2de Bier Verhaal van Maart: Pelgrim Mayflower Tripel - Nederland

Pelgrim Mayflower Tripel
Verder met de voetbalsteden en hun brouwerijen, dit keer Rotterdam met zijn drie clubs en maar één brouwerij.  De naam van de brouwerij is de Pelgrim en ligt in de West-Rotterdamse wijk Delfshaven. Delfshaven ontstond in 1389 en de naam zegt het al, de haven van Delft en dat duurde tot 1795. In dat jaar scheidde Delfshaven zich af van de stad Delft en ging zelfstandig verder, om in 1825 zelf een gemeente te worden.
Maar het naburige Rotterdam begon rond die tijd langzaam groter te groeien en slokte de gemeente Delfshaven op. Als je de foto’s ziet ze je gebouwen met gevels, grachten en ander oude dingen, geeft een idee hoe het centrum van Rotterdam er uit heeft gezien voor het bombardement door de Duitsers.
Delfshaven is er redelijk door heen gekomen in de oorlog, ondanks de Geallieerden vlakbij verkeerd gebombardeerd hebben. Ze moesten de Keilehaven of een spoorwegemplacement hebben, maar het werd het Marconiplein met 400 gewonden en meer dan 326 doden.
Maar Delfshaven is ook bekend om zijn bekenste zoon, Piet Hein die van zijn naam benne klein en heeft gewonnen de Zilvervloot. Er zijn de nodige straatnamen, marineboten en een tunnel bij Amsterdam genoemd naar hem. 
Dan waren er ook de Pilgrim Fathers even in Delfshaven om in te schepen naar Southampton, Engeland. Vandaar gingen de Pilgrims naar Amerika met het schip de Mayflower, wat ons weer bij de titel van dit bierverhaal brengt. De Pilgrims waren een groep mensen die vonden dat de Engelse kerk niet doorgezet had tijdens de reformatie. 1609 besloten ze naar Leiden te gaan, ook beviel hier het religieuze klimaat niet ze vonden het te vrij. Daarom besloten ze in 1620 naar de Nieuwe Wereld te verkassen, via Delfshaven wat net vermeld was. Hun levensstijl en opvattingen hebben lang de visie van het Amerikaanse denken geleid.
Tegenwoordig zit brouwerij de Pelgrim in het voormalige raadhuis van Delfshaven en is behalve brouwerij ook een café-restaurant. Dus het is te bezoeken, maar tevens is het ook een trouwlocatie en dan is het natuurlijk (of je moet uitgenodigd zijn) niet te bezoeken.
 Maar nu het bier van de titel Pelgrim Mayflower Tripel een bier met troebel oranje kleur en is 7,3% zwaar. Een beetje plakkerig zoet brouwsel met fruitige tonen en een lichtbitter einde.
Ook word er nog Pelgrim 1580 gebrouwen in de Alt-stijl, het is 4,8% zwaar en licht troebel amber van kleur met een licht zoetige smaak en bitter einde.
Uiteraard volgens huidige biertrends een Delfshaven I.P.A. met troebel oranje kleur en is 5,5% zwaar. Beetje bitter door de hoppen en heeft een licht zoetig fruitige smaak.
Dat was Rotterdam volgende keer Arnhem en een link http://www.pelgrimbier.nl/ en een lange film in het Engels over de Pelgrims.Reacties

Populaire posts