1ste Bier Verhaal van Maart: Jever Pilsener - Duitsland


Jever Pilsener

Zo een Fries bier om de maand Maart mee te beginnen, oké het is komt uit Oost-Friesland, Duitsland. Bij brouwerij met de naam Friesischen Brauhaus zu Jever of vrij vertaalt Friese Brouwhuis te Jever. In veel opzichten lijkt Oost-Friesland op het ons bekende Friesland. Hier hebben ze ook Waddeneilanden, zeven bewoonde en het landschap is hetzelfde als Friesland.

 Ook lopen er de zelfde zwart-witte koeien er rond op de weilanden. Ze hebben een lokale sport genaamd Boßeln of Klootschießen, ja dat klinkt als en lijkt op het Friese Klootschieten. Dat lokale spel waar genoeg mensen op af komen om spelers een houten bal verzwaard met lood weg zien slingeren.
Ook wordt er aan Pultstockspringen oftewel het bekende “Friese” Fierljeppen. Maar waar Oost-Friezen helemaal van houden en dat is thee drinken, mocht je ooit eens uitgenodigd worden door een Oost-Fries krijg je automatisch thee in plaats van koffie. De Oost-Fries drinkt gemiddeld 2,5 kilo per jaar en wij in Nederland doen gemiddeld 800 gram per jaar, ietsjes minder thee leuten dan de Oost-Friezen.
Het gaat daar in het Oost-Friese de godganse dag door met thee drinken met een scheutje room, er is zelfs een museum over thee in het plaatsje Norden. Na thee komt er bier en ze hebben een behoorlijke grote brouwerij in deze streek, Friesischen Brauhaus zu Jever.
Deze brouwerij bestaat al sinds 1848 en brouwt sinds 1934 hun Pilsener, wat hun belangrijkste bier is. Wie een beetje Grolsch bier kent, is bekend met de bitterheid ervan. Nou Jever Pilsener is ook van dat soort, maar dan iets bitterder en ook iets droger van smaak. Het alcoholpercentage is 4,9% en de kleur is helder goudkleurig.
Er zijn nog drie bieren die daar worden gebrouwen, namelijk het alcoholvrije Jever Fun, het lichtere Jever Light van 2,5% en als laatste het met citoenen en limoenen toegevoegde Jever Lime ook 2,5% zwaar. Jever Pilsener is te koop bij de Leidse Bierwinkel, of over de grens bij een Getränkehandel. Volgende keer verder met de voetbalsteden thema hier een link en een filmpje. http://www.jever.de/

Reacties

Populaire posts