1ste Bier Verhaal van Januari: Schorschbock 57% finis coronat opus - Duitsland

Schorschbock 57% 
finis coronat opus
Nieuw jaar, nieuw lettertype in de titel maar zoals altijd genoeg bier en daar aan gerelateerde dingen of andersom. Dit verhaal gaat over hoge alcoholpercentages en de race naar die hoogtes, tevens ze zijn erg duur om te kopen wegens de brouwmethodes. Langzaam met de jaren steeg de mogelijk om zware bieren te brouwen en 10% was wel de top een lange tijd.
De in 1989 opgerichte brouwerij-restaurant Vetter Alt Heidelberger Brauhaus uit het Zuid-Duitse Heidelberg kwam in 1994 in het Guinness Book of Records met het zwaarste bier ooit gebrouwen.
Vetter 33 een Doppelbock met een alcoholpercentage van 10,5% en daar zijn nog steeds trots op. Troebel donker bruin/oranjeachtig van kleur met een zeer zoete bitteren smaak, tonen van karamel, gedroogd fruit en alcohol. http://www.brauhaus-vetter.de/html/aktuelles.html
Het toenmalige Zwitserse bier Samichlaus Classic (nu Oostenrijks) had al in 1980 een alcoholpercentage van 14% maar ook rond die tijd erkend dat het een bier is, want het bruiste en gist. Zie link naar het verhaal over dit bier http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2016/11/1ste-bier-verhaal-van-december.html.
Brouwerij Boston Beer Company bekend van de Samuel Adams bieren kwam rond 2000 met Millenium een American Strong Ale met een alcoholpercentage van 20%, maar wordt niet meer gebrouwen. Want Utopias kwam er in voor de plaats een flink opgevoerde Gerstewijn van 27%, in een bijzondere fles in de vorm van een koperen brouwketel.
Met een heldere amber kleurtje, smaak is zeer zoet en alcoholisch met tonen van karamel, chocolade, vanille en wat op een kerststol lijkt met vruchtjes erop in gelei. http://www.samueladams.com/ https://www.facebook.com/SamuelAdams/
Één van de vorige verhalen behandelde ik BrewDog uit Schotland en ze gingen ook mee doen met de strijd, het zwaarst gegiste bier zonder trucjes Ghost Deer en die komt tot 28%. Gelagerd op 6 verschillende soorten eiken vaten, het wordt getapt uit een opgezette hertenkop en soms afgevuld op kleine flesjes. Licht troebel amber van kleur met een zoet branderige alcoholische smaak, tonen van sherry, karamel, toffee en eik.
Toen kwamen de Duitsers van de Beierse brouwerij Schorschbräu uit Gunzenhausen, zuidwestelijk van Nürnberg. Zij maakten al bieren met alcoholpercentages tussen de 13% en 16%, in de Doppelbock en Weizenbock bierstijlen. Later kwamen de Eisbocken erbij en die worden zwaarder als je het bier bevriest tot alleen het alcohol overblijft, zie het Kulmbach Eisbock verhaal(http://bierverhaaltjes.blogspot.nl/2017/10/1ste-bier-verhaal-van-oktober.html?view=classic).
Schorschbock Ice 30% een Eisbock met je raad het al een alcoholpercentage van 30%, helder bruin van kleur met als smaak wat op een zoete alcoholische chocolade drank lijkt, ook zijn er tonen waarneembaar van karamel, roggebrood en gedroogd fruit.
BrewDog gaat daar weer overheen met een Imperial Stout gebrouwen volgens de Eisbockmethode, Tactical Nuclear Penguin met een alcoholpercentage van 32%. De naam slaat op dat pinguïns van Antarctica komen dus het is ijskoud daar en het nucleaire slaat op de eerste slok die inslaat als een tactische atoombom. De kleur is pikzwart en de smaak is heftig alcoholisch met een zweem van sherry en whisky gecombineerd, tonen van chocolade, koffie, gedroogd fruit, whisky en weet ik veel nog meer.
