Bier+Randzaken = Birradamare 'na Biretta Rossa - Italië

Birradamare
'na Biretta Rossa

Het 9de Molson Coors verhaal en we zijn in Italië beland en hier is het wat anders gegaan dan wat ik in de voorgaande verhalen heb verteld. In plaats waar ze grote bierfabrieken hebben overgenomen die een tijdje meegaan. Maar in dit geval hebben ze een craftbrouwerij overgenomen en deze dus is in Fiumicino een voorstad van Rome waar ook de luchthaven van Rome is te vinden. Maar het verhaal begon ergens anders en de craftbrouwerij begon onder een andere naam.
In 2004 begonnen Elio Miceli en Massimo Salvatori met het idee om een brewpub in Lido di Ostia, de badplaats en wijk van Rome niet ver van Fiumicino over de rivier Tiber.


Alles moest wel nog geleerd worden en een Roemeense brouwer met de naam Ioan Bratuleanu werd er bijgehaald om het compleet te maken. Birrificio Ostiense Artigianale wat letterlijk de "Ambachtelijke Brouwerij van Ostia" betekent opende zijn deuren in 2005 gelijk aan de boulevard. Al gauw kwamen ze erachter dat ze meer konden doen want hun bieren deden het gelijk al goed. In 2010 werd er verhuisd richting het eerder genoemde Fiumicino waar men flink de ruimte heeft. Er werd gestopt met de brewpub in Lido di Ostia en ook met het biermerk Ostiense. In nieuw biermerk werd bedacht namelijk 'na Biretta 
wat een verzinwoord is. Ook de brouwerijnaam werd veranderd, namelijk Birrificio Birradamare. Birradamare is een woordspeling van "bier van de zee" wat wel aardig gekozen is want de Tyrreense Zee is zeven kilometer verwijderd.

Maar er kwam ook het biermerk Birra Roma erbij compleet met het gestyliseerde Colosseum met het artwork. Er is wel een verschil in die twee biermerken, Birra Roma is er meer voor de wat traditionele bierstijlen en Birradamare doet de overige bierstijlen. Ze willen benadrukken dat ze met het hart brouwen en zonder compromis, de harten gebruiken ze in het logo en Birra Roma is een compromis. In 2017 nam Molson Coors deze succesvolle jonge Italiaanse brouwerij over en ze zijn niet de enige die zo te werk gaan. AB-Inbev bezit Birra del Borgo uit Borgorose 40 km ten oosten van Rome. Duvel-Moortgat heeft er ook eentje namelijk Birrificio del Ducato uit Soragna vlakbij Parma. Heineken, Carlsberg en Asahi hebben ook Italiaanse bierfabrieken en doen net alsof ze craftbier brouwen.


Molson Coors heeft zo wel een plek om hun Lager Miller Genuine Draft te verhandelen in Italië, het is me niet erg duidelijk of ze het er brouwen. Vermoedelijk van wel en wat ook nog zo is dat ze compromisloos 'na Biretta bieren mogen brouwen en Birra Roma bieren zijn er meer voor de export. Kijk hoe lang ze dat volhouden aldaar maar dan ik mooi snel zes bieren van ze behandelen.


'na Biretta Rossa is een Dunkler Bock wat in Italië het gehele jaar gebrouwen wordt in tegenstelling tot hier. Mocht je iets tegenkomen met Rossa in Italië is de kans groot dat het deze bierstijl of een Red Ale. Voor wie het nog niet door heeft Rossa betekent "rood". Het alcoholpercentage is 6,3% en de kleur is helder donker amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout en iets van citrus. 
'na Biretta essieweisse en ja zo schrijf je het, zonder hoofdletters. Dit bier is een Hefeweizen en zal wel in het lokale dialect fonetisch geschreven zijn. Niet zo lang geleden heette dit bier simpelweg 'na Biretta Weisse en nu is het etiket een geheimschrift geworden. Het alcoholpercentage is 4,8% wat nogal licht is voor een Hefeweizen en de kleur is troebel geel, zou zeggen het is een Belgisch Witbier. De smaak is friszurig en een beetje zoet met tonen van citroen, banaan en een beetje druif.Bifuel en even geen 
'na Biretta ervoor en waarom weet ik niet maar in ieder geval is de bierstijl een nieuwe en een Italiaanse, namelijk Italian Grape Ale en dat ga ik volgend jaar uitleggen maar er komen druiven aan te pas. Bifuel en dat moet zoiets beteken als gevoed door het beste van twee werelden, druiven en hop vermoed ik. Het alcoholpercentage is 6% en de kleur is helder goud. De smaak is zoet met een weinig bitter met tonen van zoete witte druiven, beetje sinaasappel en andere citrusvruchten. 'naBiretta Chiara en dit is de Pilsener van de brouwerij op zijn Duits met Italiaanse flair. Chiara betekent twee dingen namelijk "duidelijk" en "doorzichtig" en dat laatste is een traditionele Pilsener wel. Elke bierstijl is wel te combineren met bepaalde maaltijd en Pilsener past bij pizza, dat even ter zijde. Helder goudkleurig dus en het alcoholpercentage is 4,9%. De smaak is licht zoet bitter met tonen van karamel, iets van koriander en grassig aroma, dat van die koriander is de Italiaanse touch.


 
Birra Roma Bionda en hier hebben we de Lager van het andere merk met het Colosseum, Bionda betekent "blond" in het Italiaans. Dus in Italië kunnen een Lager en Pilsener Chiara en Bionda worden genoemd. Maar zoals jullie het nu wel weten neem een Pizza en drink een van deze bierstijlen. Het alcoholpercentage is 5,2% en de kleur is helder goud. De smaak is licht droog bitter met tonen van citrusvruchten, iets van karamel en iets wat op rozemarijn lijkt.
Birra Roma Ambrata en dat laatste woord is Italiaans voor "amber" en de bierstijl hier is Märzen. Dat is een ondergistende bierstijl met een wat hoger alcoholpercentage, vaak amberkleurig. Zijn ze goudkleurig dan worden ze Oktoberfestbier genoemd maar alleen in München en daarbuiten Festbier. Het alcoholpercentage is 5,5% en de kleur is licht troebel amber. De smaak is zoet bitter met tonen van karamel, licht geroosterd mout, fruitigheid en zelfs lichtjes wat rookmout.


Zo dat was een uitstapje naar Italië en klik hier voor de link, als laatst een filmpje.Reacties

Populaire posts