Bier+Randzaken = Perła Export - Polen

Perła Export


Wat extra verhaaltjes omtrent bier en dan speciaal het land waar het Nederlands Elftal tegen uitspeelt, officiële en vriendschappelijk wedstrijden. Geheel grotendeels het voetbal negerend maar wel een reden om iets uit dat land te schrijven, dit keer Polen voor het echie. Bij de Poolse buurtwinkel heb ik de meeste Lagers en Imperial Pilseners getest van verschillende merken van Poolse brouwerijen. Voor dit verhaal heb ik gekozen voor de bieren van brouwerij Lubelskie uit de stad Lublin zo'n 150 km ten oosten van Warschau. Brouwerij Lubelskie gebruikt ook wel de naam Perła wat het merk is van hun bieren. Volgens het etiket hierboven is het oprichtingsjaar 1846 maar 2 jaar eerder had al zakenman Karol Rudolf Vetter (1810 - 1883) het idee een brouwerij te beginnen op een plek waar een ruïne van klooster stond. De brouwerij specialiseerde zich in ondergistend bier die in die tijd alleen populair was in Beieren en Tsjechië, maar dat zal snel veranderen en nou zit de hele wereld ermee. 


Ondertussen ging het de brouwerij voor de wind en er werd in 1912 uitgebreid met een extra brouwerij net buiten het centrum van Lublin, die de vraag naar kosher bier vervulde voor de Joodse bewoners van de stad. Maar er waren toch moeilijke tijden tussen 1914 en 1945, met twee wereldoorlogen en de nodige economische tegenslagen daar tussenin die trouwens in de rest van de wereld teisterden. In 1948 nadat Polen (gedwongen)  communistisch is geworden werden alle brouwerijen in dat land genationaliseerd, dus ook Lubelskie met zijn 2 brouwerijen. 


Na die lastige communistische jaren waar alles werd bepaald door de staat met over de schouder meekijkend de Soviet-Unie kwam een einde in 1990, maar pas in 1993 werd brouwerij Lubelskie weer onafhankelijk. Maar vele West-Europese brouwerijen wilden Oost-Europese brouwerijen overnemen en ook Lubelskie kreeg er mee te maken, het Deense Royal Unibrew probeerden in 2007 het over te nemen en is daar voor 48% gelukt, Brouwerij Lubelskie kan voor 51% grotendeels zelf bepalen wat ze doen, dit kan in de toekomst anders zijn. Op dit moment is de oude brouwerij het hoofdkantoor geworden en de tweede is er voor de productie. Dan is er sinds 1970 en na veel gedoe tussen 2010 en 2012 nog een derde brouwerij in het bezit van Lubelskie. Dat is brouwerij Zwierzyniec uit de gelijknamige stad op een anderhalf uur rijden ten zuiden van Lublin, wat een verhaal is voor een andere keer. Maar laat ik 3 bieren van ze behandelen van het merk Perła wat "parel" betekent in het Pools. En de Poolse Ł (letter L met een schuin streepje) en het klinkt als de letter W, dus ongeveer uitgesproken als "pɛrwa".


Perła Export is een Dortmunder en deze bierstijl wordt minder gehopt en meer gemout, wat meer restsuikers oplevert die worden omgezet in alcohol. Deze bierstijl heeft een alcoholpercentage van rond de 5% á 6%. Maar buiten Dortmund noemt men het ook Export, zo ook de versie van Perła. Het alcoholpercentage van dit bier is 5,6% en de kleur is helder goud. De smaak is verfijnd zoet bitter met lichte tonen van karamel.



Perła Chmielowa en dan kan ik gelijk het uitleggen wat dat laatste Poolse woord betekent, kortweg betekent het "hop". Het bier is een Imperial Pilsener en dat houd in dat het bier zwaarder is dan een Pilsener, deze bieren kunnen 6% tot wel 12% zwaar zijn. De helder goudkleurige Perła's versie is dan nogal bescheiden met zijn 6% alcoholpercentage. De smaak is licht bitter met tonen van wat karamel.



Perła Miodowa en dat laatste Poolse woord is "honing" wat ook op het etiket te zien is. Het is een honingbier wat geen bierstijl op zichzelf is, want alles kan het zijn. In dit geval is het een Pilsener waar honing tijdens het brouwproces is toegevoegd maar ook erna. Trouwens de letter W spreekt men in Polen uit als een "V". Het bier heeft een helder honinggoud kleurtje met een alcoholpercentage van 6%. Het bier heeft een zoet bittere smaak met tonen van honing en dan bedoel ik perfect genoeg.


Dit waren wat bieren van een semi-onafhankelijke Poolse brouwerij volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.




Reacties

Populaire posts