2de Bier Verhaal van Juli: Kilkenny - Ierland

Kilkenny
Blijven nog even in Ierland dit keer de republiek om eens in de Irish Red Ale bierstijl te verdiepen. Deze bierstijl is uitgevonden in de plaats Kilkenny door brouwerij Saint Francis Abbey of onder de andere naam Kilkenny. Maar het begon allemaal onder de Smithwick naam in 1710 en nu is het eigendom van Guinness, de grote zwarte Ierse reus.
Het is onzeker dat deze brouwerij open blijft en de productie wordt overgeheveld naar Dublin, maar dat terzijde. De bierstijl Irish Red Ale, de naam zegt het al rood en een Ale. Bij het brouwproces wordt er wat geroosterd mout toegevoegd, om die amber of rode kleur te verkrijgen (ligt aan welke brouwerij).
Deze bieren zijn hooggistend, behalve in Amerika waar deze bierstijl massaal wordt gekopieerd en gebruiken ze de naam bij “Irish Red Ale” bij voornamelijke laaggistende brouwsels en ook wel hooggistende. Bij Kilkenny op tap gebruiken ze dezelfde systeem als Guinness, het bier krijgt een romige en dikke schuimkraag en duurt even voor dat bier is opgetrokken. Kilkenny wordt voornamelijk buiten Ierland verkocht, in Ierland is het ook te vinden al is het sporadisch.
Maar daar komt de Smithwick naar voren, zelfde wijze gebrouwen alleen anders getapt, zonder dat romige schuimkraag gebeuren. Smithwick was de naam van de eigenaar en brouwerij brouwerij Saint Francis Abbey, maar voor de exportversie van Smithwick kozen ze voor Kilkenny. Kilkenny is misschien makkelijker uit te spreken in de Engelssprekende landen, dat ze voor die naam gekozen hebben.
Kilkenny is 4,3% en Smithwick is 5% zwaar, allebei roodkleurig en met tonen van karamel met een licht bitter eindsmaak. Allebei verkrijgbaar op tap, Smithwick in Ierland en Kilkenny in de rest van de wereld. Er volgt nog een link en een filmpje.


Reacties

Populaire posts