Bier+Randzaken = Ethical Ales Horny Cow - Schotland

Ethical Ales 

Horny Cow

 

Brex-beer-it thema deel 51 en we zijn in Schotland maar in het vorige verhaal vertelde dat we in Engeland bleven, nou het loopt even anders. In het Brex-beer-it verhaal 26 had ik het over drie raadsgebieden waarvan twee geen brouwerij hadden maar het tegendeel is waar want East Ayrshire heeft er één sinds 2015 en dat verhaal 26 werd geschreven zonder die brouwerij. Dat houdt in dat ik het niet goed heb uitgezocht toen of was het niet duidelijk, laten we maar op dat laatste houden. Dan hebben we ook East Dunbartonshire nog en die heeft sinds 2020 een brouwerij maar die is nog bezig met opstarten, dus dat raadsgebied doe ik over een tijdje wel als ze nog bestaan tegen die tijd. Ook zal het raadsgebied Inverclyde (geen brouwerij aanwezig) moeten wachten want ik zit officieel bij letter "L" met de Britse deelgebieden, behalve nu even een terugkeer naar de letter "E". Trouwens het kan voorkomen dat een raadsgebied dun bezaaid zijn met (kleine)brouwerijen dat het kan gebeuren er iets kan sluiten. Zo ook met de brouwerij Park Brew uit raadsgebied Angus en te lezen in het Brex-beer-it verhaal 5, die brouwerij sloot eind 2018. Dat was de enigste brouwerij in dat verhaal en waren nog open toen ik dat verhaal schreef in januari van dat jaar. Dus dit verhaal kan ik het proberen om dat enigszins recht te zetten, laat ik iets over een andere brouwerij uit het raadsgebied Angus in de toekomst te schrijven en nu ook iets over East Ayrshire.


East Ayrshire kan als een overloopgebied van Glasgow gezien worden, het noorden de voorsteden van het Schotse metropool en meer naar het zuiden wordt het landelijker. In het Brex-beer-it verhaal 26 had ik het over hoe het geliefde whiskymerk Johnny Walker er zijn oorsprong had en de stokerij stond in Kilmarnock. Maar drankgrootmach Diageo sloot de boel alsnog en naar elders overhevelde. Ik kan wat over de hoofdstad van het raadsgebied Kilmarnock hebben maar het was een tijdje de meest ellendige en depressiefste stad van Groot-Brittannië. Al gaat het wat beter maar de winkelstraat in de straat is nogal niet uitnodigend. Wel hebben ze met Dean Castle een middeleeuws kasteel met historie en een mooi park omheen.


Ook zijn ze erg trots op Robert Burns (1759-1796) die een legendarische Schotse dichter was. Hij kwam uit de streek en dichte in het Schots en Engels, zijn eerste uitgave Poems, Chiefly in the Scottish Dialect werd in 1786 gedrukt in Kilmarnock. Hij werd beroemd en trok naar Edinburgh maar is er nooit rijk mee geworden, uiteindelijk ging hij werken bij de douane en overleed jong. Maar de beste man heeft 60 monumenten in het Verenigd Koninkrijk (voornamelijk Schotland), Canada, Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en eentje in Estland. Kilmarnock heeft er ook één en het is een behoorlijk, helaas gekozen als één van de lelijkste bouwsels van Groot-Brittannië. 
Het monument is fusie van Schots Baronial, neogotiek, neorenaissance, met een vleugje barok en romaans, wat het monument lelijk eruit laat zien.


Wat ook met een "E" begint is brouwerij Ethical Ales en daarvoor moeten we naar het dorpje Mauchline, z'on 13 km zuidelijk van Kilmarnock. Voor Robert Burns hebben ze hier ook een monument neergezet en een klein museum ter ere van hem. Want zijn vrouw kwam hier vandaan en ze woonde in het gehucht Mossgiel aan de rand van Mauchline. Zo weten dat ook weer en verder met de microbrouwerij die het licht zag in 2015 en de naam van de brouwerij wordt vertaald als "ethische bieren". Het gaat allemaal om ethisch bedrijfsvoeren, dus eerlijk grondstoffen uit de buurt, leveranciers een goed prijs geven voor hun producten, geen geklooi met de belastingen en het personeel wordt goed behandeld. De bieren zijn geïnspireerd door de landelijke omgeving en zo kunnen de biernamen schunnig en grappig overkomen. 


Horny Cow heeft duidelijk met hoorns van de Schotse hooglander te maken en niet een meisje dat overleeft van regelmatige seks, of....? Het bier is een India Pale Ale met een alcoholpercentage van 5% en de kleur is helder oranje. De smaak is licht droog bitter van smaak met tonen van citrus, karamel en den. Facebookpagina naar brouwerij Ethical AlesBrouwerij Redcastle is de bonus van dit verhaal en moet Park Brew vervangen in het Brex-beer-it verhaal 5, terug naar het raadsgebied Angus. Angus is dus bekend van het bekende rundveeras en ook de gerookte schelvis Arbroath Smokie genaamd. Laat Arbroath ook een stadje zijn en tevens de grootste van Angus, dit is plek waar we de brouwerij vinden. Eigenlijk ligt het in een landelijk gebied bij het gehucht Carmyllie op een kwartier rijden van het stadje en het gebied hoort bij Arbroath. Opgericht in 2016 en in 2018 niet veel te vinden maar dat is anno 2022 wel wat anders. Het idee is van ze om op en top Britse bieren te brouwen met een stevige identiteit, dat komt goed tot uiting met een rode toren wat eigenlijk een rode kasteel is. 

\
Tower IPA om bij de India Pale Ale's te blijven en trouwens de andere bieren zijn ook middeleeuws kasteel gerelateerd. Het heeft een alcoholpercentage van 4,8% en dat maakt het de originele Britse variant, want waar we tegenwoordig mee worden dood gegooid is de sterkere Amerikaanse variant. De kleur is helder amber met een licht droog bittere smaak en tonen van sinaasappel, abrikoos en karamel. Link naar brouwerij Redcastle


Zo na een paar jaar East Ayrshire toch nog gedaan, op redelijke wijze ook iets van een gereviseerd verhaal omtrent een brouwerij in Angus. Volgt nog een filmpje over Kilmarnock en 25 dingen die je daar kan doen. Tenslotte het volgende verhaal vervolgen we een deelgebied in de "L" reeks en terug naar Engeland.
Reacties

Populaire posts