Schorschbräu lukt het met de Eisbockmethode om de Schorschbock 40% te creëren om BrewDog dwars te zitten met hun claim van sterkste bier ter wereld en hun marketingafdeling. Het bier wordt niet meer gecreëerd, maar de smaak was heftiger dan die van 30%.
BrewDog kwam met de opruiende en uitdagende Sink the Bismarck, een ge-Eisbockte Imperial IPA met een alcoholpercentage van 41%. Vernoemd naar Nazi-Duitslands slagschip de Bismarck die onzinkbaar zou zijn, met een Britse voltreffer bleek dat niet zo te zijn. De kleur is helder amber en de smaak is extreem zoet alcoholisch met tonen van zoute drop, rozijnen en karamel.
Nou Schorschbräu ontweek de voltreffer met de Schorschbock 43%, die ze trouwens ook niet meer brouwen. Helder amber van kleur met een zeer zoete smaak en idioot heet alcoholische branderigheid, tonen van karamel en drop.
BrewDog hun vooralsnog laatste poging is The End Of History een Eisbock van 55%, die ook niet meer gebrouwen wordt vooralsnog dan. Er zijn er maar 12 flessen van verkocht, de fles zit in een opgezet dier er zijn 7 wezels, 4 eekhoorns en 1 haas voor gebruikt. In het vorig verhaal over BrewDog al vermeld ze zijn nogal opstandig en zoeken de grenzen op. De flessen zijn nogal duur, de prijs was ongeveer iets meer dan €700,- voor een fles van 0,33ltr. en zo dit was het duurste bier ooit om te kopen. Helder bruin van kleur met een achterlijk zoet alcoholische branderige smaak, tonen van karamel, zak suiker en whisky. https://www.brewdog.com/ https://www.facebook.com/BrewDogOfficial
Jammer voor BrewDog en al hun inspanningen Schorschbräu had toch weer een antwoord in deze “wedstrijd”, namelijk de Schorschbock 57% finis coronat opus wat Latijns is voor ” het einde kroont het werk” en volgens een check in een laboratorium is het bier en dit is het zwaarste bier ter wereld. Dit distillaatachtige bierbrouwsel met zijn heldere amber kleur, ongelooflijk heftig zoet van smaak met de nodige alcoholische branderigheid, tonen van karamel, honing en veel suikerklontjes. http://www.schorschbraeu.de/  
De strijd is over al is er een geval uit Schotland van brouwerij Brewmeister met de naam Snake Venom, dit bier is aangelengd met pure alcohol om het alcoholpercentage te verhogen tot 67,5%. Het resultaat van deze handeling dat het bier niet meer verder gist en bubbelt, helaas geen bierrecord voor ze. Maar voor wie er niks om geeft is het een alcoholisch drankje in biervorm en geen beschrijving van dit alcoholgeval. http://www.brewmeister.co.uk/.  Dit record eindelijk behandeld en volgt nog een lijstje van de brouwsels met wat prijzen die ik kon vinden op het internet en een relativerend filmpje.            

Vetter 33 - Doppelbock €6,- (waarvan €3,- statiegeld)
Samichlaus Classic - Doppelbock €3,40
Samuel Adams Utopias - Gerstewijn €186,-
BrewDog Ghost Deer (0,06ltr) - Belgian Strong Ale €7,-
Schorschbock Ice 30% - Eisbock €34,99
BrewDog Tactical Nuclear Penguin - Imerial Stout/Eisbock €80,-
BrewDog Sink the Bismarck - Imperial IPA/Eisbock €80,-
Schorschbock 57% finis coronat opus – Eisbock
€23,99(0,04ltr)/ €109,99(0,20ltr)/ €199,-(0,33ltr)
Brewmeister Snake Venom - Bierdistillaat €64,- 

Reacties

Populaire posts