Riviera Maya, de stad heeft een relaxte sfeer en het is er rustiger dan Cancún. Ook hier zijn in de buurt zijn de nodige Maya ruïnes waarvan Tulum er spectaculair aan Riviera Maya ligt.


Brouwerij Mundo Maya (2013) is opgericht door een Canadees die inmiddels is genaturaliseerd tot Mexicaan. Deze brouwerij gaat vol in op het Maya verleden en dit bier La Serpiente heeft met de Maya god Kulkucan te maken, de god ziet er uit als een gevederde slang en is prominent aanwezig bij de Maya's. Het bier is een Vienna met heldere amber kleurtje en het alcoholpercentage is 5,1%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van caramel en butterscotch. Link naar Mundo MayaPuerto Morelos ligt halverwege Cancún en Playa del Carmen in en behalve een vissersdorp ook een snorkelparadijs want het koraalrif begint al 100 meter vanaf de kust. Het stadje is wel het meest Caribisch op het Mexicaanse vasteland en de toeristen die hier komen omdat het niet zo "toeristisch" is, Van de de eerdergenoemde orkanen heeft in 1967 orkaan Beulah de oude vuurtoren doen kantelen (zie foto) en orkanen Gilbert (1997) en Wilma (2005) overleefd, ongewild is het gebouw een symbool voor stad geworden.


Brouwerij Pescadores (2016) is opgericht door twee Mexicaanse broers en een vriend om Mexico van goed speciaalbier te laten genieten. De brouwerijnaam betekent "vissers" en vissen hoort bij Puerto Morelos. Wat is lekker na een dag vissen, juist een goed biertje te drinken en visverhalen te vertellen. Pale Ale Mexicana is van de bierstijl American Pale Ale en heeft een alcoholpercentage van 6% met een troebel amber kleurtje. De smaak is redelijk zoet bitter met een licht zoetje, tonen van citrusvruchten. Link naar Pescadores


De bierwereld van Quintana Roo staat nog in de kinderschoenen want de meeste brouwerijen zijn van na 2013 en er zijn nog meer brouwerijen in de staat, dus nog meer keus. Voor wie iets wil lezen over de andere Mexicaanse staten typ in de zoekbalk Mexicaanse staat, dan komen ze te voorschijn en volgend jaar doe ik er weer één. Volgt nog een filmpje.


 
  

Reacties

Populaire posts