3de Bier Verhaal van Januari: Abashiri Okhotsk Blue Ryuhyo Draft - Japan


Abashiri Okhotsk 
Blue Ryuhyo Draft
Dit keer maar weer eens iets vreemds behandelen, tevens mijn favoriete kleur bespreken en een voor het eerst een bier uit Japan. Blauw staat voor puur of zuiver en in de Engelstalige wereld voor melancholie of droefheid, luister de blues-muziek. Vaak als eerlijk en betrouwbaar gezien wordt is een persoon met lichtblauwe ogen.
Ook met producten is het duidelijk wat met blauw bedoelt want melk, melkchocolade, paprikachips en bronwater is vaak blauw in de verpakking verwerkt. Politieke stromingen zoals liberalisme en conservatieven gebruiken de kleur blauw, uniformen van de politie en de marine zijn blauw en de blauwe spijkerbroek die veel in het straatbeeld voorkomt. Sportteams zoals Schalke 04, FC Porto, PEC Zwolle, Italiaanse elftal en het Japanse team spelen in het blauw.
Dat brengt ons bij Japan om precies te zijn het grote eiland Hokkaido, dat in het noorden van Japan ligt en nog meer precies te zijn het stadje Abashiri aan de Zee van Okhotsk. Sinds 1998 is er ook een brouwerij met dezelfde naam als het stadje bezig met het brouwen van bier en sinds 2009 experimenteert een afdeling van de Tokyo University of Agriculture te Abashiri met Tarwebieren. Deze landbouwuniversiteit probeerde om een blauwkleurig bier te brouwen zonder kunstmatige toevoegingen, ze kwamen er gauw achter dat het bijna onmogelijk was. De grondkleur van bier is geel en men weet als blauw bij geel komt dan wordt het groen, dus het graan zorgt voor het gele gebeuren in bier. Aangezien bier pas bier is, als het uit de volgende ingrediënten bestaat water, graansoort en wat anders. Dat anders is meestal en bijna altijd hop, zijn er uitzonderingen. De mensen van de universiteit kwamen er achter dat de Chinese Yam, een knolgewas die capaciteiten van een aardappel heeft met een sterke kaneelgeur en het kan vervangen, het geel van het graan in dit geval tarwe kan overheersen. De grondkleur van het bier wordt dus wit en de tarwe zit ook in het bier dan om de kleur blauw te verkrijgen is nog nodig blauw zeewier en lokale blauwe gardenia bloemetjes. Deze twee ingrediënten kunnen wat fronsende wenkbrauwen opleveren, maar er zijn genoeg brouwerijen die zeewier gebruiken, beter bekend als Iers Mos maar dat is voor later. Ook zijn er brouwerijen die eetbare bloembladeren in hun bier verwerken. Zo krijgen we een bier met de naam Abashiri Okhotsk Blue Ryuhyo Draft en nu ga ik de naam van het bier proberen uit te leggen.

Abashiri is een plaatsje met ongeveer 40 duizend inwoners in het noorden van Hokkaido waar het 4 maanden sneeuwvrij is, een ideale plek om eind 19de eeuw om gevangenis te bouwen voor politieke gevangen. Tegenwoordig is het een museum en komen er toeristen, die tevens drijvende ijsschotsen komen bekijken.

Okhotsk slaat op de Zee van Okhotsk die te noorden van Abashiri ligt, de ijsschotsen trekken dus veel toeristen er is zelfs een festival waar men de beelden uithakt uit de grotere ijsschotsen. Naar eigen zegge  gebruikt de brouwerij het ijs ervan in het blauwe bier om een band te scheppen met de omgeving. Het woord Ryuhyo betekent zoiets als ijsschots en Blue is blauw, Draft betekent tapbier ondanks dat het uit een fles komt.
Abashiri Okhotsk Blue Ryuhyo Draft is een bier die in de specerijen, kruiden en groenten hoek geplaatst kan worden. De kleur van het bier is licht troebel blauw tegen cyaan aan en het alcoholpercentage is 5%. De smaak is zoetig en het lijkt op alcoholvrije gemberbier, verwacht geen bitterheid en tonen van bosbessen. Er zit geen hop in dit bier en laat dat nou dat het bierige in bier geven. Het blauwe bier slaat tegenwoordig als een winterbier en om de seizoenen te completeren zijn er ook een groen, rood en paars bier verschenen, met dezelfde Chinese Yam en andere lokale ingrediënten.
Japanners zijn gek van gimmicks en ook erg innovatief, de komende maanden ga ik de grote vier van het Japanse bier behandelen. Volgt nog een link maar alleen met Google-Vertalen te lezen website, Facebookpagina en een filmpje. http://www.takahasi.co.jp/beer/  https://www.facebook.com/%E7%B6%B2%E8%B5%B0%E3%83%93%E3%83%BC%E3%83%AB%E6%A0%AA%E5%BC%8F%E4%BC%9A%E7%A4%BE-994513690585282/ 


Reacties

Populaire posts