3de Bier Verhaal van November: Pilsener of El Salvador - El Salvador

Pilsener of El Salvador

Na verhalen over grote blikken en een nogal duur drank land, een reiswaarschuwing een bier uit op dit moment het crimineelste land ter wereld El Salvador. Hoe is het allemaal zover gekomen dat dit land op een niet zo fraaie 1ste plek staat. Dit kleine landje in Centraal-Amerika met circa 6 miljoen inwoners, dat in een geweldspiraal vast is gekomen.


Is gekomen door de nogal instabiele politieke klimaat van de afgelopen eeuw, een oorlog die na een voetbalwedstrijd met buurland Honduras begon in 1969 ook de nodige financiën opslokte.
Daarna werd het land in de jaren 70 opgevolgd door junta op junta, en ook nog een burgeroorlog in 1979/1980 met communistische rebellen maakt het leven er ook niet beter op. Na “adviezen” van de Amerikaanse CIA dit probleem oploste, kwam dit land in een rustiger vaarwater totdat de Verenigde Staten Salvadoraanse immigranten die lid zijn van de bende Mara Salvatrucha of de MS-13 het land uitzetten in de jaren 90. Deze bende is erg gewelddadig en schuwt er niet voor om ook kinderen en andere onschuldige te doden in hun drugsoorlogen onderling, wat op een trieste moordaantal van 65 per 100.000 inwoners gemiddeld per jaar. Onderaan heb ik een filmpje geplaats over dit thema.


Wat ook niet meehielp was de oorkaan Mitch die 1998 die traag over Centraal-Amerika trok, die de hele infrastructuur, de belangrijke koffie en suiker oogsten vernietigde en niet vergeten de doden en vernietigde huizen. Tot op de dag van vandaag krijgt de regering van het arme El Salvador het misdaad probleem niet opgelost, wat ze ook verzinnen.


Maar mocht je eens in El Salvador belanden, is er ook bier die je wel oplettend de omgeving in de gaten houdend kan drinken. Brouwerij La Constancia uit de hoofdstad San Salvador bestaat sinds 1906, hun belangrijkste bier heet Pilsener of El Salvador.


Ik koos dit bier omdat mijn verzameling bieretiketten er een van dit merk bezit. Op het betreffende etiket staat de hartenaas, in de meeste kaartspelletjes de hoogste en sommige de laatste. 


Best symbolisch voor het Salvadoraanse volk, het leven is daar een beetje als gokken. Je kunt dit bier vergelijken met een Mexicaanse Corona, schijnt beter te smaken. De kleur is goudkleurig, de smaak is zoetbitter en is 4,6% zwaar. 


Maar er is een verassing in dit land, er is zelfs een microbrouwerij genaamd Brew Revolution. Dit gewelddadige land heeft zelfs een badplaats genaamd La Libertad en daar vind je de laatst genoemde brouwerij die door de Amerikaanse microbrouwerijen is geïnspireerd. Dit was het weer een reis waarschuwing en ga je toch, wat informatie over het bier gebeuren. Nog twee linkjes in het Spaans en een filmpje over die geweldadige bende met Nederlandse ondertiteling.

http://www.laconstancia.com/
http://www.brewrevolution.com/


Reacties

Populaire posts