2de Bier Verhaal van Juli: Kilkenny - Ierland
Kilkenny
Blijven
nog even in Ierland dit keer de republiek om eens in de Irish Red Ale bierstijl
te verdiepen. Deze bierstijl is uitgevonden in de plaats Kilkenny door
brouwerij Saint Francis Abbey of onder de andere naam Kilkenny. Maar het begon
allemaal onder de Smithwick naam in 1710 en nu is het eigendom van Guinness, de
grote zwarte Ierse reus.
Het is
onzeker dat deze brouwerij open blijft en de productie wordt overgeheveld naar
Dublin, maar dat terzijde. De bierstijl Irish Red Ale, de naam zegt het al rood
en een Ale. Bij het brouwproces wordt er wat geroosterd mout toegevoegd, om die
amber of rode kleur te verkrijgen (ligt aan welke brouwerij).
Deze
bieren zijn hooggistend, behalve in Amerika waar deze bierstijl massaal wordt
gekopieerd en gebruiken ze de naam bij “Irish Red Ale” bij voornamelijke laaggistende
brouwsels en ook wel hooggistende. Bij Kilkenny op tap gebruiken ze dezelfde
systeem als Guinness, het bier krijgt een romige en dikke schuimkraag en duurt
even voor dat bier is opgetrokken. Kilkenny wordt voornamelijk buiten Ierland
verkocht, in Ierland is het ook te vinden al is het sporadisch.
Maar
daar komt de Smithwick naar voren, zelfde wijze gebrouwen alleen anders getapt,
zonder dat romige schuimkraag gebeuren. Smithwick was de naam van de eigenaar
en brouwerij brouwerij Saint Francis Abbey, maar voor de exportversie van
Smithwick kozen ze voor Kilkenny. Kilkenny is misschien makkelijker uit te
spreken in de Engelssprekende landen, dat ze voor die naam gekozen hebben.
Kilkenny
is 4,3% en Smithwick is 5% zwaar, allebei roodkleurig en met tonen van karamel
met een licht bitter eindsmaak. Allebei verkrijgbaar op tap, Smithwick in
Ierland en Kilkenny in de rest van de wereld. Er volgt nog een link en een filmpje.
Reacties
Een reactie posten