Bier+Randzaken = Ambar Especial - Spanje

Ambar Especial
Het vijfde bierverhaal als het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd moet spelen of het nu uit of thuis dat maakt niet uit, maar het voetbal wordt toch (grotendeels) genegeerd. Spanje is de tegenstander voor dit oefenpotje en een mooi moment een minder bekende Spaanse brouwerij te behandelen. Brouwerij La Zaragozana en men kan aan de naam zien dat het uit Zaragoza komt, wat de hoofdstad is van de regio Aragón. De brouwerij werd opgericht in 1900 door de burgemeester van de stad Ladislao Goizueta en wat hoge piefen die wat wilden doen aan de overvloed van gerst in Aragón. Laat nou een belangrijk onderdeel van bier gerst zijn en dus de keus viel op bierbrouwen.


Brouwerij La Zaragoza brouwt niet onder eigen naam maar ze gebruiken het merk Ambar. Zo'n 50% van de bierverkoop in Aragón zijn bieren van de brouwerij uit Zaragoza en als je heel Spanje bekijkt, doen het bescheiden met een marktaandeel van 2%. Ze zijn 120 jaar bescheiden al kwamen ze in 1976 met het eerste alcoholvrije bier van Spanje, maar een plaatje kan er vanaf want ik ben meer voor echt bier.


Laat ik 5 bieren met meer alcohol behandelen en moet zeggen deze middelgrote brouwerij is best innoverend.


Ambar Especial is het vlaggenschip en de reden dat het merk zo heet want in het begin was de kleur van het bier amber. Langzaam is dat veranderd en nu is het helder goudkleurig, ze willen nog wel eens een bier subtiel aanpassen. Meestal is de reden dat de accijnzen worden verhoogt, ingrediënten leverancier veranderd en dat iemand de brouwerij wijs maakt dat er iets veranderd moet worden. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 5,2%, de smaak is droog bitter met lichte tonen van karamel.


Ambar Especial Celíacos en dit is glutenvrije versie van de gewone Ambar Especial en dus geschikt voor mensen met coeliakie. Wie het heeft hebben last van hun maag en darmen, want ze zijn overgevoelig voor gluten wat in verschillende graansoorten zit. Nou met glutenvrij bier gebruiken ze graansoorten waar het minst in zit zoals gierst, rijst, sorghum, boekweit en mais. Het bier is herkenbaar aan het halsetiket (sin gluten = glutenvrij) en voor de rest smaakt hetzelfde als het origineel wat op zich best knap is. 


Ambar Marlen is van de bierstijl Dortmunder en dat is de wat moutiger broertje van de Pilsener. Meer mout betekent meer suiker dat wordt omgezet in alcohol, dus een iets hoger alcoholpercentage van 5,5% tot 6,5%. Dit bier bestaat sinds 1983 en brouwerij La Zaragozana was de eerste met deze bierstijl en een paar concurrenten en wat de naam betekent ben ik nog niet achter gekomen, in ieder geval het bier is bedoeld om te onderscheiden van "gewoon bier". Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,8% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht droog bitter met wat tonen van karamel om het wat zoetheid mee te geven.


Ambar 1900 en de naam heeft te maken met het oprichtingsjaar en met het 100-jarig bestaan kwamen ze met een bovengistend bier wat toen vrij uniek was voor een commerciële Spaanse brouwerij. Om dit feit wat op te luisteren zijn ze hier ook de eerste met deze tak van de bierfamilie want het is toch wat de Lagers de klok slaat in Spanje. Je kan dit bier tot de categorie Spéciale belge rekenen met als bekendste merk Palm of De Koninck. Het bier heeft een helder goud/oranje kleur (al heeft het meer amber gemogen), het alcoholpercentage is 4,8%. De smaak is licht zoet bitter met lichte tonen van fruit.


Ambar Caesaraugusta of ook geschreven als Caesaravgvsta want de Romeinen hadden de U niet. Want het gebeeldhouwde hoofd op het etiket is keizer Augustus die de stad stichten voor zijn veteranen ergens tussen 25 v.chr en 11 n.chr. De door de eeuwen heen verbasterde naam Caesaraugusta rond de 6de eeuw in Cesaracosta en rond de 9de eeuw werd het door de Moren Saraqusta genoemd. Rond het jaar 1118 kwam de stad in christelijke handen en  wederom een verbastering en ditmaal in Çaragoça om vervolgens ergens in de 15de eeuw werden de letters ç een z wat het Zaragoza maakt. Ook is dit bier het eerste Witbier gebrouwen door een grote Spaanse brouwerij en ter ere van het 2000-jarige bestaan. Het bier heeft een alcoholpercentage van 5,2% en de kleur is licht troebel goud, dat had meer troeber gemogen maar ze doen hun best. De smaak van het bier is licht droog bitter met tonen van citroen en een beetje karamel.


Dit was Ambar uit Zaragoza en volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje.

Reacties

Populaire posts