3de Bier Verhaal van Juli: Porterhouse Oyster Stout - Ierland
Porterhouse Oyster Stout
Deel
III tripje Dublin, Ierland en zijn brewpubs, 2 om precies te zijn. De eerste is
de Porterhouse een brouwcafe, die aan de overkant van mijn hotel bevind. Of
ieder geval een van drie vestigingen in Dublin, er zijn er nog 4 vestigingen
buiten Dublin en van die 4 er 2 buiten Ierland namelijk in Londen en New York.
De vestiging waar ik vlakbij verbleef, wordt er ook bier gebrouwen en stiekem
op een bedrijventerrein ergens in Dublin de best verkochte brouwsels. Beetje
wat brouwerij Jopen ook in Nederland doet, nieuwe brouwsels verzinnen in het
brouwcafé en de toppers elders brouwen. Begonnen in 1989 in Bray, wat ten
zuiden van Dublin, als een speciaal bier pub.
Om in
1996 een filiaal in de uitgaansbuurt van Dublin, Temple Bar met een
brouwerijtje erin. Niemand gaf ze een kans van slagen met zelf gebrouwen bier
in het toen door voornamelijk Guinness gedomineerd Dublin en de rest van
Ierland. Tegenwoordig zijn ze flink uitgebreid en zal 3 bieren behandelen die
ik daar heb gedronken.
1ste:
Porterhouse Chiller een bier van het Lager type, goud kleurig en 4,2% zwaar.
Licht zoete smaak en licht bitter smaak, zeer verfrissend.
2de:
Porterhouse Wrasslers XXXX Stout een pikzwart bier met een alcoholpercentage
van 5%. Droog bittere smaak met tonen van geroosterd mout en koffie. Best
verkochte bier van deze brouwpub.
3de:
Porterhouse Oyster Stout ook pikzwart en 5,2% zwaar. Een wat andere Stout daar
deze oesters zijn toegevoegd aan het brouwproces. Wat het bier naast de tonen
van geroosterd mout ook iets ziltigs heeft en het einde is licht bitter. Oyster
Stout is een variant in de “Stout familie” die 90 jaar geleden veel voorkwam,
omdat in die tijd oesters het voedsel voor het volk was. Dit was wel mijn
favoriet van deze brouwerij met een nogal vreemde toevoeging met die oesters. Hier
alvast een link http://www.porterhousebrewco.com/index.php
en op naar brouwpub nummer 2 van Dublin, J.W. Sweetman
aan de rivier de Liffey vlakbij de Temple Bar buurt.
Op het
plaatje als je goed kijkt staat er opgericht (est.)1756, nou dat is niet
helemaal waar want het bestaat pas sinds 2012 na een doorstart van voorganger
brouwpub Messrs Maguire. Dat jaartal 1756 slaat op een Ierse brouw familie
Sweetman die Dublin domineerden uit die tijd.
De
naam van de brouwpub J.W.Sweetman slaat op John William Sweetman de bekendste
telg van de familie naar het schijnt. De brouwerij werd verkocht, daar zijn ze
weer, Guinness in 1891 om deze in 1908 definitief te sluiten. Zodoende wordt de
naam J.W.Sweetman gebruikt voor deze pub waar al hun bier ter plaatse wordt
gebrouwen.
Hier
heb ik ook 3 bieren geproefd en laat ik beginnen met de 1ste: J.W.
Sweetman Weiss een Ierse interpretatie van de Duitse Weizenbier style. Troebel
blond kleurig bier van 5% zwaar, met een licht hoppige smaak en tonen van
banaan.
2de: J.W. Sweetman Porter een zeer zwart brouwsel
van 4,8% zwaar met smaken van geroosterd mout, chocolade en koffie. Porter is
de voorganger van het Stout bier, en is meestal vriendelijker van smaak dan een
Stout.
3de:
J.W. Sweetman Irish Red Ale een rood kleurig bier met een hoppige licht citrus
smaak, met tonen van karamel en is 4,3% zwaar.
Hier
de link naar de brouwpub http://www.jwsweetman.com/index.html. Dit alles is te proeven in de Ierse hoofdstad Dublin, leuke stad voor een stedentrip.
Reacties
Een reactie posten