5de Bier Verhaal van Januari: Park Brew Townhead - Schotland

Park Brew Townhead
Brex-beer-it thema deel 3 en nog steeds in Schotland, dit keer is het raadsgebied Angus aan de beurt. Als men de alfabetische volgorde van deelgebieden aanhoudt gaat men vaak van hot naar her, nou dit is kleine uitzondering.
Want ik begon met Aberdeen, daarna kwam Aberdeenshire en ga ik naar het zuiden, daar ligt aangrenzend het raadsgebied Angus. Het gebied is ietsjes kleiner dan de provincie Limburg en heeft ongeveer 116 duizend inwoners.
Het gebied heeft de heuvelige kustlijn, bergen in het noordwesten waar de Highlands beginnen en daartussen in ligt de streek Strathmore een uitgestrekte vruchtbare vallei. Waar is Angus ook bekend om zal jezelf nu wel afvragen, nou dat is het rundveeras Aberdeen Angus die hier zijn oorsprong heeft en ook wel een beetje Aberdeenshire. Dit rund is hoornloos en erg gemoedelijk, je hebt ze met een zwarte vacht en er zijn ook rode. Doen het goed op schrale grond, staan dicht bij de natuur en de dieren hebben weinig voeding maar nemen ze snel in massa toe wanneer ze worden vetgemest.
Restaurants hebben het vaak op het menu staan dit stukje uitzonderlijk malse vlees. Als we toch met eten bezig zijn hebben ze in Angus ook een regionaal beschermd gerecht met de naam Arbroath Smokie, een gezouten  schelvis die gerookt wordt in een rookkast. Het ontstaan zou als volgt schijnt gegaan, een brand brak uit bij een vishandelaar. De houten vaten vatten vlam en onbedoeld werd de vis gerookt.
Bij nadere inspectie bleek de vis heerlijk te smaken, een geval van geluk bij een ongeluk. Nou wie het vissersdorp betreed komt de geur van heerlijk gerookte vis tegemoet en iedereen lijkt wel een rookkast te bezitten.
Qua brouwerijen hebben ze er maar 3, voorlopig dan ook in Schotland komen er steeds meer bij. Brouwerij Park Brew uit Brechin bestaat sinds 2016 en daar heb ik het meest over gevonden, het is kort samengevat “een sterk staaltje uit de hand gelopen hobby”. Ik behandel 2 bieren van ze.


1: Townhead is een Session India Pale Ale, het lichtere broertje van de India Pale Ale. In dit geval heeft een schappelijk alcoholpercentage van 4,4% en de kleur is troebel oranje. De smaak is redelijk droog bitter met tonen van zure appel en iets van toffee. Het bier is vernoemd naar een in 1983 gesloten whiskydistilleerder met die naam. Eigenlijk het heet de North Port Distillery, maar het was oudste naam van die whisky destilleerderij.
2: North Port is vernoemd naar een oude stadspoort, maar wegens een handelsmerk kan men die naam niet gebruiken dan maar naar een oude poort. Het bier is een Brown Ale al noemen ze het een Brown Porter, de kleur is troebel bruin en een Porter hoort donker bruin tegen zwart aan te zijn. Het alcoholpercentage is ook 4,4% net als de Townhead. De smaak is droog bitter met verwaarloosbaar zuurtje, tonen van toffee en iets van chocolade.
Trouwens de whisky’s van de gesloten destilleerderij North Port zijn nog te koop, alleen erg prijzig. Dit was Angus en ergens volgende maand op naar Noord-Ierland voor het volgende Brex-beer-it verhaal, volgt nog de link, Facebookpagina en een filmpje. http://www.parkbrew.com/ https://www.facebook.com/Parkbrew/


Reacties

Populaire posts