Bier+Randzaken = Borsodi Sör - Hongarije

 Borsodi Sör


Het achtste Molson Coors bierverhaal brengt ons naar Hongarije en tevens is dit het tweede Hongaarse bierverhaal van dit jaar. Ook is dit voor de derde keer dat Molson Coors een voormalige AB-Inbev brouwerij heeft overgenomen wat even een paar jaar bij StarBev heeft gehoord van 2010 tot en met 2012. Zoals jullie misschien nog weten moest AB-Inbev wat brouwerijen van de hand doen en ook in Hongarije was dat het geval waar ze twee brouwerijen bezaten, namelijk Dreher Sörgyárak uit Boedapest en Borsodi Sörgyárak uit Böcs een dorp in noordoost Hongarije. Sörgyárak is Hongaars voor "brouwerijen".


Dreher Sörgyárak kwam in handen van het Japanse Asahi die in dezelfde periode eigenaar werd van Grolsch, Peroni, Pilsner Urquell en nog wat andere brouwerijen in Europa. Dat alles is voer voor een ander bierverhaal en we houden het bij Borsodi Sörgyárak. Deze brouwerij is een sterk staaltje communistisch beleid om de noordoostelijke gebieden van bier te voorzien en om die reden werd dit staatsbedrijf uit de grond gestampt. De bouw begon 1969 en in 1973 ging de brouwerij open en aangezien Hongarije een wijnland was er ruimte voor bier, het sloeg aan uitbreiding volgde snel.


Bieren van Borsodi Sörgyárak vielen ook op in Duitsland waar Paulaner Brauerei uit München het ging importeren. Eind jaren tachtig waren ze de eerste in Hongarije
met alcoholvrijbier en ook gingen ze al eerste in dat 50 liter vaten gebruiken. Toen was het over met het communisme in 1989 in Hongarije wat inhield dat staatsbedrijven geprivatiseerd werden en zo ook Borsodi Sörgyárak. Maar ook in Hongarije was de nieuwe kapatalistische situatie zwaar en werd het Belgische Interbrew (nu AB-Inbev) eigenaar van een verpauperde brouwerij die ze vervangende met een spiksplinternieuwe bierfabriek in 2005. Dan nemen we een stap richting 2012 waar Molson Coors de eigenaar is geworden en besloten het merk wat te moderniseren en gingen ze op commerciële wijze speciaalbieren brouwen.


Nou nog wat iets vertellen over de brouwerijnaam en dat heeft te maken met het voormalige comitaat Borsod wat een Hongaarse provincie en vernoemd naar de kasteelruïne Borsod. Sinds 1950 is het comitaat Borsod onderdeel van het veel groter comitaat Borsod-Abaúj-Zemplén, net als Borsod zijn die twee andere namen ook kasteelruïnes waarvan de laatste in Slowakije bevind. Voor degene die ooit nog in Hongarije mogen belanden voor wat dan ook volgen er nu zeven bieren.


Rákóczi is een Pilsener en kan worden beschouwd als een B-merk, het bier is vernoemd naar Ferenc II Rákóczi of in het Nederlands Frans II Rákóczi, vorst van Transsylvanië die de Habsburgse monarchie dwars zat en een Hongaarse held. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,1% en de kleur is helder goud. De smaak is zeer licht droog, waterige body en lichte tonen van zoete maïs en groene appel.Borsodi Hoppy is een India Pale Lager, de Lager met IPA kwaliteiten wat best opmerkelijk is voor een commerciële brouwerij om deze bierstijl te brouwen. Het bier heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goudkleurig. De smaak is licht droog bitter met lichte tonen van karamel en citrusvruchten, dus een commerciële IPL.Borsodi Gyömbér Ale en dat middelste woord is Hongaars voor "gember" en dat loopt als een rode lijn door dit bier. Het alcoholpercentage is 4% en de kleur is helder oranje. De smaak is behoorlijk zoet met veel tonen aan gember en ook suiker.Borsodi Amber Ale en deze kunnen we kwalificeren als een Red Ale als vervanging van stopgezette Borsodi Borostyán wat het laatste woord "amber" betekent en het bier was een ondergistende Vienna. De kleur van het bier is helder amber met rode gloed en het alcoholpercentage is 4,2%. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en wat fruitigheid.Borsodi Bivaly en dat laatste woord betekent "buffel" en dat moet kracht uitstralen aangezien de bierstijl hier Imperial Pilsener is, de opgevoerde Pils. Het alcoholpercentage is 6,5% en de kleur is helder goed. De smaak is zoet bitter met een verassend droog einde, tonen van karamel, zoete maïs, appel en citroen.Borsodi Mester en dat laatste woord is "meester" en dat kan in dit geval gezien worden als premium en ter ere van het 45-jarige jubileum. Het is een goudkleurige helder Lager met een alcoholpercentage is 5%. De smaak is licht droog bitter met tonen van karamel, citroen en een grassig aroma.Borsodi Sör en dat laatste woord betekent simpelweg "bier" en dit is het eerste bier wat de brouwerij uitrolde in 1973, dit is één van de meest verkochte biermerken van Hongarije. Ook staat er op het plaatje hierboven de term "világos" wat "helder" in het Hongaars betekent. Deze Pilsener heeft een alcoholpercentage van 4,5% en de kleur is helder goud. De is zeer licht droog bitter met tonen van karamel en iets van citroen.


Dat was het achtste Molson Coors verhaal en je kan hier klikken voor de link, tenslotte is er nog een filmpje.

Reacties

Populaire posts