3de Bier Verhaal van Augustus: Worthington’s White Shield - Engeland

Worthington’s White Shield


Mijn reis naar Engeland bracht me in Burton upon Trent, een stadje van ongeveer 40 duizend inwoners. Dit plaatsje heeft 8 brouwerijen, 2 grote commerciële, 1 brouwpub, 4 microbrouwerijen en 1 museumbrouwerij en dat allemaal in het midden van Engeland.Laat ik nou een bier van die laatste behandelen, Worthington’s White Shield een bier met een verhaal. Bij de National Brewery Centre waar het bier ondermeer wordt gebrouwen in een kleine brouwinstallatie, werd me verteld dat dit bier de eerste India Pale Ale is. Uiteindelijk kwam ik er achter dat het niet de eerste is, maar de langst bestaande tot nu is en dat is heel wat anders.


Een stukje geschiedenis nu, William Worthington begon zijn brouwerij 1761 en met de komst van de spoorweg in 1839 begon men met exporteren. De befaamde India Pale Ale dus om de Britten de dorst te laven in het verre India. 1927 werd er gefuseerd met buurman de Bass brouwerij om langzaam maar niet helemaal te verdwijnen. In 2000 werd Bass overgenomen door het toenmalige Interbrew uit België, omdat Interbrew volgens de rechter al genoeg bezat in het Verenigd Koninkrijk moest men wat merken van de hand doen.


Zo kwam het merk Worthington bij Molson Coors uit Amerika die gelijk ook de Bass brouwerij overnam in Burton upon Trent. Dit had ook gevolgen voor het museum dat toentertijd het Bass Museum heette, werd het Coors Visitors Centre in 2000 om het te sluiten in 2008. 2010 ging het weer open als het National Brewery Centre, om weer het geschiedenis van het brouwen in Burton tonen en ook te proeven aan de bar in het proeflokaal/bar/restaurant.Er worden 3 bieren gebrouwen met om de zoveel tijd een seizoensbier of iets speciaals. Omdat de naam Worthington’s nog in het bezit is Molson Coors, gebeurde iets met de Worthington’s White Shield. Het is zo populair dat ze het ook weer brouwen in eigen grote brouwerij met een ander etiket. Worthington’s White Shield heeft oranje/amber kleur is 5,6% zwaar en heeft een fruitige zacht bittere smaak, en niet zo bitter als de huidige India Pale Ale revolutie.


Dan is er ook de Worthington’s Red Shield is van het Bitter type is 4,2% zwaar en heeft fruitige bittere smaak, is helder goudkleurig.


Als laatste van het vaste assortiment de Worthington E, was in de jaren 70 een topper. Een helder amber kleurige bier van E.S.B. type met fruitige bittere smaak en is 4,8% zwaar.

Volgend verhaal komt ook uit Burton upon Trent en die daarna misschien ook wel, hier een link en filmpje.Reacties

Populaire posts