2de Bierverhaal van Augustus: Peroni Nastro Azurro - Italië

Peroni Nastro Azurro
Even een verhaaltje voor ik mijn vakantie bierervaringen deel, en namelijk een groot Italiaans merk. De brouwerij Peroni opgericht in 1864 te Vigevano nabij Milaan, om vier jaar later te verhuizen naar na de Italiaanse eenwording naar Rome. Vanuit die plaats zal Peroni de grootste en bekendste brouwerij van Italië worden.

Overigens de Italiaanse bierconsumptie was lang gemiddeld tien liter per jaar per persoon, tegenwoordig is het 29 liter per jaar per persoon en dat komt om bier “hip”is in Italië. De microbrouwerijen schieten momenteel als paddenstoelen uit grond, maar daar kom ik later op terug met een bier verhaal.


Nu weer verder met Peroni, de Nastro Azurro waar het over gaat is het vlaggenschip van de brouwerij en wordt sinds 1963 gebrouwen. Het is 5,1% zware goudkleurige Lager, de start is grassige reuk. De smaak is licht zoet en een beetje hoppig. Een ideaal bier voor de zomer en ook trouwens voor een pizza.


De naam van het bier is trouwens afgeleidt van de “Blauwe Wimpel”prijs, dit is een prijs die (passagiers)schepen krijgen als ze een nieuw snelheidsrecord vestigen bij het oversteken van de Atlantische oceaan. Dit was het geval dat Italië de prijs won in 1933, zie de foto hieronder hoe de prijs eruit ziet.

Een linkje en een filmpje http://www.nastroazzurro.it/
Reacties

Populaire posts